15 Honden Voor Mensen Die In Een Klein Appartement Wonen

Op zoek naar een hond, maar woon je in een klein flat appartement, of een studio? Mits je een geschikt hondenras kiest zijn er genoeg mogelijkheden. Een schoothond is in veel gevallen een goede keuze, maar ook grotere rassen zijn gewoon mogelijk.

Een kleine hond houden in een klein appartement hoeft over het algemeen niet problematisch te zijn, zolang er voldoende mogelijkheden zijn voor beweging buitenshuis. Hondenrassen die geschikt zijn voor een appartement zijn klein, hebben een rustig karakter, en verliezen relatief weinig haren.

De meeste rassen kunnen zich prima aanpassen aan hun omgeving, ook in een klein appartement. We selecteerden voor jou de honden die relatief weinig blaffen, hypoallergeen zijn, of bijvoorbeeld een rustig karakter hebben. Welke is jou favoriet? Laat het ons weten!

 

1. Bichon Frisé

Bichon Frise

In je zoektocht naar een kleine, lieve gezelschapshond is de Bichon Frisé een uitstekende hond wanneer je in een appartement woont. Niet alleen het compacte formaat van dit ras past goed bij een klein huisje, ook is het goed om te weten dat het dier hypoallergeen is.

De Bichon Frisé is een hondenras dat weinig zal verharen, iets dat veel baasjes in spé erg prettig vinden. Daarbij zal het dier ook relatief weinig blaffen, iets wat vooral prettig is voor de buren (en je eigen nachtrust).

Het karakter van dit ras is rustig, speels, en aanhankelijk. Met deze basis hondenspullen ben je eigenlijk al klaar, want dit ras heeft niet bijzonder veel nodig. Wanneer je drie tot vier keer per dag even een wandeling maakt, dan is het dier al snel tevreden. Een echte knuffelhond!

 

Vachtverlies: Zeer weinig

Blaffen: Weinig

Karakter: Rustig

 

2. Cavalier King Charles Spaniel

Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel klinkt erg koninklijk, en zo zal deze hond zich ook voelen in jou eigen paleisje. Het dier past zich makkelijk aan en is erg speels en sociaal, vaak ook tegenover vreemden. Het dier is totaal niet angstig aangelegd.

Deze kleine, rustige gezinshond is de ideale schoothond die in vrijwel elk type gezin past. Geef deze hond veel aandacht, en je zal met liefde worden overspoeld. Die aandacht is ook nodig in de vorm van dagelijks borstelen, om de haren in huis sterk verminderen. Haaruitval is niet seizoensgebonden.

Karakteristiek is de speelsheid en de aanhankelijkheid van dit dier. Qua uiterlijk vallen vooral de extra lange oren van deze hond op. Erg schattig, zeker met zo’n lief gezichtje erbij.

 

Vachtverlies: Gemiddeld

Blaffen: Weinig

Karakter: Sociaal

 

3. Corgi

Corgi

Oh wat lief!” Dat is de meest gehoorde reactie bij het zien van een corgi. Dat worstenlichaampje met die schattige korte pootjes en veels te grote oren is ook gewoon om bij weg te smelten. Maar er zijn meer redenen om te kiezen voor een Welsh Corgi pup in je appartement.

Het dier is erg gehoorzaam, lief en past eigenlijk in elk gezin. Het compacte formaat is perfect voor in een flatje. Wel zijn de dieren erg extravert en willen nog wel eens blaffen, maar nooit uit kwade zin. De dieren hebben relatief veel rugproblemen en je moet de vacht goed onderhouden.

Het karakter van dit ras is vriendelijk, loyaal, maar ook een beetje koppig. Het is een beschermend beestje, van origine is het namelijk een waakhond. Er bestaan zowel Pembroke Welsh Corgis als Cardican Welsh Corgis.

 

Vachtverlies: Veel

Blaffen: Veel

Karakter: Vriendelijk

 

4. Havanezer

Havanezer

Wil je een liefdevolle pluizenbol die weinig onderhoud behoeft, dan is de Havanezer een perfecte keuze. Het is wellicht één van de beste hondenrassen voor een kleine woning, om een comibinatie van redenen.

De Havanezer is een perfecte keuze voor een klein appartement om zijn rustige en liefdevolle karakter, weinig blaffen en zeer weinig verlies van haren in huis. Het dier is geschikt voor nieuwe hondenbezitters en kan goed omgaan met kinderen en andere honden.

Ook vreemden zullen met liefde en enthousiasme door een Havanezer worden benaderd. Het is qua karakter eigenlijk een compacte Golden Retriever, maar dan zonder het eigenwijze. Hier vind je een handig overzicht van Havanezer fokkers in Nederland!

 

Vachtverlies: Zeer weinig

Blaffen: Zeer weinig

Karakter: Liefdevol

 

5. Boston Terrier

Boston Terrier

Ben je op zoek naar een speels en kindvriendelijk hondenras voor een kleine ruimte, dan is de Boston Terrier een uitstekende keuze. Het compacte ras is erg intelligent en altijd in voor wat intellectuele stimulatie. Daarbij is het een echte goedzak: er zit totaal geen aggressiviteit in dit dier.

Ondanks de energie in deze hond is het onderhoud vrij laag, wat fijn is als je overdag werkt. Elke dag even in het park spelen is vaak al voldoende, naast de standaard wandelingen natuurlijk.

De Boston Terrier heeft een energiek, speels, en loyaal karakter. Het is van origine een mix tussen de Engelse Terrier en Engelse Bulldog. Let erop dat varianten met korte snuiten veel gezondheidsproblemen hebben en verboden zijn voor de fok in Nederland.

 

Vachtverlies: Weinig

Blaffen: Soms

Karakter: Speels

 

6. Italiaanse Greyhound

Italiaanse Greyhound

Woon je klein maar wil je toch een wat grotere hond, dan is de Italiaanse Greyhound het overwegen zeker waard. Het zijn aanhankelijke, intelligente honden die ontdeugend uit de hoek kunnen komen. Ze zijn wat verlegen tegenover vreemden.

Deze mini-versie van de gewone Greyhound heeft een zeer korte vacht die weliswaar wel haren verliest, maar dit merk je eigenlijk nauwelijks op doordat ze zo klein zijn. De bouw van de hond is vrij klein maar wel athletisch, en ze kunnen rennen als geen ander.

De dieren zullen alleen blaffen als vreemden dichtbij zijn, maar verder zijn ze erg mild en timide. Ze hebben een zacht karakter en kunnen hierdoor ook goed met kinderen binnen een gezin overweg. Geef ze genoeg ruimte om buiten flink te rennen en je hebt een super huisdier!

 

Vachtverlies: Zeer weinig

Blaffen: Soms

Karakter: Timide

 

7. Maltezer

Maltezer

Een favoriet onder de kleine honden is vaak de Maltezer, een schattig schoothondje dat erg actief en speels in zijn karakter is. Erg fijn is het feit dat de hond relatief weinig haren loslaat, zeker als je ze regelmatig borstelt.

Dit slimme ras weet al snel alle gezinsleden om zijn vinger te winden. Het is een dier dat graag liefde geeft én ontvangt, en graag van zich laat horen in de vorm van blaffen. Ze zijn relatief aanhankelijk, maar als je ze aanleert te slapen tijdens werk is er geen probleem.

De Maltezer is een populaire keuze omdat het juist zo’n veelzijdige hond is die in veel verschillende situaties prima past. Het behoeft wat meer onderhoud dan andere schoothonden, maar je zal ook worden overspoeld met liefde.

 

Vachtverlies: Weinig

Blaffen: Veel

Karakter: Speels

 

8. Bulldog

Engelse Bulldog

Zowel de Franse als Engelse Bulldog zijn enorm populair, maar controversieel. Kies nooit voor een bulldog met stompe snuit (verboden om te fokken), maar ga altijd voor de variant met de lange neus. Dan zal je een liefdevolle en levendige trouwe viervoeter in huis nemen.

Bulldogs kunnen territoriaal en bezitterig worden, maar met de juiste training is niets van dit gedrag te merken. Het is dus vooral een hond voor de ervaren hondenbezitter, die weet hoe een hond gehoorzaam blijft.

Ondanks de korte vacht verliest dit ras veel haar, dus is onderhoud en borstelen belangrijk. Qua energie hoeven de honden slechts een wandeling te hebben ze, zijn snel tevreden. Ook perfect voor op een flatje: ze blaffen vrijwel niet!

 

Vachtverlies: Veel

Blaffen: Zeer weinig

Karakter: Levendig

 

9. Basset Hound

Basset Hound

Lange oren om beter te horen, dat is waar de Basset Hound goed in is. Van origine een jachthond, maar het is een rustige lieverd die houd van knuffelen. Qua uiterlijk zeker uniek en iets wat je niet heel vaak tegen komt, en dat maakt het zeker een interessante keuze.

Bassets zijn echte levensgenieters, en zijn gelukkig met weinig. Zolang ze maar kunnen knuffelen! Wel hebben ze een ervaren baasje nodig die houd van wandelen, omdat ze veel eenergie hebben en soms wat koppig kunnen zijn.

Het is een relatief makkelijke hond die wel dagelijkse vachtverzorging nodig heeft. Ook hebben ze de neiging te blaffen naar vreemden, en bij eenszaamheid kunnen ze nog wel eens huilen met hun lage diepe stem, dit moet je er dus als pup al uit trainen.

 

Vachtverlies: Veel

Blaffen: Veel

Karakter: Rustig

 

10. Cocker Spaniel

Engelse Cocker Spaniël Hondenras

Ben je voor je nieuwe appartement op zoek naar een wat grotere, zachtaardige en vriendelijke hond? Dan kan de Engelse Cocker Spaniel een goede optie voor je zijn. Deze populaire jachthond kan het zeer goed vinden met mens, kind en dier.

Cocker Spaniels houden van lange wandelingen, maar vinden het ook prima om gewoon een blokje om te gaan. Het relatief intelligente ras zal zeker van spelen en gehoorzaamheidstraining houden.

Qua vacht is regelmatig borstelen belangrijk, maar is er relatief weinig haarverlies in huis. Dat is wel zo fijn in een kleine woning. Houd er wel rekening mee dat Cocker Spaniels redelijk vocaal kunnen zijn.

 

Vachtverlies: Weinig

Blaffen: Veel

Karakter: Vriendelijk

 

11. Chihuahua

Chihuahua Hond

Natuurlijk kan de Chihuahua ook niet ontbreken in dit overzicht, want het is wellicht het kleinste populaire hondenras ter wereld. Dat is niet zomaar het geval, want de kleine hondjes hebben een flinke attitude.

Chihuahuas zijn enorm gehecht aan hun baasje en zijn levendig, ontdeugend en vooral ook “aggressief op afstand”. Dat houd in dat er veel geblaft maar weinig gebeten zal worden. Het zijn perfecte schoothonden, die zeker training nodig hebben om hun scherpe kanten in toom te houden.

Prettig voor de baasjes is het feit dat deze honden relatief weinig haren achter laten, en ook niet heel veel beweging nodig hebben. Dat scheelt toch wel in het onderhoud.

 

Vachtverlies: Weinig

Blaffen: Veel

Karakter: Levendig

 

12. Teckel (Dachshund)

Teckel

Hou je van liefdevolle schoothonden, dan zit je bij de Dachshund of Teckel zonder twijfel op de goede plek. Deze intelligente dieren zijn erg aanhankelijk en kunnen zich perfect aanpassen aan het leven in een klein appartement of studio.

Anders dan bijvoorbeeld de Chihuahua kan deze lieve worsthond gemakkelijk worden gehouden door nieuwe baasjes, en past het goed in een gezin met kinderen. Ze moeten echter niet veel hebben van vreemden, waar met passie naar geblaft zal worden.

Qua onderhoud zijn Teckels of Dachshunden eigenlijk heel makkelijk. Je hoeft alleen een blokje om, ze hebben niet enorme hoeveelheden energie die ze kwijt moeten. Onthoud wel dat deze honden relatief aanhankelijk zijn en altijd graag met je mee willen.

 

Vachtverlies: Weinig

Blaffen: Veel

Karakter: Levendig

 

13. Mopshond (Pug)

Mopshond pug

Populair en controversieel: de Mopshond of Pug weet de harten van velen te veroveren door zijn liefdevolle karakter. Belangrijk om te weten is in ieder geval het feit dat de stompe snuit bij dit ras niet langer gefokt mag worden in ons land (dit is recentelijk verboden), let dus op de variant.

Er zijn varianten van dit ras met een spitse snuit, en deze dieren zijn perfect voor in een kleine woning. Qua karakter zijn de dieren liefdevol, koppig, en ontdeugend. Ze zijn sociaal en totaal niet angstig, ze houden van spelen en zullen vrijwel niet blaffen.

Pugs hebben korte haren die het hele jaar lang uitvallen, en behoeven de nodige vachtverzorging. Borstel de honden dagelijks. Verder zijn ze perfect voor nieuwe hondenbezitters, omdat ze eigenlijk heel makkelijk en meegaand zijn.

 

Vachtverlies: Veel

Blaffen: Zeer weinig

Karakter: Liefdevol

 

14. Shiba Inu

Shiba Inu Kopen

Het is echt niet altijd nodig om een kleine schoothond in een appartement te nemen, ook middelgrote honden gedijen goed in een kleine omgeving. Neem bijvoorbeeld de Shiba Inu, een populair van origine Japans ras dat ook in een kleine woning het prima doet.

Shibas zijn qua karakter erg charmant en alert, maar ook zelfverzekerd en intelligent. De goed genoatuurdie dieren zijn een lust voor het oog door hun egale lichtbuine vacht, welke niet enorm veel onderhoud nodig heeft.

Een Shiba Inu hond zal alleen blaffen als het nodig is, de dieren zijn dus niet heel erg vocaal. Dat is wel zo prettig voor je buren, en natuurlijk ook voor je persoonlijke (nacht)rust.

 

Vachtverlies: Gemiddeld

Blaffen: Soms

Karakter: Alert

 

15. Yorkshire Terrier

Yorkshire Terrier

Niet ontbreken in dit overzicht van kleine honden voor een appartement is de Yorkshire Terrier. Een liefdevolle schoothond die in veel gezinnen perfect zal passen. Dit nieuwschierige en speelse ras is ook perfect voor nieuwe hondenbezitters.

Erg fijn is het fiet dat de vacht van de Yorkies eigenlijk bijna hypoallergeen is, wat toch wel scheelt in het onderhoud en de verzorging. Houd er wel rekening mee dat deze dieren relatief veel blaffen, ook al kan dit enigszins verminderd worden met training.

Qua karakter zijn Yorkishire Terriers vooral heel levedig, intelligent en speels. De dieren kunnen erg aanhankelijk en liefdevol zijn, maar ook defensief en ietswat afstandelijk tegenover vreemden. Desondanks doe nze het goed bij kinderen en andere huisdieren.

 

Vachtverlies: Zeer weinig

Blaffen: Veel

Karakter: Levendig

Plaats een reactie