Valkparkiet Kopen? Zoveel Herrie Maakt Een Parkiet!

Als je aan het nadenken bent over het kopen van een valkparkiet, onthoud dan dat parkieten soms erg veel geluid kunnen produceren. Er zijn een aantal zaken die je hierover moet weten voordat je een nieuwe parkiet koopt.

Elke nieuwe valkparkiet koper zal zich moeten voorbereiden op een LUIDE en soms zelfs schreeuwende, fluitende, of chirpende vogel. Het is simpelweg de natuur van een valkparkiet om veel geluid te produceren.

Dit artikel zal je leren hoe je een nieuwe parkiet moet opvoeden in de eerste dagen na het kopen. Specifiek zullen we je leren hoe je parkieten kunt trainen minder herrie te maken. Want schreeuwen, dat kunnen deze vogels zeker.

 

Maken Valkparkieten Veel Herrie?

In vergelijking met andere parkieten staat de valkparkiet niet bekend als een luide vogel, maar ze behalen nog altijd regelmatig decibel niveau’s tussen 60 dB en 90 dB. Vocalizatie is belangrijk voor valkparkieten, omdat het ze de mogelijkheid geeft om zicht te uiten. Dit kan lastig zijn voor nieuwe eigenaren van valkparkieten, omdat ze niet gewend zijn aan de luidruchtige omgeving.

Wanneer je een parkiet wil kiezen die relatief rustig en makkelijk te trainen is, dan is het zeker de moeite waard om een valkparkiet te overwegen. Het is veelal beter om een vrouwtje te kopen dan een mannetje, omdat deze iets minder luidruchtig zijn.

Om een goede indruk te krijgen van hoe luid deze vogels daadwerkelijk zijn, is het een goed idee om eerst eens kennis te maken met een vogel in het echt. Dit kan je doen door naar een dierenwinkel of vogelopvang te gaan. Een andere methode is het bekijken van enkele videos van de vogels.

Voordat je een parkietje adopteert, is het goed om een indruk te hebben van hoe hard valkparkieten kunnen ‘schreeuwen’. Bekijk deze (Engelstalige) video maar eens van Nerd with a Bird:

 

Een Schreeuwende Valkparkiet Kalmeren

Voor baasjes is het belangrijk om te begrijpen hoe je een drukke valkparkiet rustig kunt krijgen. Je kunt dit doen door middel van verschillende simpele methoden. Een valkparkiet trainen om rustig te zijn is een langdurig proces. Je kunt niet zomaar uit het niets je nieuwe parkiet duidelijk maken dat deze stil moet zijn.

Hieronder zijn vijf praktische ideeën te vinden die de kans vergroten dat je huisdier na verloop van tijd rustig zal blijven, zeker als je weg van huis bent. We beginnen met de belangrijkste oplossing, namelijk het mentaal stimuleren van je vogel in de kooi.

 

1. Zorg Voor Interessant Speelgoed

De makkelijkste manier om vogels rustig te krijgen, is door ze bezig te houden. Dit klinkt heel logisch, maar wanneer je er even over na denkt, staan weinig baasjes hier in de praktijk bij stil.

Leuk vogelspeelgoed als dit kan een wereld van verschil maken. Het houd je parkiet actief, maar zal ze ook zeker gelukkiger en intelligenter maken!

Het bijkomende voordeel van speelgoed in de kooi is natuurlijk die extra momenten van rust die je zal krijgen wanneer je parkietje zoet is met zijn nieuwe speeltje. Het is het perfecte moment om ze een snoepje te geven omdat ze zo’n brave vogel zijn.

 

2. Beloon Rustig Gedrag

Je valkparkiet trainen is één van de meest effectieve manieren om te verzekeren dat de dieren weten wat je wil. Vogels zijn slimme dieren, dus zullen ze relatief makkelijk te trainen zijn als je er wat tijd en moeite in steekt.

In essentie zal het belonen van rustig en non-vocaal gedrag ervoor zorgen dat die drukke momenten ‘eruit getraint’ kunnen worden. Maar het blijft belangrijk om je parkiet een uitlaatklep te geven.  Laat je valkparkiet vooral in de ochtend even lekker fluiten wanneer je ze weer ziet na het slapen. De vogels moeten immers wel hun energie kwijt kunnen na een lange nacht in een kooi gezeten te hebben!

Wanneer je meer wil leren over de praktische kant van het trainen van je parkiet, hier is een goede gids te vinden.

 

Valkparkiet Speelgoed Rustig Gedrag
Spelen zal valkparkieten rustiger en gelukkiger maken.

 

3. Breng Nuttige Veranderingen Aan In Het Schema

Valkparkieten zijn gewoontedieren, net als mensen. De dagelijkse routine veranderen zal wat energie vergen, maar zal de vogels wel helpen om uit oude gewoonten te breken. Dit kan je als strategisch voordeel gebruiken tijdens het trainen van je huisdier.

Wanneer je vogel niet meer precies weet wanneer de dagelijkse activiteiten plaats vinden, blijven ze geïnteresseerd en bezig tijdens hun dag. Verander het schema voor onder meer de volgende activiteiten:

  • Maaltijden (en dan voornamelijk snacktijd)
  • Speeltijd
  • Wanneer je de vogel even uit de kooi laat
  • Momenten waarop je jouw parkiet aandacht geeft of traint

Natuurlijk moeten de slaapmomenten wel hetzelfde blijven, omdat de dieren anders ’s nachts heel actief zullen zijn. Dit zullen de meeste mensen niet heel prettig vinden. Een schreeuwende parkiet beneden hebben terwijl je de volgende dag naar je werk moet, dat is voor niemand leuk.

Hetzelfde idee is belangrijk voor het middagdutje. Laat de vogel dit altijd zelf bepalen, omdat het een basisbehoefte is.  De belangrijkste maaltijden (ontbijt en avondeten) kan je het beste ook hetzelfde houden om gedragsproblemen te voorkomen.

 

4. Geef Je Vogel Een Uitlaatklep

We hebben dit al eventjes benoemd, maar het is belangrijk om het goed te benadrukken, omdat het essentieel is voor het welbevinden van je valkparkiet. Net als het feit dat een hond moet rondrennen in het park, is het goed om je vogel uit de kooi te laten op dagelijkse basis, om even de vleugels te strekken en alle energie kwijt te kunnen.

Geef je vogel wat ruimte om een vogel te zijn!

Stel je voor hoe jij het zou vinden om dagelijks opgesloten te zitten in een kleine kooi. Het is een comfortabel huisje, maar ook een beetje een gevangenis. En ook gevangenen krijgen dagelijks tijd om te luchten. Het is wellicht geen 1-op-1 vergelijking, maar je vogel zal het zeker waarderen als deze dagelijks even kan rondfladderen. Zelfs al is dit slechts in een woonkamer of slaapkamer.

Vrijheid is ook voor parkieten belangrijk, dus geef ze de mogelijkheid om te vliegen en alle energie kwijt te kunnen. Hoe vaak? Ten minste elke dag. Je vogel zal er niet alleen van houden, maar ook rustiger worden op de momenten dat het dier in de kooi is opgesloten.

 

5. Laat Je Valkparkiet Werken Voor Voedsel

Het is makkelijk om wat eten te maken voor je valkparkiet en dit simpelweg in de kooi te plaatsen. Het dier zal je dankbaar zijn en het opeten in luttele minuten. Terug naar het saaie kooileven… Gaap. Je parkiet zal de saaiheid verdrijven door luidruchtig te worden!

Zou het niet veel beter zijn om je huisdier te laten werken voor maaltijden? Dit is positief om een aantal redenen:

  • Je huisdier verschillende commando’s aanleren;
  • Ze helpen begrijpen dat jij de leider bent van de groep;
  • Hun hersenen stimuleren om toegang te krijgen wat ze willen;
  • Het nabootsen van de natuurlijke leefomgeving, waar voedsel lastig te bereiken is of waar op verschillende plekken kleine beetjes eten te vinden zijn;
  • Op actieve wijze een band opbouwen met je valkparkiet door samen een opdracht uit te voeren.

Alle tijd die de parkiet steekt in het zoeken naar voedsel is geen tijd waarin het dier zich kan vervelen. Je huisdier stimuleren kent veel voordelen. Het geeft ze iets om mee bezig te zijn, maar ook een moment van trots. “Het eten is gevonden, ik ben goed bezig!” En ja, dat mag soms wel met wat gekwetter worden gevierd.

 

Valkparkiet Kopen Prijs Hoe Duur
Laat je parkiet werken voor zijn eten, ook dit zal ze rustiger maken.

 

Zijn Valkparkieten ’s Nachts Luidruchtig?

Valkparkieten zijn gevoelige en angstige dieren. Ze krijgen al snel te veel prikkels binnen. Dit kan ervoor zorgen dat ze behoorlijk luid kunnen zijn ’s nachts, voornamelijk als jou valkparkiet plotseling schrikt van een schaduw. Gelukkig is het goed mogelijk om deze angsten en ook de nachtelijke paniekaanvallen te voorkomen.

Een goede oplossing om een valkparkiet ’s nachts rustig te houden is om voor een angstige valkparkiet de kooi in het donker te bedekken. Geef wel lucht de mogelijkheid om de kooi binnen te komen, maar gebruik wel een doek om het slapen makkelijker te maken.

Het zal je vogel niet alleen een veilig gevoel geven, maar zal ook de externe stimulansen in het donker verminderen. Omdat valkparkieten niet kunnen zien in het donker, is het belangrijk om ze rustig te houden in de nachtelijke uren.

 

Zijn Valkparkieten ’s Ochtends Luidruchtig?

Valkparkieten staan erom bekend om luid te kwetteren in de ochtend, vooral wanneer ze je voor het eerst zien. Dit komt vooral doordat ze enthousiast zijn over wat er komen gaat – voedsel of aandacht. Wanneer een valkparkiet klaar is met slapen en klaar is om de dag te beginnen, zal je vogel dit natuurlijk kenbaar willen maken aan de hele wereld.

Wanneer je vogel excessief veel fluit, kwettert of schreeuwt, kan er ook een onderliggend gedragsprobleem aanwezig zijn. Je kunt je parkiet trainen om rustiger zijn in de ochtend door rustig gedrag te belonen, zoals we eerder in dit artikel hebben uitgelegd.

Het zal wat tijd en energie vergen van baasje en vogel om te komen tot een prettige balans, maar het is niet onmogelijk. Het is makkelijker met een nieuwe vogel, omdat deze nog niet gewend is aan de gewoonten van het huishouden.

Maar we moeten realisitsch zijn: valkparkieten zijn zeker niet de luidste vogels om te houden. Wanneer we kijken naar het aantal decibellen dat een grasparkiet kan produceren, dan valt het allemaal nog wel mee.

 

Valkparkiet vs. Grasparkiet: Welke Maakt Meer Herrie?

Wanneer je graag wil weten of een grasparkiet of valkparkiet luidruchtiger is, dan is het waarschijnlijk een slecht idee om een vogel in huis te halen. Beide vogels maken herrie en beiden zullen soms luidruchtig zijn op momenten dat je niet wil dat ze geluid maken.

Grasparkieten zijn erg gefocust op de groei, meer dan valkparkieten. Hierdoor kunnen ze meer kwetteren richting hun soortgenoten. Hierdoor is een grasparkiet veelal luidruchtiger dan een valkparkiet. Maar ze zullen meestal alleen écht herrie maken wanneer ze enthousiast raken.

Een grasparkiet is vrij vergelijkbaar als we de decibellen erbij halen, maar de luidruchtigheid komt vooral door de frequentie van het gleuid dat ze produceren. Toch liggen beide vogelsoorten niet ver uit elkaar wanneer we kijken naar wie meer herrie kan maken.

 

Grasparkiet of Valkparkiet Welke Maakt Meer Geluid
Grasparkieten leven in groepen, hierdoor zijn ze luider dan valkparkieten. (Bron)

 

Omgaan Met Valkparkiet Geluiden

Daar zijn de belangrijkste kopzorgen voor het kopen van een nieuwe valkparkiet. We hebben alles besproken dat te maken heeft met hoe luid sommige valkparkieten kunnen zijn. En hoe dit te vergelijken is met andere vogels als grasparkieten!

Het zingen van vogels is een geluid waar je vanzelf aan gewend zal raken in huis, maar het is niet zo extreem als sommige mensen zeggen dat het is.

Wanneer je overweegt om een valkparkiet te kopen, maar je niet zeker bent over het geluid dat ze kunnen produceren, ga dan eens op bezoek bij de vogelopvang of dierenwinkel. Zo kan je zelf ervaren hoeveel herrie de beestjes maken. En onthoud de adviezen over trainen en gewoonten, om je valkparkietjes een stuk minder luidruchtig te laten zijn. We wensen je veel plezier met je nieuwe huisdier!

Plaats een reactie