Valkparkiet Met Angst In Het Donker: Doek Over De Kooi Doen?

Valkparkieten staan er om bekend om behoorlijke angst te hebben in het donker, dus ’s nachts een doek over de kooi doen kan klinken als een logische oplossing voor dit nachtelijke probleem.

Je wil ten slotte je vogel een gevoel van veiligheid geven in de avond- en nachturen.

Gelukkig kan een angstige valkparkiet ook op andere manieren van het angstprobleem af worden geholpen. Het zal allemaal afhankelijk zijn van de individuele voorkeuren van je huisdier. Dit artikel zal je helpen om de nachtrust van je parkiet te verbeteren. Iedereen verdient immers een gezonde nachtrust.

 

Doek Over De Kooi Van Je Parkiet Doen

Wil je een valkparkiet veiliger laten voelen in het donker, dan kan je ervoor kiezen om de kooi te bedekken met een luchtdoorlatende doek van stof. Dit kan helpen om je vogel te kalmeren, als deze vaak angstig is in de nacht.

Zorg er altijd voor dat een deel van de kooi niet bedekt is, zodat de lucht vrij kan doorstromen en het niet benauwd wordt. Gebruik de doek alleen bij het slapen gaan, of overdag wanneer je parkiet een kort middagdutje wil doen.

De effectiviteit van de doek zal afhankelijk zijn van het karakter van de valkparkiet. Er zijn nieuwschierige vogels die proberen om het stof te verwijderen van de kooi, waarbij ze zichzelf kunnen verwonden. Het is een experimenteel proces, waarin het gedrag van je huisdier de belangrijkste indicator blijft.

Een kooi bedekken met een doek kan je doen door deze 3 simpele regels op te volgen:

  1. Maak gebruik van een luchtdoorlatende stof die wel licht kan tegenhouden;
  2. Zorg ervoor dat de lucht altijd vrij kan doorstomen, zodat je vogel ’s nachts niet stikt;
  3. Laat altijd een klein beetje licht de kooi binnenkomen, dit helpt tegen nachtelijke angsten van je parkiet.

 

Het Slaapritueel Van Je Valkparkiet

Valkparkieten hebben behoorlijk wat slaap nodig, rond 10-12 uur per dag. Hierdoor is het extra belangrijk om ze een veilige slaapplek te geven tijdens die belangrijke rustmomenten.

Naast de nachtelijke uren is er ook het middagdutje. Je vogel zal zelf aangeven wanneer ze een dutje willen doen. Dat is het moment dat je de kooi wat donkerder maakt met een luchtdoorlatende doek en je ze de mogelijkheid geeft om even een ’tukkie te doen’.

Na een aantal uur zal het wakker worden een proces zijn waarbij geduld belangrijk is. Sommige vogels zullen vrolijk kwetteren en fluiten wanneer ze wakker worden, terwijl andere vogels rustiger zijn.

Geeft je parkiet de ruimte om jou te benaderen, voordat je ze wakker maakt. Je kunt zachtjes tikken aan de buitenkant van de kooi om ze te laten weten dat je er bent.

Hierdoor zal er nooit paniek ontstaan en geeft je vogel de ruimte om aan te geven hoe comfortabel hij is, in plaats van je hand in hun ‘veilige gebied’ te forceren. Het geeft ze ook wat tijd om te wennen aan het daglicht. De onderstaande (Engelstalige) YouTube video van Curious Cockatiels legt het allemaal haarfijn uit:

 

Een Valkparkiet Veilig Laten Voelen In Het Donker

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je valkparkiet veiliger te laten voelen in het donker, zoals:

  1. Je parkiet verplaatsen naar een kleinere kooi om ’s nachts te slapen, maar overdag een grotere kooi te gebruiken;
  2. Zorg voor een constante en comfortabele kamertemperatuur tijdens de nachtelijke uren, ruwweg tussen de 18 en 21 graden Celsius;
  3. Sluit gordijnen om te voorkomen dat schaduwen ‘gaan dansen’ op de muren, waardoor de vogel in paniek kan raken. Een nachtlampje kan hierbij helpen, maar plaats deze verder weg van de kooi om mogelijke verwondingen te voorkomen;
  4. Leer over de manier waarop je huisdier de wereld ziet. Parkieten zijn niet kleurenblind en zien zelfs veel beter dan mensen!

Elke valkparkiet is anders, dus experimenteer met wat het beste voor jou vogel werkt. Zorg ervoor dat je andere huisdieren in een andere kamer zijn. Hierdoor kan de parkiet niet van ze schrikken als het donker is.

Onthoud ook dat valkparkieten niet houden van veranderingen in de kamer. Ze kunnen al vrij snel schrikken door een kleine verandering in de woonkamer.

Houd de omgeving voorspelbaar om nachtelijke angst te voorkomen. Als je vogel toch in paniek raakt, volg dan de onderstaande instructies om je parkiet weer rustig te krijgen.

 

Omgaan Met Een Angstige Valkparkiet

Wanneer je huisdier last heeft van nachtelijke paniekaanvallen, kan de situatie behoorlijk stressvol zijn voor dier en baasje. Wanneer je geen idee hebt waar we het nu over hebben, bekijk dan even de onderstaande YouTube video, waarbij het gedrag van de parkiet plotseling volledig omslaat:

Wanneer een gekooide vogel in het donker in paniek raakt, zal het dier druk rondfladderen en zichzelf mogelijk verwonden. Paniekaanvallen zijn niet prettig voor de valkparkiet. En ook het baasje zal het niet leuk vinden, omdat dit vaak de persoon is die de vogel weer moet kalmeren.

Er zijn drie dingen die je kunt doen om deze ‘horrornachten’ wat dragelijker te maken voor je parkiet:

  1. Verwijder speelgoed in de kooi van je valkparkietjes;
  2. Doe het licht aan en praat op rustige toon tegen je vogel. Breng NOOIT je hand naar een panikerende vogel, zeker niet in een plotselinge beweging;
  3. Zorg ervoor dat gordijnen dicht zitten en doe de eerder genoemde doek over de kooi wanneer de vogel weer rustig is.

Je kunt een babyfoon installeren om het gedrag van je parkiet ’s nachts te monitoren. Hierdoor kun je er zeker van zijn dat je huisdier veilig is in het donker. Het helpt ook bij het controleren van hun gedrag tijdens het slapen, wat nuttige informatie is tijdens een toekomstig bezoek aan de dierenarts.

Als de paniekaanvallen blijven, kan een bezoek aan de dierenarts helpen om een directe oplossing te zoeken. Er kan namelijk een onderliggend medisch probleem zijn. Een andere optie is om een gedragsdeskundige in te schakelen die zich specialiseert in huisdieren. Als dit mogelijk is, kies dan voor een specialist in vogelgedrag.

Plaats een reactie