Zijn Parkieten Kleurenblind? Wat Ziet Een Parkiet?

De visuele gaven van de parkiet zijn behoorlijk indrukwekkend. Vogels als de valkparkiet zijn sterk afhankelijk van hun ogen om te kunnen nagiveren in de wereld. En parkieten zien de wereld anders dan wij mensen. Dat begint allemaal met de kleuren die de huisdieren kunnen waarnemen.

De suggestie dat parkieten als de valkparkiet kleurenblind zouden zijn, blijkt ongefundeerd. Sterker nog, parkieten zijn in staat om meer kleuren te zien dan wij mensen.

Dit artikel zal dieper ingaan op de vraag of parkieten kleuren kunnen zien, maar ook uitleggen hoe ze de wereld visueel waarnemen. Ook bespreken we onder meer de problemen die valkparkieten hebben om te kunnen zien in het donker.

 

Hoe Parkieten De Wereld Zien

Waar mensen 3 typen kleurenreceptoren hebben in hun ogen (rood, groen en blauw), zien parkieten en andere vogels de wereld met 4 typen kleurenreceptoren (rood, groen, blauw en ultraviolet). Hierdoor ziet een parkiet de wereld compleet anders dan wij mensen.

Parkieten zien de wereld vanuit een enorme hoeveelheid kleurcombinaties die mensen niet kunnen waarnemen.  Om je te laten zien hoeveel verschil deze extra kleurenreceptor kan maken, bekijk eerst even de (Engelstalige) YouTube video hieronder:

Ondanks de kleuren die de dieren extra kunnen zien, kunnen parkieten hun ogen niet roteren. Gelukkig is dit ruimschoots gecompenseerd door hun flexibele nek, wat ze de mogelijkheid geeft om probleemloos in het rond te kijken.

Vogels als valkparkieten zullen veeal hun oogposities fixeren op bronnen van geluid, omdat hun gehoor ook vrij goed is. Vergeleken met het gehoor van mensen, kunnen parkieten zullen de dieren niet in staat zijn om erg hoge of lage tonen te horen. Ook dit is geen probleem voor de vogels, omdat ze dit ruimschoots compenseren met hun zeer goede zicht.

 

Kunnen Parkieten In Het Donker Zien?

Ondanks het brede kleurenspectrum die parkieten rijk zijn, zal een parkiet in zijn geheel niet kunnen zien in het donker. Het zijn vogels die overdag leven en een lichtbron nodig hebben om normaal te kunnen zien. Anders dan bij nachtvogels als uilen zal een parkiet hulpeloos zijn met zijn zicht in de nacht.

Het zicht tijdens de nachturen is vrij goed te vergelijken met wat mensen kunnen zien in het donker. Dit is één van de redenen dat het bedekken van de kooi van je parkiet in het donker zo effectief is: het zal de visuele input voor je vogel flink verminderen. Hierdoor schrikt de vogel niet van schaduwen, kan het diertje snel comfortabel worden en gaan slapen.

 

Kunnen Parkieten Infrarood Of Ultraviolet Licht Zien?

We hebben al geleerd dat parkieten meer kleuren kunnen zien dan mensen. Voor mensen is het zichtbare kleurenspecrtum als volgt:

 

Kleuren Vogels Parkiet
Bron: Wikimedia Commons

 

Net buiten het zichtbare lichtspectrum zijn de kleuren infrarood (extreem links) en ultravoilet (extreem rechts). We kunnen infrarood waarnemen als hitte en ultraviolet kan indirect worden waargenomen als licht.

Vogels hebben een breder visueel spectrum dan mensen. Een valparkiet zal bijvoorbeeld veel ultravoilet kleuren kunnen zien, maar slecht zijn in het waarnemen van infrarood.

Vanuit evolutionair opzicht zien vogels (waarschijnlijk) UV licht omdat ze hier een visueel voordeel uit halen bij het jagen in de lucht. Er is echter geen wetenschappelijke consensus over de evolutionaire reden dat deze kleuren zich hebben ontwikkeld.

Over evolutie gesproken, wat te denken van vogels die constant tegen ramen aan vliegen? Je hebt het waarschijnlijk al eens meegemaakt, een wilde vogel die uit eigen wil zichzelf tegen je raam werpt. Het blijkt ook een risico te zijn voor parkieten en andere vogels die als huisdier binnen worden gehouden.

 

Kunnen Parkieten Glas Zien?

Het zal geen geheim zijn voor eigenaren van parkieten dat hun dieren houden van glimmende objecten. Een parkiet zal zich aangetrokken voelen tot reflecterende oppervlakten als glas. Het is echter vooral hun eigen reflectie en de reflectie van hun omgeving die ze interessant vinden. Het glas zelf zal lastig te zien zijn voor de vogels.

Deze hypothese wordt bevestigd door de vele vragen die mensen hebben over parkieten die (vanuit binnen) tegen het raam aan vliegen.

Onthoud dat dit in potentie gevaarlijk is voor je vogel. Dus wanneer je jou valkparkiet in huis laat vliegen, zorg er dan altijd voor dat ze geen last hebben van de ramen.

Dit is goed mogelijk door het onaantrekkelijk te maken voor de dieren om naar de ramen toe te vliegen. Maak gebruik van gordijnen, een insectennet of leer ze simpelweg dat ze niet verder kunnen vliegen (omdat het een fysieke grens is). Het is immers logisch dat ze er naartoe vliegen, omdat ze vrij ver kunnen zien!

 

Zo Zien Parkieten De Wereld: 5 Interessante Feitjes!

Er zijn zoveel interessante feiten te vertellen over parkieten. Wanneer je meer wil leren over hoe vogels de wereld om zich heen zien, is het zeker de moeite waard om de onderstaande leuke weetjes even door te nemen:

  1. Parkieten focussen op beweging – En dit is een belangrijk reden dat ze makkelijk zullen schrikken. Plotselinge bewegingen kunnen erg intimiderend zijn voor je gevleugelde vriend!
  2. In de spiegel kijken is verwarrend voor de diertjes – Je vogel zal gefrustreerd raken wanneer je een spiegel in de kooi plaatst. Om ze minder eenzaam te laten zijn, is het beter om ze een maatje te geven, of meer interactie te geven met mensen.
  3. Parkieten zijn altijd zeer alert – Het is één van de belangrijkste overlevingsmechanismen van de wilde varianten van deze soorten. Ze reageren razendsnel op inkomende gevaren. Hiervoor moeten ze constant alert en op hun hoede zijn.
  4. De oogpositie zorgt ervoor dat parkieten slecht zijn in diepte waarnemen – De positie van de ogen is een evolutionair compromis. Je plaatst de ogen aan de voorkant van het gezicht om diepte beter tot zijn recht te laten komen, of je plaatst ze naar de zijkant om makkelijker een breed gebied te kunnen zien. Veel vogels hadden baat bij deze laatste optie.
  5. Parkieten raken blind als ze ouder worden – Net als mensen zal het zicht van je parkiet slechter worden na verloop van tijd. Een ouder individu zal slechter zicht hebben dan een jongere vogel. De dieren kunnen geen bril dragen, dus het is een belangrijk probleem waar veel huisdieren mee te maken krijgen.

 

Een Kleurrijke Parkietenwereld

Hopelijk heeft dit artikel je iets kunnen leren over hoe jou huisdier de wereld om zich heen waarneemt. We denken vrijwel nooit aan het feit dat vogels veel meer kleuren kunnen zien dan ons. Ze zijn bovendien het tegenovergestelde van kleurenblind, omdat ze veel meer kleuren kunnen zien!

Mensen denken vaak dat dieren hun omgeving exact zo waarnemen als zij zelf doen, maar niets is minder waar.

Dus de volgende keer dat je tijd besteed met je parkiet, zorg er alsjeblieft voor dat je rekening houd met hun zintuigen. Het maakt hierbij weinig uit of deze zintuigen te maken hebben met kijken, horen, ruiken, proeven of voelen. En je weet nu ook dat je uit moet kijken met UV-licht wanneer je ze de volgende keer hieraan bloot stelt.

Tamme vogels zijn gevoelige dieren, die we met grote zorg en respect moeten behandelen. Dus geef je valkparkiet of andere parkietensoort een knuffel van ons, en probeer de wereld eens te zien door hun ogen!

1 gedachte over “Zijn Parkieten Kleurenblind? Wat Ziet Een Parkiet?”

  1. Hoi mensen,
    op het moment doe ik mee met een vogelworkshop en heb ik als opdracht een vogel extra te bekijken. Dat werd de halsbandparkiet. Ze zijn inderdaad heel alert en acrobatisch en wekken de indruk dat ze luisteren als je tegen ze aan praat. Ze lijken me best intelligent eigenlijk. Klopt dat? Die vogels kunnen ook op volle snelheid en in formatie tussen bomen doorschieten. Hoe kan dat als ze geen diepte kunnen zien? Als ze zoveel kleuren kunnen zien dan zien ze er waarschijnlijk voor een soortgenoot nog veel kleurrijker uit dan voor ons? Ooit zag ik eens een boom waar tegen de stam onder elkaar wel zo’n twintig of dertig parkieten tegen aan zaten. Wat zouden die nou gezocht (of gevonden) hebben.
    Vriendelijke groet

    Beantwoorden

Plaats een reactie