Pauw Samen Houden Met Kippen: Ja Of Nee?

Hoewel pauwen en kippen vaak goed met elkaar kunnen opschieten, is het samenhouden van een pauw met kippen een slecht idee. Leghennen kunnen drager zijn van de parasiet Histomonas meleagridis. Kippen worden hier zelf niet ziek van, maar kunnen het wel overdragen op pauwen, waardoor deze zwartekoppenziekte kan krijgen.

Voornamelijk de kuikens van de pauw zijn vatbaar voor ziektes die kippen bij zich dragen.

Het is hierom verstandig om een pauw en een kip uit elkaar te houden op voorhand. Vaak is dit al het geval, doordat een pauw vrij kan rondlopen op het terrein, terwijl kippen veelal in een hok worden gehouden.

 

Parasieten Bij Kippen: Een Gevaar Voor Pauwen

Een leghen leeft in groepen, dat is ook zijn natuurlijke voorkeur. Maar in een afgebakende kooi of ren zullen kippen ook makkelijker ziektes en ander ongedierte overbrengen. Dit is in veel gevallen geen groot probleem, omdat de boerderijdieren vrij goed bestand zijn tegen bijvoorbeeld parasitaire infecties.

Daarentegen zijn pauwen prachtige, maar qua gezondheid ook een relatief gevoelige vogelsoort. De dieren kunnen snel ziek worden door vervelende beestjes, zoals wormen of parasieten. Deze kunnen ze ontvangen van andere vogelsoorten.

Zeker de kuikens van een pauw kunnen zeer snel ziek worden door parasieten die histomoniasis veroorzaken, mochten deze onverhoopt aanwezig zijn bij de naburige kippen. De ziekte wordt ook wel zwartekoppenziekte of blackhead genoemd, en kan acuut fataal zijn voor de kuikens van een pauw.

De symptomen van histomoniasis zijn als volgt:

  • Lusteloosheid
  • Afhangende vleugels
  • Cyanotische oftewel donkerrode verkleuring van de kophuid
  • Gele ontlasting
  • Vermagering (bij oudere pauwen)

 

Pauw Kuikens
De kuikens van een pauw kunnen gezondheidsproblemen krijgen door kippen.

 

Kippen Die Pauwen Infecteren: Wat Te Doen?

Mocht je al gezondheidsproblemen ervaren doordat je kippen en pauwen samen hebt gehouden, dan kan een veearts niet veel doen. Er bestaan medicijnen tegen de zwartekoppenziekte, maar deze zijn helaas verboden verklaard voor gebruik binnen Europa. Ook een vaccin bestaat momenteel niet.

Dit houd echter niet in dat er helemaal niets tegen dit soort vogelziektes kan worden gedaan. Het beste medicijn blijft natuurlijk preventie:

  • Directe scheiding van alle dieren, voornamelijk de verwijdering van kippen in de omgeving van de pauw(en);
  • In quarantine houden van alle kippen en pauwen voor een periode van ten minste twee weken (de incubatieperiode tussen infectie en de eerste symptomen van de ziekte is 7 tot 12 dagen);
  • Algehele extra hygiëne in en om het verblijf van de kippen en pauwen;
  • Bestrijding van de kleine spoelworm, welke vaak verantwoordelijk is voor de infectieoverdracht;
  • In theorie is het preventieve antbioticum paromomycine in het voer effectief, maar preventieve antibiotica zijn bij wet verboden in Europa.

 

Pauwen En Kippen Niet Bij Elkaar Houden

Het mag duidelijk zijn dat het zeer onverstandig is om kippen en pauwen in één kooi samen te houden. Ook andere vogels kunnen beter worden gescheiden van de pauw, omdat ook deze mogelijk ziektes kunnen overbrengen.

Daarbij is ook in praktische zin het niet heel slim om een pauw op te sluiten. De dieren zijn gemaakt om vrij rond te struinen. Een pauw kan bovendien vrij hoog vliegen. Een hoge omheining kan de vogel dus slecht tegenhouden.

Daarentegen zullen kippen minder hoog kunnen vliegen, zeker de leghennen die vaak niet de bouw hebben om te ontsnappen via de lucht. Hierdoor is het makkelijker om een leghen te houden in een afgebakend verblijf.

Kortom: weet je de pauw goed gescheiden te houden van de kippen, dan kan het houden van beide soorten op één erf veilig zijn. Is dit niet mogelijk, dan is het beter om kippen en pauwen niet samen te houden, gezien de eerder genoemde gezondheidsoverwegingen.

Plaats een reactie