Hoe Ver Of Hoog Kan Een Kip Vliegen?

De vraag “Kan een kip vliegen?” klinkt op het eerste gezicht wat vreemd. Een kip (Gallus gallus domesticus) heeft immers vleugels, en is biologisch gezien een vogel.

Maar heb je ooit in de lucht gekeken en ben je hier wel is een kip (of haan) tegen gekomen? Waarschijnlijk niet. Daarom hebben we ons gestort op het probleem of de vliegende kip eigenlijk wel bestaat. Het antwoord is interessanter dan je zou denken.

Een vliegende kip (of haan) is meer een vogel die gecontroleerd aan het vallen is.

Bovendien is er een verschil tussen een industriekip en een hobbykip. Deze laatste is een veel voorkomend huisdier in Nederland. Waar een industriekip gezien zijn bouw niet geschikt is om te vliegen, kan een (gezonde) hobbykip dit wel, tot op zekere hoogte.

 

Hoe Ver Kan Een Kip Vliegen?

Kippen kunnen vliegen (maar niet erg ver). Een gezonde, gemiddelde kip is in staat om ongeveer 12 tot 15 meter ver te vliegen. Het afstandsrecord van de verst vliegende kip staat op bijna 92 meter. Voor een gewone gedomesticeerde kip zijn dit soort afstanden echter niet realistisch.

Naast het feit dat de bouw van het dier ongeschikt is voor vliegen, zal ook de noodzaak om dit soort afstanden te overbruggen erg klein zijn.

Wanneer het dier voldoende geschikt voedsel krijgt, geen last heeft van prooidieren en niet wordt lastig gevallen door andere kippen of hanen in de groep, is er geen noodzaak voor deze vogels om een tiental meters ver te vliegen.

 

Hoe Hoog Kan Een Kip Vliegen?

Afhankelijk van de soort kan een kip een hoogte bereiken van maximaal drie meter. De meeste volwassen kippen zullen echter moeite hebben om over een hek van 2 meter te vliegen of springen. Er bestaan echter gezonde krielkippen die een hoogte van 10 tot 12 meter kunnen bereiken.

Een standaard hobbykip met een grote borstomvang zal dit soort hoogten echter niet snel bereiken. Voor mensen die op zoek zijn naar informatie over de hoogte van hun kippenren, refereer naar de onderstaande informatie.

 

Geschikte Hoogte Kippenren

Per kippensoort zal de hoogte van de afscheiding verschillen. Gemiddeld zal kippengaas voor een kippenren zo’n 180 cm hoog moeten zijn om ontsnapping te voorkomen. Om zeker te zijn dat de vogels écht niet kunnen ontsnappen, is het verstandig ook een dak te maken.

Onthoud dat het gaas ook nog gedeeltelijk in de grond of het hout wordt verzonken, of dat er mogelijk moet worden bijgeknipt. Een kippengaas hoogte van bijna 2 meter is daarom aan te raden. Hier kan je via Bol.com kippengaas aanschaffen van 195 cm hoogte.

 

Kan Een Haan Vliegen
Een haan kan een boom bereiken, maar is een behoorlijke brokkenpiloot in de lucht.

 

Hoe Lang Kan Een Kip Vliegen?

De duur van de eerder genoemde recordvlucht met een afstand van 92 meter duurde in totaal zo’n 13 seconden. De meeste vluchten van kippen zullen qua lengte en duur echter korter zijn, het gaat hierbij om een vlucht van maximaal enkele seconden lang.

We kunnen dus met een gerust hart stellen dat de meeste kippensoorten eigenlijk niet veel meer kunnen dan gecontroleerd zichzelf laten vallen. Voor de eigenaar van een kippenren is het een geruststellende gedachte. Een kip is absoluut geen talent in de lucht.

 

Video Van Een ‘Vliegende’ Kip

Om het wat beter te kunnen visualiseren, is het goed om even een filmpje te bekijken van de vlucht van een kip. Zo kan je direct zien welke vliegcapaciteiten een normale hobbykip heeft.

Het is belangrijk om te vermelden dat niet elke soort de capaciteit heeft dit type vliegkwaliteiten na te bootsen. Het gaat in de onderstaande YouTube video bovendien om zeer fitte en gezonde kippen:

De redenen om dit soort vlieggedrag te vertonen, kan erg uiteen lopen. In eerste instantie is er vluchtgedrag, wanneer er gevaar dreigt. Wanneer het aankomt op zelfbescherming is op de uitkijk kunnen staan bovendien een voordeel. Ook kan het vinden van voedsel een rol spelen. Een kip zal echter liever op de grond rond scharrelen om eten te vinden.

Voor meer informatie omtrent het verzorgen, voeren en de verschillende kippensoorten, verwijzen we je graag door naar deze webpagina van LICG.

 

Tip: Lees ook ons artikel over hoe ver of hoog pauwen kunnen vliegen!

Plaats een reactie