Hoe Ver Of Hoog Kan Een Pauw Vliegen?

Als sierlijke grondvogel is de blauwe pauw een bekende gast op de Nederlandse kinderboerderijen en in dierenparken. Hoewel de tamme vogels in dit soort verblijven vaak gekortwiekt zijn, is het zeker waar dat pauwen kunnen vliegen.

Een prestatie op zich, omdat de sierlijke vogels de last dragen van hun prachtige gekleurde verenpak. Toch kan de pauw moeiteloos behoorlijk hoog en ver het luchtruim kiezen.

De trotse siervogel is ook op zijn gemak op grote hoogten. Aangezien het majestueuze dier een legaal huisdier is in Nederland en Vlaanderen, is het daarom erg belangrijk om het verblijf goed in te richten op dit feit. Het zijn groepsdieren die erg veel loopruimte (en dus ook vliegruimte) nodig hebben!

 

Hoe Ver Kan Een Pauw Vliegen?

Ondanks de grootte van hun veren (tot wel 60 cm lang), kunnen pauwen niet heel ver vliegen. Gewoonlijk vliegt een pauw niet verder dan een aantal meter. Mocht het écht nodig zijn, dan kan de siervogel maximaal tot wel één kilometer ver vliegen.

De vogels zullen vooral flapperen met hun vleugels en enkele meters verder landen, omdat in de meeste leefomgevingen er geen serieuze roofdieren aanwezig zijn. Hoogstens zullen ze proberen mensen te ontwijken door even een boom in te vliegen.

  • Tamme exemplaren: Zeker binnen de omheining van kinderboerderijen, volières en dierentuinen in Nederland, zal je een pauw niet snel het luchtruim zien kiezen. Toch belanden ze nog vaak op daken, in bomen, of op andere relatief hoge plekken.
  • Wilde exemplaren: In de oerwouden van tropisch Azië zullen pauwen regelmatig rivieren en kleine meren oversteken. Enkele honderden meters verderop komen is voor een wild exemplaar niet ongewoon.

Ook gekortwiekte individuen zullen nog altijd vlieggedrag vertonen, ook in afgesloten omheiningen. Het is voor een ’tamme pauw’ mogelijk om door te ‘hoppen’ een aardig stuk verder te landen. Het zijn en blijven vliegende beesten, dus het zal veel mensen verbazen hoe hoog sommige exemplaren kunnen komen.

 

Vliegende-Pauw
Het vliegen mag dan misschien wat log en onhandig gaan, de siervogel kan zelf prima van de grond komen.

 

Hoe Hoog Kan Een Pauw Vliegen?

Ondanks het zware verenpak en de logge bouw, kan een gemiddelde pauw moeiteloos een hoogte van een klein tiental meter bereiken. Deze vlieghoogte is aanzienlijk lager dan gemiddelde vogels. Toch zijn pauwen goed in staat om bomen in te vliegen, of op een dak terecht te komen.

Mocht je ooit een exemplaar van de grond zien komen, dan zal je al snel merken dat ze dit niet heel majestueus doen. Van de grond komen is een heel proces voor een relatief zware siervogel.

Wanneer je weet dat een pauw tot de fazanten familie behoort, is het goed te begrijpen dat het dier de pootjes liever op de grond heeft. Het beestje verschuilt zich graag in de zware begroeiing, of op plekken waar wij mensen niet snel kunnen komen (zoals op daken of in bomen).

 

Filmpje Van Een Vliegende Pauw

Om een beter beeld te krijgen van de vlucht van pauwen, is het goed om even het onderstaande YouTube filmpje te bekijken van het tafereel. Gelukkig heeft dit beestje op een dak in attractiepark de Efteling geen moeite om de grond te bereiken (en hij gebruikt hier gewoon zijn vleugels voor!):

 

Niets zo motiverend voor de siervogel als een lekker hapje eten. Veilig lokken van de siervogels vanaf een hoge plek is niet lastig, maar zorg wel altijd voor het juiste (gezonde) voer. Te denken valt aan het voederen van de vogels met een mix van granen en zaden.

Voor meer informatie omtrent het verzorgen, voeren en de verschillende pauwsoorten, verwijzen we je graag door naar deze webpagina van LICG.

 

Tip: Lees ook ons artikel over hoe ver of hoog kippen kunnen vliegen!

Plaats een reactie