Parkiet Kopen Als Huisdier: 10 Populaire Tamme Soorten

Wanneer je van plan bent een parkiet te kopen als huisdier, dan zijn er verschillende soorten tamme vogels waar je uit kunt kiezen. De populairste tamme parkieten die in Nederland worden gehouden hebben we in dit handige overzicht voor je op een rijtje gezet.

Om het kiezen wat makkelijker te maken zullen we kort wat overzichtelijke informatie geven over de parkietsoorten in de onderstaande lijst. Zo weet je precies welke vogel het beste bij je persoonlijke situatie past.

 

1. Grasparkiet

Grasparkiet Budgie

Grasparkieten zijn één van de meest gehouden tamme parkieten in Nederland. Het is een zeer geschikte parkiet voor beginners. De soort komt van origine uit Australië, waar de vogel in grote zwermen leeft. Ook in Korea en Japan komen wilde leefgebieden voor.

Er bestaan veel verschillende varianten, welke door kwekers worden geselecteerd op hun mooie vachtkleur. Dit is ook wat grotendeels de prijs zal bepalen. Ga altijd voor een vogel die is grootgebracht door een erkende kweker, aangesloten bij een organisatie als de NBVV.

De grasparkiet kan vrij luidruchtig zijn. De grootste variant, de Engelse grasparkiet, is het rustigste van alle grasparkieten. Van nature zijn de vogels soms angstig, maar gerichte training kan dit intelligente diertje snel in een liefdevol huisdier veranderen.

 

SoortGrasparkiet
Wetenschappelijke naamMelopsittacus undulatus
Levensverwachting (tam)5 - 10 jaar
Gewicht30 - 40 gram
Lengte18 - 24 cm
KleurenAllerlei (o.a. blauw, groen, geel)
KarakterIntelligent, nieuwschierig, uniek per individu
DieetPellets, groenten, vruchten, noten, zaden
Kosten7 - 250 euro (ligt aan variant)
ErvaringGeschikt voor beginners

 

2. Valkparkiet

Valkparkiet Cockatiel

Een andere super populaire keuze is de valkparkiet, welke ook uitermate geschikt is voor beginnende vogelliefhebbers. Ze kunnen gewoon in een kooi binnen worden gehouden, welke in de nacht het beste met een doek kan worden bedekt i.v.m. angst in het donker.

Een valkparkiet ontwikkelt een sterke band met het baasje, en is behoorlijk intelligent. Blijf je vogel stimuleren met speelgoed en activiteiten, anders wordt het dier luidruchtig. Het beestje is namelijk erg sociaal: laat je parkiet onderdeel uitmaken van activiteiten!

Qua uiterlijk is de witte vleugel kenmerkend voor alle varianten. De standaard kleur van deze soort is grijs met een gele kop en kenmerkende rode wang en grote kuif.

 

SoortValkparkiet
Wetenschappelijke naamNymphicus hollandicus
Levensverwachting (tam)15 - 20 jaar
Gewicht80 - 125 gram
Lengte30 - 33 cm
KleurenAltijd wit bij vleugel, veelal grijs/geel, rode wang
KarakterZachtaardig, speels, nieuwschierig, bijtgraag
DieetPellets, valkparkiet voer, zaden, fruit, groente
Kosten25 - 50 euro (ligt aan variant)
ErvaringGeschikt voor beginners

 

3. Bourke Parkiet

Bourke Parkiet
Bron: Wikimedia Commons

Deze populaire soort is vernoemd naar een generaal en gouveneur uit de 18e eeuw. De Bourke parkiet komt van origine uit Australië, maar is een gewild huisdier in de hele wereld. Dit komt vooral door de goede omgang met andere soorten in een voilère.

Hun zachte en onderdanige gedrag is ook een risico, omdat dominante vogelsoorten niet goed samengaan met deze dieren. Bourke parkieten doen het echter perfect in grote groepen gelijkgestemde vogels.

Het zijn vrij goedkope en erg mooie vogels, waardoor het al snel een goede toevoeging is aan een collectie parkieten. Ook voor beginnende vogelliefhebbers is het een prettig en lief diertje om te houden.

 

SoortBourke parkiet
Wetenschappelijke naamNeopsephotus bourkii
Levensverwachting (tam)15 - 20 jaar
Gewicht45 gram
Lengte18 - 23 cm
KleurenGrijze basis, roze buik, blauwe schouders/staart
KarakterTolerant, zachtaardig, lief, sociaal
DieetPellets, zaden, vers fruit of groente
Kosten15 - 75 euro (verschilt per variant)
ErvaringGeschikt voor beginners

 

4. Catharina Parkiet

Katharinaparkiet Catharina Parkiet
Bron: Wikimedia Commons

De Catharina parkiet, ook wel bekend als de Katharinaparkiet, leeft in grote groepen in het wild in Midden- en Zuid-Amerika. Het is een vogel die het goed doet in een buitenvoilère, maar ook binnen in een (grote) kooi gehouden kan worden.

Groene varianten komen het meeste voor, maar er zijn bijvoorbeeld ook gele of blauwe Catharina parkieten. Allen hebben op de vleugels en achterop de kop een mooie tekening. Qua formaat zijn ze vergelijkbaar met de eerder genoemde grasparkieten.

Voordeel ten opzichte van andere soorten in deze lijst is de rustige natuur van deze vogels. Ze kwetteren af en toe wel, maar beduidend minder dan andere parkietensoorten. Ook zijn ze erg slim en goed trainbaar, je kunt ze leren dingen te zeggen!

 

SoortCatharina parkiet
Wetenschappelijke naamBolborhynchus lineola
Levensverwachting (tam)10 - 15 jaar
Gewicht50 gram
Lengte16 - 17 cm
KleurenVoornamelijk varianten groen, blauw, geel
KarakterRustig, tolerant, zachtaardig, sociaal
DieetZaden, vers fruit of groente, eivoer
Kosten15 - 100 euro (verschilt per variant)
ErvaringGeschikt voor beginners

 

5. Monniksparkiet

Monniksparkiet

De monniksparkiet, ook wel muisparkiet of torresparkiet genoemd, is een soort die van origine afkomstig is uit Zuid-Amerika. Het is een zeer sociale groepsvogel en een exoot die graag wordt gezien door vogelliefhebbers in heel Europa.

Qua karakter zijn deze vogeltjes erg vermakelijk in de voilère (want je kunt ze het beste buiten houden). Ze zijn intelligent, spraakzaam en kunnen ontdeugend uit de hoek komen.

Het komt in Nederland op verschillende plekken voor dat half-tamme monniksparkieten vrij rondvliegen in groepen. Je kunt ze onder meer vinden in het Mheenpark in Apeldoorn. Voorheen ook bij Ouwehands Dierenpark, maar deze kolonie is inmiddels weer ‘gevangen’.

 

SoortMonniksparkiet
Wetenschappelijke naamMyiopsitta monachus
Levensverwachting (tam)15 - 20 jaar
Gewicht100 - 125 gram
Lengte29 cm
KleurenGrijze basis, groene kop/staart, lichtgroene buik, roze snavel
KarakterIntelligent, speels, spraakzaam
DieetPellets, zaden, verse vruchten
Kosten50 - 200 euro (verschilt per variant)
ErvaringGeschikt voor gevorderden

 

6. Grote Alexander Parkiet

Alexander Parkiet
Bron: Wikimedia Commons

Ben je een fan van grote vogels, dan kan de grote Alexander parkiet een interessante keuze zijn. Deze soort komt uit Zuidoost-Azië, maar wordt veel in Europa gehouden door liefhebbers. Het was één van de eerste parkietensoorten die in kooien werden gehouden.

De Alexanderparkiet kent 5 ondersoorten, maar wordt het meeste te koop aangeboden als grote groene parkiet met rode snavel. Het is een soort die naast de halsbandparkiet (zie hieronder) ook in het wild als invasieve soort in parken voorkomt.

Het is een zeer intelligent dier, welke behoorlijk wat herrie kan maken. Je kunt ze beter niet in een voilère houden met andere parkietensoorten. Ideaal is het houden van deze vogel als koppeltje in een extra grote buitenkooi.

 

SoortGrote Alexanderparkiet
Wetenschappelijke naamPsittacula eupatria
Levensverwachting (tam)15 - 20 jaar
Gewicht260 gram
Lengte56 - 62 cm
KleurenGroen met rode snavel. Ook lutino / blauwe variant.
KarakterOp zichzelf (alleen of in koppel houden), spraakzaam
DieetZadenmix, verse vruchten en groenten
Kosten150 - 200 euro (verschilt per variant)
ErvaringGeschikt voor gevorderden

 

7. Halsbandparkiet

Halsbandparkiet
Bron: Wikimedia Commons

Deze vogels heb je in Nederland misschien wel eens in het wild gezien. De halsbandparkiet is inmiddels een veel geziene gast in veel achtertuinen. Het is net als de eerder genoemde Alexanderparkiet een invasieve soort die het hier goed doet in het wild.

Halsbandparkieten komen vooral in het groen voor, met kenmerkende rode snavel en zwarte nekband. Maar er is ook een blauwe variant te koop voor liefhebbers die op zoek zijn naar iets bijzonders.

Let op dat enkel gevorderden deze soort mogen houden. Het is een zeer intelligent dier dat snel ontsnapt. Daarbij kunnen ze erg luidruchtig zijn. Het is het beste om deze soort altijd buiten te houden in een voilère, apart van de andere vogelsoorten.

 

SoortHalsbandparkiet
Wetenschappelijke naamPsittacula krameri
Levensverwachting (tam)5 - 10 jaar
Gewicht130 gram
Lengte42 cm
KleurenGroen, rode snavel (Man: zwarte band rond nek)
KarakterIntelligent, actief, sociaal, spraakzaam
DieetZadenmix, verse vruchten en groenten
Kosten30 - 100 euro (verschilt per variant)
ErvaringGeschikt voor gevorderden

 

8. Turkooisparkiet

Neophema pulchella Turkooisparkiet
Bron: Wikimedia Commons

De Turkooisparkiet, ook wel turquoisine parkiet genoemd, is een soort die origineel uit het subtropische deel van Australië afkomstig is. De kromsnavels hebben veelal een groene basiskleur met blauwe vleugeluiteinden en gele onderbuik.

Het is een soort die het goed doet in een voilère met andere parkieten. Maar tijdens het broedseizoen is het beter om deze soort uit de voilère te verwijderen, omdat ze dan wat minder tolerant worden.

Qua voedsel kunnen pellets als basis worden gebruikt, aangevuld met een zadenmix en wat vers fruit en groente ter aanvulling. Het is een fijne vogel voor beginners, omdat het dier behoorlijk rustig, sociaal en vriendelijk is.

 

SoortTurkooisparkiet (Turquoisine)
Wetenschappelijke naamNeophema pulchella
Levensverwachting (tam)10 - 15 jaar
Gewicht40 gram
Lengte22 cm
KleurenMeerkleurig (groen, geel, blauw)
KarakterRustig, lief, gemoedelijk
DieetPellets, zaden, verse vruchten en groenten
Kosten20 euro
ErvaringGeschikt voor beginners

 

9. Zonparkiet

Zonparkiet
Bron: Wikimedia Commons

De zonparkiet was tot vrij recent behoorlijk zeldzaam, maar ze worden steeds populairder bij kwekers en als soort voor invoer. Het zijn prachtige vogels met warme zon-achtige kleuren, welke graag samen in een grote voilère wonen.

De soort is zeer actief en kunnen de hele dag door ‘druk’ zijn met voedsel, elkaar of badderen. Ze zijn gek op douchen en plekjes om zichzelf schoon te maken. Let op het feit dat zonparkieten enorm veel aandacht nodig hebben!

Het zijn slimme dieren die enkel door experts gehouden zouden moeten worden. Het is geen makkelijke vogel om te houden door de vele eisen. Ook de leefomgeving moet op de dieren worden aangepast.

 

SoortZonparkiet
Wetenschappelijke naamAratinga solstitialis
Levensverwachting (tam)15 - 30 jaar (details onbekend)
Gewicht100 - 120 gram
Lengte30 cm
KleurenMeerkleurig (groen, geel, rood)
KarakterIntelligent, sociaal, spraakzaam
DieetPellets, zaden, verse vruchten en groenten
Kosten200 - 300 euro
ErvaringGeschikt voor gevorderden

 

10. Kakariki

Kakariki Geel

De kakariki is niet alleen een parkiet met een mooie naam, maar er zijn ook mooie kleuren en varianten te koop van deze soort, denk aan roodvoorhoofd of geelvoorhoofd. Kakariki’s zijn te verkrijgen in de kleuren blauw, groen en geel (ook in gecombineerde kleur bont).

Het is qua karakter een relatief rustige vogel, welke enigszins schuw is tegenover mensen en dieren. Het zal dus enige tijd duren voordat je een vertrouwensband hebt opgebouwd.

De naam Kakariki komt uit het oude Nieuw-Zeeland en is Maori voor ‘kleine groene papegaai’, maar hij hoeft dus niet altijd groen te zijn. Geschikt voor in een kooi binnen, ook voor beginners die met geduld hun vogels benaderen en langzaam een band willen opbouwen.

 

SoortKakariki
Wetenschappelijke naamCyanoramphus
Levensverwachting (tam)12 - 16 jaar
Gewicht46- 93 gram
Lengte26 - 28 cm
KleurenBlauw, groen, of geel met gele/rode kruin
KarakterSchuw, stil, actief
DieetGroffe zaden, groenvoer, trosgierst, fruit
Kosten30 - 50 euro
ErvaringGeschikt voor gevorderden

 

Een Parkiet Kopen Als Huisdier

Hopelijk heeft dit overzicht van parkieten je kunnen helpen bij het kiezen van een vogel. Onthoud dat een parkiet kopen en onderhouden vaak niet heel duur is, maar dat de kosten vooral zitten in de kooi of voilère.

We raden beginners aan om te kiezen voor gangbare soorten, omdat vogels in een kooi een behoorlijke commitment kunnen zijn wegens hun lange levensverwachting.

Pas wanneer je wat meer ervaring hebt als vogelliefhebber, kan je voor de bijzondere soorten kiezen die specifieke behoeften hebben. We wensen je veel succes bij het kiezen van een geschikte parkiet als je nieuwe huisdier!

2 gedachten over “Parkiet Kopen Als Huisdier: 10 Populaire Tamme Soorten”

 1. Goede middag, Ik heb een vraag over catharinaparkieten. Ik ontdekte dat er een verschil in staartlengte is bij sommige vogels. Die met de lange staart zaten vrij lang gestrekt op de stok en zagen er daardoor slanker en langer uit dat degene met een korte staart die vrij gedrongen waren. Is dit gewoon toeval of is er wel een verschil wat bewust voorkomt. Ik zou dat graag weten.
  Ik dank bij voorbaat voor de moeite mij te antwooren.
  Mvg Reinier Ederveen.

  Beantwoorden
 2. Goede Avond

  Wij zouden graag beginnen met 2 Bourkeparkieten maar hebben een mooie ronde voliere, die we onder onze overkapping willen zetten, kunnen bourkeparkieten het gehele jaar buiten staan?
  Mag N Alveringh

  Beantwoorden

Plaats een reactie