6 Nadelen Van Een (Australian) Labradoodle

Ondanks dat er een aantal nadelen vast zitten aan een Australian Labradoodle hond, zouden we graag willen benadrukken dat dit hondenras een zeer vriendelijke en lieve gezelschapshond is. Maar net als bij elk ras zijn ook Labradoodles niet geschikt voor iedereen.

Ben je dus van plan een labradoodle pup te kopen, overweeg dan zeker elk voor- en nadeel van deze hondensoort. De mix tussen een Poedel en Labrador past namelijk alleen bij een specifieke soort baasje.

In dit artikel zijn een aantal van de belangrijkste nadelen te vinden die de adoptie van een Australian Labradoodle in de weg kunnen zitten. Neem deze argumenten in overweging, voordat je met het hele gezin een commitment maakt om een nieuwe puppy in huis te nemen.

 

Welke Nadelen Hebben Labradoodle Honden?

Voordat je een Australian Labradoodle adopteert, is het belangrijk om zowel de positieve als de negatieve kanten van dit type hond te overwegen. Hierbij is het belangrijk om kennis te nemen van de specifieke tegenargumenten om te kiezen voor dit unieke ras.

Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste nadelen. Hier meer informatie en een lijst met betrouwbare Labradoodle fokkers in Nederland.

 

 

1. Erfelijke Ziektes Van De Australian Labradoodle

Allereerst is het belangrijk om kennis te nemen van de veel voorkomende ziektes die horen bij het ras. Door fokken en specifieke raskenmerken komen bepaalde ziektebeelden vaker voor bij de Australian Labradoodle, dan bij andere rassen.

Hierbij gaat het in ieder geval om de volgende erfelijke ziekten:

  • Heupdysplasie (hoog risico): Afwijking aan het heupgewricht met vrij grote impact op de levenskwaliteit. Veroorzaakt bewegingsproblemen en kreupelheid. Matig tot slecht behandelbaar, komt relatief vaak voor bij Labradoodles.
  • Elleboogdysplasie (gemiddeld risico): Afwijking aan het ellebooggewricht, vergelijkbaar met heupdysplasie, maar dan aan de voorzijde. Ook de oorzaak van bewegingsproblemen.
  • Ziekte van Addison (laag risico): Ook bekend onder de naam ‘Hypoadrenocorticisme‘. De hond kan mogelijk te weinig bijnierschorshormoon produceren. Kan op jonge leeftijd optreden (2-6 jaar) en veroorzaakt o.a. sloomheid, verminderde eetlust, braken en spierzwakte.
  • Retinadysplasie (laag risico): Progressieve oogziekte waardoor het zicht van de hond over de tijd minder wordt. Het oogvlies ontwikkeld zich abnormaal, waar bij grotere problemen zichtverlies of blindheid kunnen optreden.
  • Staar (laag risico): Cataract of staar is een oogaandoening welke de transparantie van de lens doet verminderen. Het zicht vertroebeld en verslechterd. Veel voorkomend bij veel rassen, maar niet vaak bij Labradoodles.

 

2. Labradoodle Is Geen Goede Waakhond

Wil je een waakhond die het erf beschermd tegen indringers? Kies dan niet voor dit ras, want het is absoluut geen goede waakhond. Het is eerder een gezinshond.

Hoewel de honden zeer beschermend zijn voor hun families, zijn ze van nature ook enorm sociaal en willen liever nieuwe mensen of dieren leren kennen. Jou Doodle zal dus eerder kwispelen met zijn of haar staart bij een nieuwe ontmoeting, dan de vreemdeling wegjagen.

 

3. Labradoodles Denken Dat Ze De Baas Zijn

Als we in het hoofd van deze hond kruipen, vinden we iets opvallends. Het ras heeft namelijk wat vreemde gedachten over zijn plek in ‘de roedel‘.

Als het aan de Labradoodle ligt, is hij of zij de belangrijkste in de groep. Het alfamannetje, om het maar zo te zeggen.

Hierom is het essentieel om al zeer vroeg met een gerichte puppycursus te beginnen. Trainen is de enige manier om deze gedachtengang er direct uit te halen bij een pup. Ook is het essentieel om consistent te zijn en de training zeer regelmatig bij te houden.

Doe je dit niet, dan zal het dieer al snel ongehoorzaam zijn. Je plek op de bank innemen en weigeren om weg te gaan, om maar een voorbeeld te noemen.

Vooral bij oudere individuen zal gehoorzamen lastig zijn. Is eenmaal een bepaald gedrag erin geslopen, dan zal je huisdier deze niet snel meer veranderen. Hierdoor kan het voorkomen dat een commando volledig wordt genegeerd.

 

Labradoodle
Een gerichte puppycursus is belangrijk, blijf je Labradoodle constant trainen.

 

4. Labradoodles Behoeven Relatief Veel Beweging

Denk niet dat Labradoodles luie schoothonden zijn. Ze zijn graag buiten actief! Het ras geniet van lange wandelingen en heeft deze ook echt nodig. Geef je de hond te weinig beweging, dan gaat het dier destructief gedrag vertonen.

Het absolute minimum is dagelijks 2-3 lange wandelingen maken. Die energie moet er goed uit kunnen. Ga dus veel op avontuur!

Denk aan lange strandwandelingen of boswandelingen. Je wil zo veel mogelijk en zo lang mogelijk de dieren afmatten. Houd je ze te lang binnen zonder toezicht, dan zullen ze de boel gaan slopen om hun energie kwijt te kunnen.

 

5. Een Labradoodle Hond Blaft Veel

In vergelijking met sommige andere hondenrassen, zal het Australian Labradoodle ras relatief veel blaffen. Vanwege hun eigen wil zullen ze je al snel kenbaar maken als ze naar buiten willen, of wanneer er iets niet naar hun zin is.

Wanneer je een hond van dit ras alleen laat, zal het dus waarschijnlijk zijn dat het dier uit eenzaamheid zeer veel blaft. Houd hier rekening mee.

Is er dus niet altijd iemand thuis in jou huishouden? Dan is het beter om te kiezen voor een ander ras, omdat deze dieren echt heel veel aandacht nodig hebben (en zo min mogelijk alleen zouden moeten zijn).

 

6. Rasechte Labradoodles Zijn Duur

Wil je een rashond kopen, dan ben je gemiddeld gezien veel geld kwijt. Fokkers zullen voor Australian Labradoodles een hoge prijs vragen, welke voor een jone pup zal liggen tussen de 1700 en 2000 euro per individu.

Hierbij gaat het om een rasecht exemplaar inclusief stamboom. Het zijn dus zeker geen goedkope huisdieren.

Hiernaast zijn er natuurlijk ook nog andere kostenposten. Denk onder meer aan de medische kosten, onderhoudskosten (voedsel) en andere bijkomende kosten als reizen en accessoires.

 

Bewust Kiezen Voor Een Rashond

Ben je na het lezen van deze lijst met nadelen van de Australian Labradoodle nog niet ontmoedigd? Dan is het alsnog verstandig even wat meer onderzoek te doen, voordat je overgaat tot aankoop of adoptie van een pup.

Het is een hondenras dat relatief veel aandacht en energie vergt, wat zeker een flinke commitment is die je met het hele gezin aan zal moeten gaan.

Ben je een zeer toegewijd persoon die veel liefde en aandacht wil geven? Is er vrijwel altijd iemand thuis? Zoek je een eigenwijs gezelschapsdier? En ben je bereid om een flinke som geld neer te leggen voor een puppy? Dan wensen je we natuurlijk heel veel plezier met de adoptie van je nieuwe gezinslid!

Plaats een reactie