9 Belangrijkste Nadelen Van Een Hond Als Huisdier

Wat zijn de belangrijkste nadelen van een hond? Voordat je het populaire huisdier koopt of adopteert, is het verstandig om de voordelen en nadelen af te wegen. Zo kan je als toekomstig baasje een geïnformeerde beslissing nemen.

Dit overzicht zal enkele argumenten geven waarom je geen hond zou moeten nemen.

Dat is wat gek voor een huisdieren website, maar het is belangrijk om de onderbelichte vervelende aspecten van een pup of volwassen hond te benadrukken. Dit voorkomt en verkleint de kans dat een dier wordt teruggebracht naar de fokker of het asiel. We gunnen immers elke hond een mooi leven.

Dit zijn de belangrijkste nadelen van het houden van honden als een huisdier.

 

1.  Honden Zijn Een Constante Verantwoordelijkheid

Anders dan veel andere populaire huisdieren is het houden van een hond een verantwoordelijkheid die 24 uur per dag door gaat. Het kopen van een pup is als het krijgen van een baby, het is een taak die dag en nacht door gaat.

Het is dus een dier die je met volle overtuiging en in voor- en tegenspoed moet blijven verzorgen.

Niet elk baasje heeft de energie of de wil deze commitment aan te gaan. Honden leven ruim 15 jaar, dus het is niet iets wat je ‘er even bij doet’. Het is een taak voor een significante periode uit je leven.

Vaak een taak die je niet alleen aan gaat of aan zou moeten gaan, maar samen met anderen om je heen (partner, kinderen, familie, vrienden, wie er ook zorgt voor je huisdieren).

 

2. Honden Zijn Relatief Dure Huisdieren

Veel nieuwe baasjes willen nog wel eens vergeten hoeveel het kost om een hond in huis te hebben. Dat gaat een stuk verder dan de kosten voor het kopen van een rashond. Er zijn namelijk een flink aantal periodiek terugkerende kosten te bedenken:

  • Voeding
  • Medisch
  • Vachtverzorging
  • Hondenbelasting

 

Daarbij hebben veel rassen baat bij veel beweging, wat ervoor zorgt dat je veel met de auto op pad zal zijn op weg naar het strand of een ander natuurgebied. Een jonge hond zal hiernaast op puppycursus moeten, wat ook de nodige kosten met zich mee brengt.

Verder moeten de spullen voor de hond met regelmaat worden vervangen. Ook wil het dier nog wel eens de spullen van zijn of haar baas stuk maken, al dan niet per ongelijk. Dit zijn allemaal kostenposten die niet direct zichtbaar zijn bij aankoop.

 

3. Pups Zijn Niet Direct Zindelijk

Als je geen grote fan bent van plas en poep in huis, dan moet je wellicht even extra nadenken over de aanschaf van een schattige pup. De kleine rakkers zullen namelijk met grote regelmaat plassen, poepen en kotsen in huis.

Niet omdat ze dat graag doen, maar simpelweg omdat ze er geen controle over hebben.

Oefenen met zindelijkheid is net als bij een opgroeiende baby ook belangrijk bij een opgroeiende pup. Leer waar het dier zijn behoefte kan doen, en versterk dit met beloningen. Tot die tijd zal je met liefde plas en poep in en om het huis moeten blijven opruimen.

 

4. Een Hond Trainen Vergt Veel Energie

Naast het zindelijkheidsprobleem zullen pups ook training nodig hebben op het gebied van gehoorzaamheid. Een puppycursus is voor bepaalde rassen zelfs noodzakelijk, omdat er een risico is op problematisch gedrag wanneer dit niet gedaan wordt.

Baasjes moeten zelf het initiatief nemen om hoog risico gedrag bij hun huisdieren te voorkomen en vermijden.

Maar puppycursus gaat verder dan alleen het voorkomen van bijtincidenten. Ook leren de honden een betere band op te bouwen met de baas, kunnen ze beter functioneren in het gezin en zullen ze zelf ook gelukkiger zijn. Het beloningscentrum ni de hersenen van de hond wordt namelijk geactiveerd wanneer een commando succesvol wordt opgevolgd!

 

5. Uitlaten Van Honden Is Een Dagtaak

Een hond moet ook wel eens naar het toilet, en dat moet meermaals per dag. Het is aan de baas om dan een ommetje te maken. Dat is de eerste paar keer nog leuk en gezellig, maar het kan al snel een sleur worden. Ga bijvoorbeeld maar eens met slecht weer naar buiten om je hond te laten plassen. Dan is het ineens minder leuk.

Vind je dit geen probleem, dan is een hond hebben helemaal voor jou. Maar ook dan is het goed om het uitlaten af te wisselen met meerdere mensen, omdat je zelf niet altijd de gelegenheid zal hebben. Soms heb je andere verplichtingen, of je kan eens ene dag ziek zijn.

Ook is het goed om wel te gaan lopen met je huisdieren, ook al laat je honden bijvoorbeeld in de tuin hun behoefte doen. Zorg er in deze gevallen ook voor dat je de behoefte direct opruimt in de tuin, om ongedierte en stank te voorkomen.

 

6. Verzorging Is Belangrijk Voor De Hond

Niet alleen voeding, uitlaten en aandacht is genoeg voor je trouwe viervoeter. Ook moet het dier actief worden verzorgd. Denk hierbij onder meer aan de volgende verantwoordelijkheden:

  • Tandverzorging
  • Vachtverzorging
  • Nagelverzorging

 

Vooral de vachtverzorging zal de nodige kosten en moeite met zich mee brengen. Naast de dagelijkse of wekelijkse borstelbeurt, moet je ook af en toe de portemonnee trekken voor de trimsalon. De kosten en frequentie zullen afhankelijk zijn van het vachttype en het ras van de hond.

Tandverzorging en nagelverzorging valt gedeeltelijk onder medische verantwoordelijkheden, maar onderhoud hierin is ook belangrijk. Denk aan een product als Dentastix voor de tanden. Maar ook aan een nagelknipper voor dieren, indien de poten even een manicure nodig hebben.

 

7. Honden Kunnen Vervelend Of Koppig Zijn

Net als een relatie van mens tot mens, kan ook de relatie tussen mens en hond soms wel eens stroef lopen. Ook wanneer je zielsveel van elkaar houd kan dit voorkomen: je valt immers ook wel eens uit naar familieleden.

Een hond is wat instinctiever dan een mens in zijn gedragingen, maar de emoties die hieruit voorkomen kunnen soms als vervelend ervaren worden. Een koppige hond komt net zo vaak voor als een trouwe hond, en dat kan ook van het moment afhankelijk zijn. Gehoorzame honden zijn soms koppig, en koppige honden kunnen prima gehoorzaam zijn.

Het is slechts een klein voorbeeld, maar dit kan allerlei vormen aannemen. De kleine donderstenen weten hierin vaak heel goed wat ze doen, en geven ook zeer veel liefde. Lang boos blijven kunnen we dan ook niet op onze trouwe rakkers, maar onthoud dat het niet alleen maar knuffelen en genieten in het park zal zijn.

 

8. Je Hond Wil Altijd Om Je Heen Zijn

Heb je wel eens het gevoel dat iemand als lijm aan je achterste vastgeplakt zit? Ervaar je dit als vervelend? Dan is het wellicht beter om even twee keer na te denken over de aanschaf van een hond.

Honden zijn roedeldieren en willen absoluut altijd bij hun baas zijn. Voor een baas is een hond een onderdeel van zijn of haar leven. Maar voor de hond ben jij zijn leven. Het dier zal alleen gelukkig zijn als het samen is met jou.

Het kan helpen om twee honden tegelijk te houden, dan is het gevoel van een roedel direct sterker. En de honden trekken zich dan aan elkaar op. Maar ook dan zal de rol van de baas sterk blijven, omdat jij de roedel leider blijft.

 

9. Mensen Leven Langer Dan Honden

Het laatste nadeel in dit overzicht is wellicht iets anders dan de andere punten die we hebben besproken. Maar het is goed om er kennis van te nemen voordat je een hond in huis neemt. De kans dat je jou hond overleeft is enorm groot.

Het zal zwaar zijn om na het overlijden van je hond verder te moeten. Dit hoort bij het leven, maar voor veel baasjes valt dit feit enorm zwaar. Houd dit in je achterhoofd bij het kopen van die pup, de dieren hebben een kortere levensduur dan mensen.

Dit wil niet zeggen dat je ‘het dan maar niet moet doen’, omdat je niet tegen afscheid nemen kan. De onvoorwaardelijke liefde die je ontvangt in de levensjaren van het dier zijn het zonder enige twijfel waard. Maar er komt een dag dat je zonder jou viervoeter verder zal moeten. Accepteer dit gegeven voor jezelf, al voordat je het avontuur samen aan gaat.

Plaats een reactie