9 Voordelen Van Twee Honden In Huis Nemen

Een hond is je beste vriend, maar twee honden zijn twee beste vrienden! Een tweede hond in huis nemen heeft veel voordelen, en niet alleen voor het baasje. Vooral je huidige trouwe viervoeter zal er een stuk gelukkiger en levendiger door worden.

De reden is simpel: honden leven van nature in een roedel. Zo overleefden ze in het wild.

Vooral wanneer je nog een jonge pup hebt, zal het introduceren van een extra huisdier een hele goede keuze zijn. Dit artikel zal je de voordelen van meerdere honden uitleggen. We horen graag of we je hebben kunnen overtuigen!

 

1. Ze zullen minder eenzaam zijn

Zoals gezegd zijn honden van nature roedeldieren. Dit houd in dat ze evolutionair gezien constant behoefte aan gezelschap hebben. Dit is hoe hun voorouders vroeger in de natuur naar voedsel op zoek gingen. Maar het is ook een manier om jezelf te kunnen weren tegenover gevaar.

Deze evolutionaire eigenschappen zitten ingebakken in de hersenen van het sociale dier.

Het alleen laten van je hond is hierom altijd slecht voor het welzijn van het dier. Eenzaamheid kan snel toeslaan zonder ‘leden van de roedel’ om de hond heen. Hier vallen ook menselijke gezinsleden onder. Twee honden samen achterlaten in huis is hier een goede remedie tegen, maar alleen als deze het goed met elkaar kunnen vinden.

 

2. Ze helpen elkaars angsten overwinnen

In het verlengde van eenzaamheid is verlatingsangst een groot probleem bij honden. Wanneer het baasje aan het werk is, of even met het hele gezin op visite gaat bij familie, zal een angstige puppy of volwassen dier al snel zijn of haar angst kenbaar maken:

  • Blaffen
  • Huilen
  • Spullen stuk maken
  • Behoefte doen in huis

Een extra hond introduceren in het gezin kan verlatingsangst actief verminderen. De dieren zullen elkaar emotionele stuen geven wanneer de mensen even niet thuis zijn. Zo blijven ze rustiger en focussen zich eerder op elkaar, dan de afwezigheid van hun baasje.

Maar ook andere angsten kunnen makkelijker worden overwonnen. Is een pup bang om de trap af te lopen? Dan kan zijn maatje voordoen hoe het in zijn werk gaat. Is er angst voor de kat in huis? Dan kan de ander de spanning wegnemen of ingrijpen bij conflict.

 

3. Ze motiveren elkaar te bewegen

Net als angsten overwinnen, wordt ook ander positief gedrag met twee honden gestimuleerd. Dit is duidelijk te merken tijdens het spelen in huis of tuin, maar ook tijdens het bewegen met het uitlaten:

  • Lekker samen ravotten
  • Elkaar rennend achterna zitten
  • Samen de natuur ontdekken
  • Als één het meer in springt volgt de ander

Het zijn maar enkele praktische voorbeelden waarin positieve beweging wordt gestimuleerd. Het zal vooral hondenrassen met veel energie sterk positief beïnvloeden. Voor oudere dieren wordt op deze manier bovendien overgewicht tegengegaan.

 

4. Het zal niet veel extra kosten

Elk baasje weet dat een huisdier niet goedkoop is. Er moet in veel hondenspullen worden geïnvesteerd, vooral direct na adoptie of aankoop. Denk onder meer aan een hondenmand, bench, hondenriem, hondenvoer en meer!

Maar wanneer je een tweede hond in huis neemt, zullen de totale kosten niet veel hoger uitkomen. Je had enkele spullen toch al dubbel of reserve. En voer kan je nu in bulk inkopen, wat altijd goedkoper zal uitvallen. Rijden naar dat hondenpark deed je al, de vervoerskosten worden niet hoger met meer dieren in de auto.

 

5. Puppytraining wordt makkelijker

Elk huishouden heeft zo zijn eigen gewoonten en rituelen. De oude hond weet precies wat er wanneer gebeuren zal. Maar de nieuwe puppy moet alles nog leren. Hoe perfect is het als de nieuwe pup zijn eigen leermeester heeft? Het zal de introductie in de nieuwe leefomgeving een stuk makkelijker maken.

Pups zoeken van nature bevestiging van de andere honden in de omgeving, zeker wanneer ze al een beetje aan elkaar gewend zijn geraakt.

Puppytraining moet op deze manier een fluitje van een cent zijn. Laat de ervaren rot alles voordoen, en de jonge spruit zal alles feilloos na doen. Het zal je als baasje een hoop tijd en moeite besparen bij het opvoeden van je nieuwe pluizige familielid.

 

6. Je ontvangt dubbel zoveel liefde

Laten we eerlijk zijn: de meeste mensen introduceren huisdieren in hun gezin voor de gezelligheid. Een huishouden is niet compleet zonder dieren! De liefde van een hond is onvoorwaardelijk, en waarom zou je met één knuffelen als je ook een groepsknuffel kunt doen?

De aandacht verdelen kan even wennen zijn, maar al snel heb je een mooie balans met dubbel zoveel liefde als voorheen. Want ook de nieuwe pup in huis heeft heel veel liefde te geven aan alle gezinsleden, inclusief de huisdieren.

 

7. Uitlaten deed je toch al

Je huisdier moet zijn behoefte kunnen doen, meerdere keren per dag. Dus moet je routinematig een blokje om, zodat je de uitwerpselen niet hoeft terug te vinden op het vloerkleed.

De eerste hond die je in huis neemt zal een hele ommezwaai zijn in je dagroutine. Je moet nu immers (meer dan) regelmatig naar buiten. Maar wat nu als je er een puppy bij neemt? Die wandeling deed je toch al, dus het is vrijwel geen extra moeite op dit vlak. Twee poepzakjes in plaats van één, dat is het enige verschil.

 

8. Minder dieren in het asiel

Hoe geweldig is het om nog een leven te kunnen redden? Veel huisdieren kwijnen weg in het dierenasiel. Ondanks het feit dat we het in Nederland nog relatief goed hebben geregeld met weeshondjes, zullen alle dieren het zonder twijfel beter hebben in een liefdevol huishouden.

In veel landen worden dieren geëuthanaseerd wanneer ze lang in het asiel zitten. Ook binnen het Nederlandse koninkrijk is dit soms het geval: op Curacao krijgen asielhonden na vier dagen een spuitje. Uit ‘humane overwegingen’. Overweeg dus zeker om een leven te redden, als je hiertoe de middelen hebt.

 

9. Je ontdekt verschillen in karakter

Wat mensen je ook willen wijsmaken: ook honden hebben een eigen karakter. Voor een deel bepaald door zijn ras en opvoeding, maar zeer uitdrukkelijk ook vanuit het individuele karakter. Dit is meer dan ooit merkbaar wanneer je een extra huisdier introduceert in het huishouden.

De verschillen in karakters ontdekken is een vermakelijk en leerzaam proces. Het zal even tijd kosten om een individuele aanpak te ontwikkelen voor beide honden. Waar de ene enthousiast wordt van een wandeling in het park, kan de ander helemaal wild worden van een snoepje. Is de ene eerder verlegen, de ander kan juist heel extrovert zijn.

Ontdek welke karaktertrekken jou extra hond zal hebben, en vergelijk deze met je huidige hond. De eerste dag al zal je duidelijk merkbare verschillen zien. Een goed leerproces voor jong en oud, mens en dier. We wensen je veel plezier met de adoptie of koop van je nieuwe hond(en)!

Plaats een reactie