5 Nadelen Van De Friese Stabij (Stabyhoun)

Ondanks dat er enkele nadelen kleven aan de Friese Stabij (ook wel Stabyhoun genoemd), willen we voorop stellen dat het ras behoort tot de meest gehoorzame, vriendelijke en intelligente hondenrassen ter wereld.

Dat gezegd hebbende, zorgen het de erfelijke eigenschappen en het karakter van de Friese Stabij voor een klein aantal nadelen waar elke toekomstige Stabyhoun bezitter kennis van zou moeten nemen.

Dit artikel geeft een kort overzicht van elk nadeel van dit hondenras. Onthoud dat er ook zeer veel overtuigende voordelen aan het bezitten van een Friese Stabijhoun hond zitten. Informeer jezelf dus goed en gebruik hiervoor meerdere bronnen. Wil je een goed overzicht van het ras als geheel, dan raden we aan om dit praktische overzichtsartikel te gebruiken.

 

Welke Nadelen Hebben Friese Stabij Honden?

Voordat je een Friese Stabij adopteert, is het belangrijk om zowel de positieve als de negatieve kanten van dit type hond goed onder de loep te nemen. Hierbij is het belangrijk om kennis te nemen van eventuele nadelen van het hondenras.

Hieronder een kort overzicht van de belangrijkste nadelen. De informatie is grotendeels afkomstig van de Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen.

 

 

1. Erfelijke Ziektes Van De Friese Stabij

Net als zoveel andere rashonden, heeft ook de Friese Stabij overmatig last van enkele specifieke erfelijke aandoeningen. Als baasje is het belangrijk om de symptomen van deze ziektes en medische gebreken te herkennen, zodat er gericht gehandeld kan worden.

Het gaat hierbij om de volgende erfelijke ziektes die specifiek veel voorkomen bij de Friese Stabij:

  • Elleboogdysplasie: Pijn of kreupelheid aan voorpoten, kan overgaan in artrose (gewrichtslijtage).
  • Epilepsie: Presenteert in de vorm van aanvallen, waarbij het gehele lichaam kan schokken of samentrekken. Hierbij is de hond buiten bewustzijn.
  • Heupdysplasie: Ontwikkelingsstoornis aan de heupgewrichten, zowel door erfelijke als milieufactoren. Moeite met opstaan en kreupelheid van de achterpoten.
  • Persisterende Ductus Arteriosus (PDA): Algemeen voorkomende aangeboren hartafwijking. Het hart raakt overbelast, waardoor benauwdheid, achterblijvende groei en hoesten kan voorkomen. Zonder operatie kan het hartfalen veroorzaken.
  • Von Willebrandsziekte (Type 1): Milde vorm van bloedstolling afwijking. Wonden helen minder snel en meer bloed komt vrij. Driekwart is drager, een kwart lijdt hieraan.
  • Cerebrale Dysfunctie: Neurologische ziekte die dwangmatig gedrag veroorzaakt. DNA test verplicht bij fokken, waardoor het niet langer voorkomt (beide ouders moeten het gen dragen).

 

2. De Friese Stabij Is Erg Zelfstandig

Noem het koppig of eigenwijs. De zelfstandigheid van Stabijen zijn bewust in het ras gefokt zodat de hond op eigen initiatief kon helpen met een grote hoeveelheid verschillende taken.

Hoewel het ras goed trainbaar en gehoorzaam kan zijn, zullen ze ook niet schromen om zelf het initiatief te nemen. Loop je zonder riem in een open veld, kijk dan niet gek op wanneer de hond zelf beslist te gaan jagen op kleine prooien als mollen of vossen. De Stabij is immers ook een jachthond.

 

3. Het Ras Benodigd Veel Beweging En Aandacht

Verwacht je een luie schoothond of een hond die alleen even snel een plasje willen doen tijdens het uitlaten, dan zit je bij de Stabyhoun verkeerd.

Het hondenras heeft dagelijks veel beweging nodig, minimaal zo’n 1 tot 2 uur per dag.

Als baasje moet je hierop ingespeeld zijn en ook tijd voor hebben. Loop veel en ver, elke dag weer. Ga op ontdekking in de natuur. Adoptie is een zekere commitment aan dagelijks veel bewegen. Het ras is gek op zwemmen, spelen, apporteren of trainen. Stabijen vervullen graag klusjes voor hun baas.

 

4. Het Ras Is Wantrouwend Tegenover Vreemden

Waar een vriendelijke goedzak als een Golden Retriever blind op een vreemde zal aflopen om een aai over de bol te halen, is de intelligente (maar nog altijd zeer vriendelijke) Friese Stabij wat meer wantrouwend tegenover vreemdelingen.

Dit zal ook het geval zijn in de beginperiode na adoptie. De Stabij werkt graag hard voor zijn of haar baas, maar moet wel eerst weten wie zijn baas is. De band zal over tijd moeten worden opgebouwd en dit zal niet van de ene op de andere dag gaan. Een consequente aanpak en gerichte training zijn hierdoor erg belangrijk bij dit ras.

 

5. De Friese Stabij Is Erg Onderzoekend

Hoewel de nieuwschierige natuur van de Stabyhoun erg leuk kan zijn, kan het ook problemen opleveren in de omgang. Zoals gezegd zal het dier graag het initiatief nemen om een klus uit te voeren, hierbij verwachten ze dat het baasje een helpende hand kan bieden.

Gevolg is dat je als baasje altijd goed in de gaten zal moeten houden wat je hond precies aan het doen is. Het onderzoeken zal het dier snel in de problemen brengen, zoals vies worden of ergens naartoe ontsnappen. Je zal zonder twijfel veel avonturen beleven met een Stabij, maar je moet hier natuurlijk wel van houden.

 

Geïnformeerd Een Nieuwe Hond Adopteren

Het is verstandig om eerst goed onderzoek te doen naar het hondenras dat je wil gaan adopteren. Een Friese Stabij is een bijzonder veelzijdig ras met vele voordelen, maar zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen heeft deze hond zeker ook nadelen.

Ben je toegewijd en kan je de hond veel aandacht en liefde geven mét het nodige geduld, dan zal je als toekomstig baasje erg kunnen genieten van zowel de Friese Stabij pup als de volwassen exemplaren. Het zijn slimme beesten met veel energie, toewijding en liefde in zich. Een goed uitgebalanceerd ras dat prima in elke familie past, ook in gezinnen met kinderen en andere huisdieren.

Ben je overtuigd van de kwaliteiten van het hondenras, dan kan je hier een praktisch overzicht vinden van Friese Stabij fokkers waar je zelf een pup kunt kopen.

Featured image bron: Wikimedia.org

1 gedachte over “5 Nadelen Van De Friese Stabij (Stabyhoun)”

Plaats een reactie