Friese Stabij Pup Kopen: 15 Betrouwbare Fokkers

Ben je van plan een Friese Stabij pup te kopen bij een fokker, dan is het belangrijk om eerst een overzicht te hebben van betrouwbare kennels. Hondenfokkers van de Stabyhoun, zoals dit ras ook wel bekend staat, zijn door het Nederland (en ook België) te vinden.

Het hondenras Friese Stabij impliceert voor sommige mensen wellicht dat de meeste Stabijkennels in Friesland te vinden zijn, maar dat is niet het geval. De provicie is slechts de plek waar het bijzondere hondenras is ontstaan.

Mocht je interesse hebben in het kopen van een rasechte pup uit een nestje Friese Stabij puppies, dan wil je natuurlijk zaken doen met een ervaren hondenfokker. Het onderstaande praktische overzicht van Friese Stabij fokkers helpt je hierbij.

Wil je goed voorbereid van start gaan, zorg er dan voor dat je tijdig enkele goede hondenspullen koopt voor je nieuwe pup. Dit handige overzicht is een goede start!

 

Friese Stabij Pup Kopen: Fokker Overzicht

In het onderstaande overzicht zijn 15 betrouwbare Friese Stabij fokkers te vinden, waar je op veilige wijze een nieuwe Friese Stabij pup kunt kopen.

 

FokkerPlaatsProvincieWebsite
Stabijkennel Alde LeaneOnstweddeGroningen Bekijk
Fan'e SudewynTerheijdenNoord-Brabant Bekijk
Út it SudenDuizelNoord-Brabant Bekijk
Van d'n Boktse BimtEindhovenNoord-Brabant Bekijk
Kennel De MussenhorstDoetinchemGelderland Bekijk
Fan it Driuwende HûsAmsterdamNoord-Holland Bekijk
Fan-it-BoskhûskeUithoornNoord-Holland Bekijk
Fan 'e Wylde SeeMakkumFriesland Bekijk
Holwerda SatheReduzumFriesland Bekijk
Fan de Lytse LauwersZwaagwesteindeFriesland Bekijk
Fan 't TrijebergjeDriebergenUtrecht Bekijk
Duchesse de HedwigeTerholeZeeland Bekijk
Friese Stabij Kennel RohandínRozenburgZuid-Holland Bekijk
út it Griene HertGoudaZuid-Holland Bekijk
't SchipperhofkeBlandenVlaams-Brabant (België) Bekijk

 

Friese Stabij Karakter Kenmerken
De Friese Stabij is een prachtig hondenras met een gouden hart (Bron: Wikimedia Commons)

 

Een Betrouwbare Kennel Herkennen

De meeste mensen die een fokkerij voor rashonden hebben, zullen erg gepassioneerd zijn. Maar het blijven vaak gewone gezinnen die het fokken van puppies erbij doen. Als potentiële koper van een Stabij kom jij dus veelal kijken bij een gewoon gezin.

Hierdoor is het extra belangrijk om goed te controleren of een kennel wel betrouwbaar is. Wil je op een veilige manier een nieuwe Friese Stabij pup kopen, dan moet je als toekomstig baasje altijd extra goed opletten.

We hebben het al wat makkelijker gemaakt door een overzicht te geven van de bekende fokkerijen van Stabyhoun pups, maar we geven hierbij nadrukkelijk geen garanties rondom professionaliteit van de kennel. We vragen je om bij een bezoek te letten op de volgende algemene zaken, om zelf te bepalen of je in zee wil gaan met de fokker:

 • Leefomgeving: Worden de honden en pups correct verzorgd? Is er voldoende hygiëne en leefruimte? Welk type voedsel krijgen de teef en reu waarvan het nestje is?
 • Gezondheid pups: In het verlengde van de leefomgeving – zijn de pups schoon, in goede gezondheid en vertonen ze geen afwijkend gedrag?
 • Socialisatie pups: Worden de puppies klaargestoomd voor een gezinsleven, krijgen ze genoeg aandacht van de fokker?
 • Leeftijd pups: Fokkers mogen geen pups jonger dan 7 weken oud verkopen. Hoe oud zijn de pups die worden verkocht, op het moment dat je ze wil kopen?
 • Leeftijd teef: Is de moederhond ten minste ouder dan 16 maanden? Is ze ten minste jonger dan 9 jaar oud?
 • Nestfrequentie: Heeft de moederhond maximaal 5 nestjes gehad? Krijgt ze ten minste 12 maanden om te herstellen van de bevalling?
 • Rasstandaard & Stamboom: Voldoet de Stabij pup aan de juiste rasstandaard en zijn er vooraf erkende stamboom documenten aanwezig?
 • Transparantie fokker: Doet de fokker niet geheimzinnig over de manier waarop honden en pups leven en worden verzorgd?
 • Ervaring fokker: Hoe lang is de fokker al actief? Waar zijn eerdere nestjes terecht gekomen? Hoe ervaren andere klanten de kennel (bv. gastenboek, online reviews)?
 • Erkend door organisaties: Controleer of de fokkerij lid is van (of bekend is bij) relevante rasclubs, zoals de Nederlandse Vereniging voor Stabij- en Wetterhounen (NVSW) of Vereniging Onze Stabyhoun?
 • Correcte afronding: Puppies moeten nog bij de fokkers worden voorzien van de juiste inentingen, chip en gezondheidsverklaring van een dierenarts. Verder moet er een paspoort voor de hond aanwezig zijn en moeten de stamboom documenten kloppen. Pas hierna mogen ze naar je toe verhuizen.

 

Onthoud ook dat de websites van de fokkerijen veelal niet heel professioneel ogen. Dit is vrij normaal, omdat het vaak gaat om gewone gezinnen met als hobby of passie het fokken van rashonden als de Stabyhoun. Het is echter wel een pluspunt als de informatie op de site duidelijk en overzichtelijk is.

 

Een Friese Stabij Fokker Bezoeken

Ook voor kopers is het goed om enkele goede gewoonten in acht te nemen bij een bezoek. Volg de onderstaande basisregels voor bezoek aan een fokker, om ook de eigenaar van de pups tevreden te houden:

 • Voordat de kleine pups worden aangeraakt is het essentieel om jezelf uitgebreid te desinfecteren, omdat ziektes snel kunnen worden overgebracht van mens op dier. Mondkapjes zijn niet nodig, maar goed afstand houden en handen wassen met zeep wel.
 • Kleding wisselen en douchen wordt zeer op prijs gesteld bij het bezoeken van meerdere fokkerijen op één dag. Zo voorkom je dat vlooien, wormen of andere ziektes worden overgebracht tussen verschillende locaties.
 • In geen enkel geval kan je een pup direct meenemen. Hier zit altijd een proces aan vast. Verwacht dus niet dat je direct een nieuw huisdier kan kopen bij je eerste bezoek.
 • Stel jezelf rustig op en blijf altijd beleefd. Helaas komt het nog te vaak voor dat bezoekers onbeleefd zijn en direct naar het nestje toe gaan zonder kennis te maken. Neem de tijd en blijf vriendelijk, je bent te gast in het huis van een vreemde! Laat de adoptie alleen doorgaan wanneer het contact prettig verloopt, zo kan je nog met een gerust hart terug wanneer er eventuele problemen ontstaan met je nieuwe puppy.

Deze simpele regels in acht nemen zal het kopen van een rasechte Friese Stabij pup een stuk makkelijker maken. Een bezoek aan een kennel moet een prettige en positieve ervaring zijn voor alle deelnemers. Kinderen mee nemen mag zeker, maar leg ze vooraf goed uit waar ze op moeten letten (zie hiervoor de bovenstaande gedragsregels).

We willen je heel veel plezier wensen met je nieuwe hondje(s)! Mocht je nog vragen hebben of een fokkerij missen in de lijst, of liever niet in de lijst worden opgenomen, laat dit ons gerust weten via het contactformulier of een reactie onder dit artikel.

Bronvermelding featured afbeelding: MJ Klaver

7 gedachten over “Friese Stabij Pup Kopen: 15 Betrouwbare Fokkers”

 1. Wij willen heel graag een teefje altijd hebben wij een stabij gehad omdat mijn man in juni met pensioen gaat en veel tijd voor haar heeft zouden wij heel graag weer een verwelkomen.

  Beantwoorden
 2. Ik ben ook op zoek naar een pup ,een friese stabij liefst zwart/ wit en een teefje.
  Ik heb mijn bruine labrador,Roos, ook helaas moeten laten inslapen na 15 jaar veel plezier van Roos te hebben gehad

  Beantwoorden
 3. Ik wil graag n friese stabij pup,maar kom er maar niet aan,je moet je inschrijven en lid worden,maar ik wil gewoon n pup omdat ik over 9 mnd niet meer hoef te werken,wie kan helpen

  Beantwoorden
 4. Wij Kees en Gerda hebben onze Stabij Koos op 13 jarige leeftijd in laten slapen.
  Zijn op zoek naar ’n jonge vrolijke lieve Stabij. Liefst hondje uit huis.

  Beantwoorden
 5. September 2021 hebben wij onze bijna 15 jaar oude lieve hond in moeten laten slapen. Inmiddels zijn weer wel toe aan een ander hondje. Onze voorkeur gaat uit naar een zwart/witte Friese Stabij. Liefst een vrouwtje.

  Beantwoorden

Plaats een reactie