Friese Stabij (Stabyhoun): Hondenras Karakter & Kenmerken

De Friese Stabij, ook wel Friese Stabyhoun genoemd, is één van de zeldzaamste hondenrassen ter wereld. De hond is gerelateerd aan de Drentsche Patrijshond en de Heidewachtel. Ook werd het ras veel gekruisd met de Wetterhoun, een ander Fries ras.

Zoals de naam doet vermoeden is dit type hond afkomstig uit Friesland, specifiek uit het (zuid)oosten van deze provincie. Stabij is een verkorting van “sta mij bij“, een verwijzing naar de diversiteit waarmee dit type hond van oudser wordt ingezet. De houn in het woord “Stabijhoun” verwijst naar het Friese woord voor hond.

 

Wat Is Een Friese Stabij?

De Friese Stabij (Stabyhoun) is een zeer divers hondenras, van oudser gefokt als werkhond voor boerderijen. Hier werd de Stabij niet alleen ingezet voor klusjes, maar ook als waakhond, jachthond en vriendelijke gezelschapshond. Tegenwoordig is de Friese Stabij een populair ras als gezelschaps- en huishond.

De officiële vereniging van dit ras in Nederland is de Nederlandse Vereniging voor Stabijhoun en Wetterhounen (NVSW). De vereniging verschaft betrouwbare informatie over gecertificeerde fokkerijen, de eisen aan het ras, maar bijvoorbeeld ook de overwegingen rondom het adopteren van een Friese Stabij pup.

 

Uiterlijke Kenmerken

Het rasstandaard schrijft voor aan welke kenmerken het uiterlijk van de Friese Stabij moet voldoen. De belangrijkste uiterlijke kenmerken voor een volwassen exemplaar zijn als volgt:

  • Bouw: Evenwichtig en krachtig lichaam van gemiddeld formaat. Strakke huid zonder overhang. Lange rug en brede borst, lange staart met een punt die licht omhoog komt.
  • Hoofd: In verhouding met het lichaam meer lengte dan breedte. Schedel en snuit zijn even lang. Schedelvorm is licht gewelfd en heeft weinig ontwikkeling rondom de wangen. Lippen niet overhangend.
  • Ogen: Recht naast elkaar, middelmatige grootte en oogleden sluiten goed. Geen duidelijke uitpuiling of inligging. Donkerbruine oogkleur voor zwarte variant, lichtbruin voor bruine of oranje variant.
  • Oren: Laag aangezet met onopvallende oorschelp. Oren zijn gevouwen en worden strak hangend naast het hoofd gedragen. Het oor heeft een middelmatige lengte. Beharing op het oor is kenmerkend lang bovenin, wordt korter onderin.
  • Neus: Zwarte snuit voor honden met zwartkleurige vacht, bruine snuit voor oranje of bruine vacht varianten. Geen spleet, neusgaten duidelijk geopend.
  • Borst: Redelijk breed van voren, maar weinig diepte van de zijkant gezien. Hierdoor staan voorpoten relatief ver uit elkaar. Borst loopt niet verder door dan de ellebogen en steekt niet uit.
  • Staart: Lang en reikt tot de hiel. In rust naar beneden gedragen, in actie omhoog. Achterste deel van de staart komt met lichte buiging omhoog.
  • Vacht: Lang en sluik haar over de gehele romp. Kort behaard hoofd. Achterzijde van de voorbenen heeft lange, bossige beharing. Lichte krul in de beharing komt incidenteel voor.
  • Kleur: Zwart met witte aftekening. Incidenteel ook oranje of bruin gekleurde vacht met witte aftekening. Het witte deel van de vacht heeft veelal spikkels of schimmelvlekken.

 

Friese Stabij Karakter Kenmerken
Twee volwassen exemplaren van de Friese Stabij. (Bron: Wikimedia Commons)

 

Karakter En Gedrag

De Stabyhoun is een vriendelijke, intelligente en toegewijde hond. Ze kunnen verschillende functies vervullen, van waakhond tot gezelschapsdier. Hierbij zijn ze nooit aggressief en wordt er nooit gebeten, zeker niet naar mensen toe. Ze kunnen goed samen met kinderen en andere huisdieren.

Het ras is zowel aanhankelijk als zelfstandig . Ze zijn gesteld op hun baasje(s) maar kunnen goed hun eigen boontjes doppen als dat nodig is. Daarbij zijn de dieren graag actief en in beweging. Het is belangrijk om vaak op pad te gaan met deze honden in het bos of op het strand. Zo kunnen ze hun energie goed kwijt.

Richting vreemden zijn ze vaak afwachtend. Dit komt omdat ze hun familie graag beschermen en eerst zeker willen zijn van het feit dat een vreemde geen gevaar vormt. Echter benaderen ze vreemden niet kwaadaardig. Het maakt van dit dier een perfecte gezinshond, zeker wanneer hij klusjes mag uitvoeren als waken of beschermen.

 

Gezondheid En Erfelijke Gebreken

Zoals vaker het geval is bij rashonden, kunnen bepaalde gezondheidsklachten binnen een bepaald ras vaker voorkomen. Ook bij Stabyhouns is dit het geval, hierbij gaat het voornamelijk over de volgende erfelijke aandoeningen:

  • Elleboogdysplasie: Veroorzaakt pijn of kreupelheid aan één of beide voorpoten. Ontwikkeld over verloop van tijd. Kan optreden vanaf 6 maanden en overgaan in artrose (slijtage van het gewricht).
  • Epilepsie: Plotselinge aanvallen door een kortsluiting in de hersenen. De hond is tijdens een aanval buiten bewustzijn en kan niet reageren. Epileptische aanvallen kan het gehele lichaam doen schokken of samentrekken. De hond kan gaan kwijlen en urine kwijtraken tijdens een aanval. Hiernaast is ook plaatselijke epilepsie mogelijk met lokale spiersamentrekkingen.
  • Heupdysplasie: Ontwikkelingsstoornis aan de heupgewrichten, zowel door erfelijke als milieufactoren. Moeite met opstaan en kreupelheid van de achterpoten zijn kenmerken. Operaties zijn zeldzaam nodig.
  • Persisterende Ductus Arteriosus (PDA): Algemeen voorkomende aangeboren hartafwijking. Na de geboorte van een pup blijft bij PDA de verbinding tussen aorta en de longslagader open, terwijl deze moet sluiten. Hierdoor raakt het puppy-hart overbelast en kan benauwdheid, achterblijvende groei en hoesten veroorzaken. Zonder operatie kan het hartfalen veroorzaken.
  • Von Willebrandsziekte (Type 1): Afwijking aan de bloedstolling, er bestaan drie types. Type 1 is de meest milde vorm en komt voor bij ongeveer een kwart van alle Stabyhouns en nog eens de helft is drager. De ziekte zorgt ervoor dat bij een wond er meer bloed vrij komt omdat deze minder snel heelt.
  • Cerebrale Dysfunctie: Neurologisch probleem wat dwangmatig gedrag veroorzaakt. Komt alleen voor als beide ouders het gen dragen. DNA-test is verplicht bij de Friese Stabij, waardoor deze ziekte niet meer voorkomt.

 

Verzorging Friese Stabij (Stabyhoun)

Friese Stabij honden hebben relatief weinig verzorging nodig. De vacht moet één keer per week worden geborsteld om klitten en andere vachtproblemen te voorkomen. Gebruik hiervoor een slickerborstel als deze en borstel hiermee altijd met de haarrichting mee.

Wel heeft de hond veel beweging nodig, zo’n 1 à 2 uur per dag buiten zijn is het minimum. Uitlaten moet hierbij voldoende zijn, maar ga ook regelmatig lange stukken lopen in de natuur. Beweging als zwemmen, spelen, apporteren en trainen wordt ook sterk aangeraden. Zeker bij Friese Stabij pups is een puppycursus zeker een goed idee, omdat de dieren graag samen met hun baasje zijn, willen leren én houden van bewegen.

 

Friese Stabij Pup Kopen: Fokker Overzicht

In dit artikel hebben we een helder overzicht voor je klaar staan van kennels waar je een Friese Stabij kunt kopen. Hieronder is hetzelfde overzicht van fokkers te vinden (scheelt weer een klik):

FokkerPlaatsProvincieWebsite
Stabijkennel Alde LeaneOnstweddeGroningen Bekijk
Fan'e SudewynTerheijdenNoord-Brabant Bekijk
Út it SudenDuizelNoord-Brabant Bekijk
Van d'n Boktse BimtEindhovenNoord-Brabant Bekijk
Kennel De MussenhorstDoetinchemGelderland Bekijk
Fan it Driuwende HûsAmsterdamNoord-Holland Bekijk
Fan-it-BoskhûskeUithoornNoord-Holland Bekijk
Fan 'e Wylde SeeMakkumFriesland Bekijk
Holwerda SatheReduzumFriesland Bekijk
Fan de Lytse LauwersZwaagwesteindeFriesland Bekijk
Fan 't TrijebergjeDriebergenUtrecht Bekijk
Duchesse de HedwigeTerholeZeeland Bekijk
Friese Stabij Kennel RohandínRozenburgZuid-Holland Bekijk
út it Griene HertGoudaZuid-Holland Bekijk
't SchipperhofkeBlandenVlaams-Brabant (België) Bekijk

 

Friese Stabij: Veelgestelde Vragen Over Dit Ras

Veel geïnteresseerden die de adoptie van een Friese Stabij pup overwegen zitten vaak met vragen. Ter afsluiting willen we de meest gestelde vragen over het hondenras kort en krachtig beantwoorden. Staat het antwoord op jou vraag er niet bij, stel deze dan in de reacties onder dit artikel.

 

Hoe Groot En Zwaar Is Een Friese Stabij?

De schouderhoogte van een gemiddelde Friese stabij reu ligt tussen de 50 en 53 cm groot met een gewicht tussen de 22 tot 27 kilogram.

Voor teven is de ideale schouderhoogte tussen de 48 en 50 cm groot, met een gemiddeld gewicht van 18 tot 23 kilogram1.

 

Hoe Duur Is Een Friese Stabij?

De kosten van een Friese Stabij pup liggen rond de 850 euro per individu. Hierbij behoort een officiële stamboom aanwezig te zijn. Voor de herplaatsing van een volwassen exemplaar kunnen de kosten afwijken.

Onthoud dat hier periodieke kosten bij komen voor onder meer voeding, medische zaken en verzorging. Naast de financiële investering is een serieuze investering in tijd ook essentieel.

 

Is Een Friese Stabij Een Jachthond?

Ja, de Stabyhoun is een zeer diverse hond en kan dus ook als jachthond worden ingezet. Deze karaktereigenschap is bewust in het ras gefokt. Het jachinstinct is voornamelijk gericht op zelfstandig jagen, gezien de karaktereigenschappen van het hondenras.

Als baas kan je verwachten dat het dier zelf op zoek gaat naar een prooi (bijvoorbeeld molshopen in een veld). Deze zelfstandigheid moet je als baas niet verwarren met ongehoorzaamheid. Het is simpelweg het zelfstandige jachtinstinct dat in het ras zit.

 

Is Een Friese Stabij Waaks?

Ja, het ras wordt ook veel ingezet als waakhond. De hond heeft een zelfstandig karakter en kan deze rol dus goed invullen. Ze zullen vreemden voorzichtig benaderen (blaffen, niet bijten) en hebben een sterke drang om familie te bewaken. Een waakse Stabyhoun is een gelukkige Stabyhoun, een buitenverblijf kan hierin een rol spelen.

 

Is Een Friese Stabij Slim?

Ja, het is een intelligente hond die veel verschillende klusjes voor het baasje kan en wil invullen. Het is een goed uitgebalanceerd ras, dus kunnen ze sterk uiteenlopende klussen helpen vervullen. Daarbij kan een Stabijhoun ook zelfstandig te werk gaan zonder de noodzaak tot het geven van gerichte commando’s van het baasje.

 

Wanneer Is Een Friese Stabij Volgroeid?

Een Friese Stabij is volgroeid na 1 tot 2 jaar, dit is per individu verschillend. Net als bij mensen zullen de individuele honden in verschillende tempo’s uitgroeien tot een volwassen huisdier. Vooral in de eerste maanden zal een pup snel doorgroeien, na enkele maanden komt het dier in de pubertijd zal de snelle groei in het formaat (na een laatste groeispurt) zich minder snel voltrekken.

Featured image bron: Wikimedia.org

4 gedachten over “Friese Stabij (Stabyhoun): Hondenras Karakter & Kenmerken”

  1. Ik had n vraagje
    Ik wil n friese stabij kopen.
    Ik ga op cursus, en probeer hem goed op te voeden.
    Mijn vraag is,blaft hij veel,ik bedoel als de bel gaat,als er iemand in de straat loopt?
    Groetjes willy

    Beantwoorden
  2. Wij hebben een jaar geleden een stabij hond gekocht. Wij zijn er
    dolblij mee. Maar als wij hem iets lekkers geven, en per ongelijk
    vallen laten, en het op willen pakken, dan gromt of blaft hij stevig. Wij denken dat het zijn prooi is en daarvan af moeten blijven. Ik vraag aan u, is dat ook zo.
    Kan u daar ons een antwoord op geven.
    Dank voor de te nemen moeite.

    Beantwoorden

Plaats een reactie