5 Belangrijke Nadelen Van Bouvier Des Flandres Honden

Hoewel er enkele nadelen aan het Bouvier Des Flandres hondenras zitten, willen we allereerst vermelden dat Bouviers ontzettend lieve, gezellige en eigenzinnige honden zijn.

Misschien overweeg je zelf om een Bouvier te kopen of adopteren uit het asiel, maar twijfel je nog een beetje. Het eerste waar veel mensen dan aan denken, zijn de mogelijke nadelen die vast zitten aan een nieuwe hond.

Om je onzekerheid over een eventuele Bouvier puppy weg te nemen, willen we je in dit artikel een overzicht presenteren van enkele nadelen die specifiek voor het hondenras gelden. We raden je aan om op meerdere bronnen en adviezen af te gaan, voordat je een beslissing maakt over het kopen van een hond.

 

De Nadelen Van Een Bouvier

Bij het introduceren van een nieuw huisdier in een gezin komt veel kijken. Naast de vele positieve effecten die de honden hebben op jou huishouden, zullen er ook enkele kleine nadelen zijn om te overwinnen. Ook Bouviers hebben nadelen, waarvan je even kennis moet nemen voordat je overgaat tot adoptie of kopen van een puppy.

Naast ras-specifieke en erfelijke problemen, zal het gedrag en karakter het belangrijkste zijn om rekening mee te houden. Bouviers zijn oorspronkelijk herdershonden, het zijn harde werkers. Het belangrijkste om te weten is dan ook dat ze veel energie kwijt moeten.

 

 

1. Bouviers Hebben Veel Beweging Nodig

Het grootste probleem van de Bouvier is zijn energieke karakter. Bouviers zijn een actief hondenras, waardoor het belangrijk is om regelmatig lange wandelingen te maken. Ook hondentraining en -sport kunnen gedragsproblemen helpen voorkomen, maar begin hier al mee voordat de hond 1 jaar oud is en de pubertijd in gaat.

Wanneer de hond te weinig beweging krijgt van het gezin of baasje, zullen al vrij snel gedragsproblemen ontstaan. Bouviers zullen bijvoorbeeld dingen in huis beginnen stuk te maken. Of ze zullen druk rondrennen op momenten dat het echt even niet uit komt.

Het is daarom belangrijk om direct na adoptie of aankoop al een hondentraining te volgen, maar wellicht behoeft dit wat extra uitleg.

 

2. Gedragsproblemen Vroeg Voorkomen

Bouviers zijn behoorlijk krachtige, stoere werkhonden. Ze zijn ook niet de kleinste gezinshonden die je kunt kiezen. Wanneer jou huisdier gaat rebelleren en gedragsproblemen begint te vertonen, dan is dit lastig op te lossen.

Daarom is het niet alleen van cruciaal belang om jou Bouvier voldoende beweging te geven, maar ook om direct als klein hondje al een puppycursus te volgen. Doe dit voor de pubertijd uit, dus nog voordat de dieren 1 jaar of ouder zijn.

Is je hond niet tijdig afgericht en getraind, dan is een slechte gehoorzaamheid vrijwel altijd onontkoombaar. En dat wil je niet bij een sterke werkhond als de Bouvier, want dan zal je huisdier de dienst uitmaken in huis.

 

3. Erfelijke Ziektes

De meeste rashonden zullen soortgelijke gezondheidsproblemen vertonen. Deze ziektes of lichamelijke aandoeningen zijn veelal rasspecifiek en in principe altijd erfelijk.

Houd rekening met het feit dat rashonden bepaalde ziektes vaker zullen krijgen. Voor de Bouvier des Flandres is de kans vrij groot dat de volgende erfelijke ziektes voorkomen binnen het ras:

 • Elleboogdysplasie: Meest voorkomend bij Bouviers. Kop van het spaakbeen sluit niet goed aan met het ellebooggewricht. Dit kan veroorzaakt worden door te korte poten (veroorzaakt door bot- of kraakbeenproblemen), waarbij de ellebogen naar binnen draaien en de voeten naar buiten staan. Veel voorkomend gevolg hiervan is mogelijke kreupelheid of gewichtsproblematiek.
 • Heupdysplasie: Gewrichtsproblemen kunnen ook in de heupen voorkomen. In zo’n geval is de kom van de heupgewricht afgeplat. De hond zal pijn hebben bij het lopen of bewegen, wat mogelijk na verloop van tijd kan verergeren.
 • Osteochondritis dissecans (OCD): Ook dit is een gewrichtsziekte, waarbij het kraakbeen niet juist vormt. Het is niet heel goed te behandelen, maar kan verstrekkende gevolgen hebben voor de bewegingsvrijheid. Denk aan gezwollen ellebogen en veel pijn bij het bewegen.
 • Glaucoom: Een oogziekte waarbij de oogzenuw beschadigd is. De oorzaak hiervan is meestal een grote druk van de oogbol op het bot (maar er kan ook een afwijkende oorzaak zijn). Veroorzaakt geleidelijk gezichtsverlies, meestal in één oog. Goed te behandelen met oogdruppels.
 • Larynxparalyse: Stembandverlamming. Hierdoor raakt de hond ernstig benauwd, doordat het strottenhoofd is afgekneld. Een operatie bij de dierenkliniek kan (vrij letterlijk) weer lucht geven aan je Bouvier.

 

4. De Vacht Is Een Uitdaging

Het meest opvallende nadeel aan de Bouvier is wellicht de vachtverzorging. De ruwharige vacht gaat al vrij snel voor de ogen van de hond zitten. Het is dus belangrijk het dier regelmatig even bij te knippen, of naar een trimsalon te brengen.

Natuurlijk zal je ook vaak haren gaan terugvinden in huis, maar dit zal voor de meeste mensen geen enorm groot nadeel zijn. Als je de prachtige vacht van de Bouvier ziet, weet je immers al dat je dit kunt verwachten.

 

5. Een Bouvier Zal Snel Stinken

Ruwharige honden hebben nog een ander vachtprobleem: de geur. Onder vachtverzorging behoort ook het regelmatig wassen van je hond. Een Bouvier speelt nogal wild, dus zal de vacht (zeker rond de bek) ontzettend vaak nat zijn.

Al die natte haren zijn natuurlijk een perfect recept voor een stinkende vacht. Wil je jou Bouvier stankvrij houden, dan is zeer regelmatig wassen (en drogen!) van je hond essentieel.

Mocht dit nu een breekpunt zijn, dan raden we je aan om eens een kijkje te nemen bij ons overzicht van honden die niet (of nauwelijks) stinken. Deze kan je helpen om een alternatief hondenras te vinden waarbij stank (vrijwel) geen probleem zal zijn.

 

Een Bouvier Kopen Met Alle Kennis Op Zak

We hopen dat het overzicht met nadelen van de Bouvier des Flandres je een beetje heeft geholpen in je zoektocht naar het perfecte hondenras. Onthoud dat geen enkele hond écht perfect is, en dat samenleven met een lieve schat als de Bouvier natuurlijk ook wat kleine problemen kan veroorzaken.

We denken dat de problemen van Bouviers vaak hebben voor de meeste mensen niet vervelend genoeg zullen zijn om af te zien van een nieuwe puppy. Dit ras is ontzettend lief, actief en speels. Het zal een perfecte aanwinst zijn voor jou en je gezin.

Heb je de faciliteiten in huis, is het hele gezin het er mee eens, én wil je er vaak op uit met je hond? Dan is het kopen van een Bouvier een ontzettend goed idee. We wensen je veel succes met je beslissing!

5 gedachten over “5 Belangrijke Nadelen Van Bouvier Des Flandres Honden”

 1. Spijtig dat je er weinig boeviers zijn en ziet.Ik heb al mijn ganse leven boevers . En heb er nog . Kan ze niet missen . De liefste en de beste vrienden .

  Beantwoorden
 2. Als je eenmaal een boef hebt gehad wil je nooit meer een andere soort hond. Buiten dat het harde werkers zijn, zijn het ook geweldige kameraden.
  Na het overlijden van mijn koehond van Roeselare heb ik na 14 dan een nieuwe kameraad, het was zo stil en zo eenzaam zonder deze geweldige dieren. Ik kan gewoonweg niet zonder deze bijzondere dieren. Het gemis van hun kameraadschap is zo heftig dat een leven zonder niet bestaat.

  Beantwoorden
 3. Wij hebben altijd bouviers gehad, ik ik heb nu ook een teef , ze wordt in julie 11 jaar, heeft al meer dan 2 jaar een tumor van 6 cm in haar blaas, en 1 van 2 cm in haar milt. Dankzij de wietolie waarvan ze elke dag 3×3 druppels krijgt, sinds 1 jaar, was de tumor kleiner geworden sinds de laatste echo van een maand geleden. Ze is nog vrolijk, en een knuffel hond! Slaapt de laatste tijd wel erg veel!

  Beantwoorden
 4. Doe dagelijkse boswandeling van 6km op de kluisberg met mijnen boef ,een reu van drie jaar en boven de 70cm ,heeft nogal lange poten en kan verdomd hard rennen .o ja kom ook alleen maar border collies tegen tijdens wandelingen nooit een boef.

  Beantwoorden

Plaats een reactie