Dit Is Waarom Je Kat Snurkt (En Wat Je Eraan Kunt Doen)

Een snurkende kat is soms grappig, soms vervelend, maar soms ook in medische zin mogelijk gevaarlijk. Houd het snurken lang aan, dan kan het belangrijk zijn om het advies van een dierenarts in te winnen.

Er zijn een aantal redenen waarom je kat snurkt, zoals: je kat slaapt mogelijk in een vreemde houding, wat tijdelijk een hevige ademhaling of snurken veroorzaakt. Als een kat overgewicht heeft, kan de druk op hun neusholtes de oorzaak zijn van het snurken bij je kat. 

Bepaalde kattenrassen hebben een grotere aanleg voor snurken en ademhalingsproblemen. Heb je bijvoorbeeld een Pers, dan kan de korte neusholte en platte neus zorgen voor moeilijkheden bij de ademhaling tijdens het slapen.

 

Moet Ik Me Zorgen Maken Over Een Snurkende Kat?

Snurkt je kat langdurig en vertoont het andere opvallende symptomen, dan kan er reden tot zorg zijn. Wanneer je huisdier last heeft van één van de volgende problemen, neem dan direct contact op met de dierenkliniek voor medische controle:

  • Verminderde eetlust of algehele lusteloosheid: Dit zijn de meest voorkomende symptomen dat je kat niet lekker in zijn of haar vel zit, en moet absoluut worden onderzocht door een dierenarts;
  • Snel lucht inhaleren, hoesten of hijgen: De kat heeft mogelijk last van een luchtwegprobleem, wat veroorzaakt of verergerd kan worden door het snurken van je kat. Ook kan het dier een object vast hebben zitten in de luchtwegen;
  • Afscheiding bij ogen of neus, zweertjes op de neus: Je kat snurk mogelijk door opbouw van slijm in de neusholtes, als gevolg van een luchtweginfectie;
  • Snel ademhalen en nek uitstrekken: Een symptoom van moeizame ademhaling, neem direct contact op met de dierarts wanneer dit zich voordoet.

In de meeste gevallen zal het snurken bij een kat geen groot onderliggend probleem hebben. Het kan zelfs schattig of grappig zijn. Maar mochten deze extra symptomen voorkomen als gevolg van het snurken, dan weten baasjes in ieder geval waar ze op kunnen letten.

 

 

De Positie Waar Je Kat In Slaapt

Snurken is een probleem dat vele oorzaken kan hebben. We hebben de ‘ernstige’ oorzaken eerst besproken, maar in de meeste gevallen is het probleem een stuk onschuldiger. Ook wanneer je kat nog nooit eerder problemen met snurken heeft gehad, kan het voorkomen dat het dier plotseling een zware ademhaling heeft.

Iets simpels als de slaappositie kan dit al veroorzaken.

Bekijk de bovenstaande YouTube video maar eens. Katten slapen graag opgekruld, en liggen soms ergens tegenaan. Het kan dan voorkomen dat het lastig is voor je kat om (samen met al die vacht) goed adem te halen. Dat is dus eigenlijk een tijdelijk probleem.

Oplossingen zijn vaak snel te vinden, denk bijvoorbeeld aan het volgende:

  • De kat lucht geven: Het kan geen kwaad om een snurkende kat te helpen met wat ‘frisse lucht’, zorg ervoor dat het dier toegang heeft tot meer lucht. Dit is vaak al genoeg om het (tijdelijke) probleem op te lossen.
  • De kat iets verplaatsen: Je kat anders neerleggen helpt vaak om de luchtwegen vrij te maken. Zeker als je huisdier als een bol is opgerold en ergens tegenaan ligt, kan dit vrij direct helpen.
  • De kat (voorzichtig) wakker maken: Even je pluizige vriendje een aai over de bol geven motiveert het dier vaak zelf al om anders te gaan liggen. Dit kan al voldoende zijn om de ademhaling meer ruimte te geven!

 

Snurken Door Overgewicht Of Inactiviteit

Het probleem kan ook iets lastiger op te lossen zijn. Heeft je kat merkbaar overgewicht (zelf bij kittens kan het gewicht een rol spelen), dan is er een significante kans dat de luchtwegen een obstructie zullen ervaren. Een vervelende situatie, omdat overgewicht een probleem is dat niet binnen één dag kan worden opgelost.

Naast snurken zal overgewicht nog een hele reeks andere vervelende gezondheidsproblemen met zich meebrengen. Denk bijvoorbeeld aan hart- en vaatziekten, suikerziekte, of bijvoorbeeld spier- en gewichtsproblemen. Snurken is in zo’n geval slechts één van de symptomen, die een groter gezondheidsprobleem bloot kan leggen.

Aanpakken van het kernprobleem is hierbij essentieel. Baasjes willen nogal eens graag smokkelen: een bedelende kat is ook moeilijk te weerstaan. Toch moeten alle baasjes nadenken over de gevolgen voor de lange termijn. De gezondheid van je huisdier staat immers altijd voorop.

Oplossingen zijn te vinden op verschillende terreinen:

  • Dieet: Het is hierbij verstandig om in overleg met de dierenarts een dieet uit te werken. Voorkom dat je huisdier allerlei extra lekkernijen krijgt, omdat dit mogelijk de snurkproblemen kan verergeren (met alle gevolgen van dien).
  • Beweging: Spelen, rennen en vooral het terugvinden van de levenslust is hierin belangrijk. Stimuleer je kat om nieuwe plekken te ontdekken, zeker als het gaat om een binnenkat die niet veel beweging krijgt.
  • Klimmen: Stimuleer het ontdekken en bewegen door hoge zitplekken te creëren in huis. Een plank aan de muur, een extra grote XXL krabmeubel, of bijvoorbeeld toestaan dat je huisdier op het keukenkastje of de tafel mag zitten. Het helpt allemaal.

 

Snurken Is Een Symptoom Van Onderliggende Problemen

Als we je één boodschap willen meegeven in dit artikel, dan is het dit. Snurken is een (vaak relatief onschuldig) symptoom van een groter probleem. Dit kan van alles zijn. Wellicht heeft je kat veel stress, slaapt het in de verkeerde positie, of is er iets ernstiger aan de hand.

Medische problemen komen al snel om de hoek kijken bij een snurkende kat. Deze kunnen fundamenteel van aard zijn (overgewicht), wat tijd en energie zal kosten om op te lossen. Maar het probleem kan ook directer zijn (verkoudheid of een object in de luchtwegen).

Bij dit laatste is een bezoek bij de dierenkliniek van essentieel belang. Zeker bij hijgen en een uitgestrekte nek (met hevig ademhalen), kan een noodsituatie snel ontstaan. Net als mensen kunnen katten makkelijk ergens in stikken, zoals slijm of een kattenbrokje. Een speeltje inslikken is ook niet ongewoon.

Loop dus alle opties na als je kat plotseling begint te snurken, of hevig ademhaalt. Is het niet direct duidelijk waar het probleem ligt, dan is het altijd aan te raden om medisch advies in te winnen van een professional. In andere woorden: even bij de dierenarts op bezoek.

Plaats een reactie