Kunnen Konijnen Zwemmen? En Is Het Veilig?

Op een warme zomerdag je konijn laten zwemmen in het zwembad lijkt misschien een goed idee. Door het koele water kunnen konijnen heerlijke verkoeling krijgen. Maar is het wel een goed idee? Is het veilig voor je huisdier om zwemmend door het leven te gaan?

Konijnen zijn immers landdieren, geen waterdieren.

Daarom zochten we voor je uit of konijnen goede zwemmers zijn. Zo weet je precies of het verantwoord is om je konijn in het badje mee te nemen, om tijdens een hittegolf lekker af te kunnen koelen. Maar let op: er zijn een hoop betere en veilige manieren om je konijn verkoeling te geven.

 

Kan Een Konijn Zwemmen?

Alle konijnen kunnen zwemmen, omdat het een overlevingsmechanisme is. Wanneer een konijn in het water terecht komt, zal het dier automatisch beginnen te zwemmen. Een konijn zal de voorkeur hebben om uit het water te blijven. Forceer je konijn nooit om het water in te gaan, omdat dit een zware shock kan opleveren.

Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel: er kunnen individuele konijnen zijn die juist wel graag mee gaan in het tuinbadje. Maar over het algemeen verkiezen de dieren land boven water.

Kortom: dat je konijnen iets kunnen, zal niet direct betekenen dat ze het ook graag willen. In het hoofd van de meeste dieren wordt een zwembad gezien als een potentieel gevaar.

 

Blijft Een Konijn Drijven In Het Water?

Ja, wanneer je een konijn in het water legt zal deze gewoon blijven drijven. Ook zal het konijn instinctief zijn kop boven water houden. Het drijfvermogen komt gedeeltelijk door de vacht, waar lucht in kan blijven vastzitten tijdens het drijven. Evolutionair gezien is ook dit een manier om in het water te overleven.

In de onderstaande YouTube video is te zien hoe een geheel ontspannen konijn lekker aan het ronddrijven is in een zwembad. Ook is duidelijk te zien dat, ondanks het ontspannen uiterlijk in het begin, het dier al snel overgaat in een stressreactie. Het is dus zeker geen goed idee om konijnen in het water te laten drijven (of zwemmen):

 

Zo Goed Kunnen Konijnen Zwemmen

Hoewel de dieren niet graag het ruime sop nemen, is het lichaam van een konijn redelijk goed aangepast aan een natte omgeving. Een konijn zal zowel zijn voorpoten als achterpoten gebruiken om zich in het water voort te bewegen.

Ook in het wild worden regelmatig konijnen gesignaleerd in sloten en meren. De dieren zwemmen vaak naar andere gebieden om eten te vinden, te vluchten voor gevaar, of een partner te zoeken in een ander gebied. In de versnipperde Nederlandse natuur (vooral in de polder) is het vaak noodzakelijk om waterwegen over te steken.

Verder worden de waterkanten door een wild konijn gebruikt om te drinken. Dan kan het wel eens voorkomen dat een dier per ongeluk in het water kukelt, waarna het snel weer zal proberen om op het droge te komen.

 

Wild Konijn Zwemmend Water Drinken
In het wild zullen konijnen het water niet schuwen, dit is vaak alleen uit noodzaak.

Een jong konijn (ook wel een lamprei of rammelaar genoemd) kan al zwemmen vanaf een leeftijd van één tot twee weken. Afhankelijk van het konijnenras kan deze periode langer of korter zijn. Maar een klein baby konijntje kan gelukkig al vrij snel overleven in het water, mocht dit nodig zijn.

Is een dier in het water geweest en de vacht nat geworden, dan is het ontzettend lastig om weer op te warmen voor konijnen. Het komt zowel bij jonge als volwassen dieren voor dat deze onderkoeld raakt na een nat pak gehaald te hebben. Zeker in de koudere maanden is dit een groot gevaar.

 

Een Konijn Is Liever Op Land

Voor je huisdier is het dus beter om op het droge te blijven, ook als het buiten erg warm is. Er zijn gelukkig veel praktische manieren om ervoor te zorgen dat je huisdier goed afkoelt in de zomer. Deze alternatieven zullen altijd beter zijn dan een zwemmend konijn!

We adviseren om tijdens een hittegolf overdag je konijn los te laten lopen in huis. Hier zal het een stuk koeler zijn tijdens de warme dagen. Ook is het beter om in die periode een hok voor in huis te verkiezen boven een (vaak te warm) buitenverblijf.

Heb je een zwembad of ander klein badje tot je beschikking, zet je huisdier dan niet in het water. Het zal eerder onprettig zijn dan lekker verkoelend. Veiligheid gaat boven alles!

Plaats een reactie