Hoe Noem Je Een Baby Konijn? (Benaming)

Een klein konijntje is natuurlijk het schattigste wat er is. Maar hoe noem je zo’n baby konijn nu eigenlijk? De benaming is verrassend onbekend onder de meeste Nederlanders. Het zijn immers ook woorden die een gemiddelde konijnenbezitter niet snel zal gebruiken voor het kleine konijnen-kroost.

Dit artikel zal je helpen de officiële benamingen voor baby konijntjes nooit meer te vergeten. Het zijn absoluut woorden die je niet elke dag hoort. Sterker nog: waarschijnlijk heb je ze nog nooit eerder gehoord. Lees je mee?

 

Benaming Baby Konijn

Hoe men een klein konijntje noemt is redelijk onbekend. De baby van een konijn kan twee benamingen hebben, afhankelijk van het geslacht. Een vrouwelijk babykonijn heet een lamprei, terwijl een mannelijk babykonijn een rammelaar wordt genoemd.

 

Vrouwelijk Babykonijn: Lamprei

Je zal jezelf nu wel af vragen, waarom heet een vrouwelijk baby konijn nu een lamprei? Dit woord verwijst naar het begrip ‘lampreel‘, wat (als verbastering) veel in Frankrijk wordt gebruikt.

Het woord lampreel is geleend uit het oud-Frans waar ‘lampriel’, of ‘laperel’ wordt gebruikt voor konijnen. Deze woorden zijn weer terug te leiden naar het Iberische woord ‘lappa’, wat staat voor ‘grot’ of ‘hol’. Ook weer een referentie naar het leefgedrag van konijnen!

De naam van de vrouwelijke baby is redelijk verwarrend. Een lamprei heeft namelijk ook nog een andere betekenis. Een lamprei is immers ook de benaming voor een kaakloze vis welke ‘prikken‘ worden genoemd. Deze onderwater dieren zien er vrij beangstigend uit:

Die Andere Lamprei
Die ‘andere’ lamprei, brrr! (Bron)

Nee, geef ons dan toch maar een schattig baby konijntje, deze is toch een stuk aaibaarder. Lampreien worden ook wel kittens genoemd, ondanks het feit dat deze babykonijntjes vrij weinig te maken hebben met katachtigen.

Onze voorkeur gaat uit naar de term ‘kittens‘ als naam voor een jong vrouwtjes konijn, omdat deze toch een wat fijnere, aaibare associatie op wekt.

Wanneer het vrouwelijke baby konijn (de lamprei of kitten) uit groeit tot een volwassen konijn, dan wordt deze ook wel een voedster of moer genoemd.

 

Mannelijk Babykonijn: Rammelaar

Maar niet alleen het babyvrouwtje heeft in haar jonge konijnenjaren een vreemde naam. Een mannelijke baby konijn wordt immers een rammelaar genoemd.

En nee, hiermee bedoelen we niet het onder mensenbaby’s populaire babyspeelgoed.

De rammelaar is een vrij logische benaming, omdat een volwassen mannelijk konijn ook wel een ram wordt genoemd. Een kleine ram is dus een rammelaar, dat is makkelijk te onthouden.

 

Nu Weet Je Hoe Je Een Babykonijn Noemt

De termen voor jonge dieren zijn niet erg bekend of veel gebruikt onder Nederlanders. Daarom is het extra leuk om de begrippen ‘laprei’ en ‘rammelaar’ wellicht als vraag te gebruiken in een quiz, of vertel het eens als grappig feitje op een verjaardag.

Wat je ook met deze nieuwe konijnen kennis gaat doen, vergeet nooit meer het kroost van moeder- en vader konijn goed te benoemen: lamprei en rammelaar.

Plaats een reactie