Kan Een Kat Zwemmen? Is Het Aan Te Leren?

Katten houden niet van water, dat weten de meeste mensen wel. Maar kunnen katten zwemmen, als deze toch per ongeluk in de sloot of het zwembad terecht komen?

Sommige baasjes vragen zich zelfs af of je een kat kunt leren zwemmen.

Dat is helemaal zo gek nog niet, in een waterrijk land als Nederland. Je wil immers niet dat je kat verdrinkt, doordat deze niet meer vanuit een slootje de kant op kan komen. Gelukkig zullen katten instinctief reageren als ze in het water belanden en zichzelf kunnen redden.

 

Kan Een Kat Zwemmen?

Alle katten kunnen zwemmen, maar anders dan bij honden zullen katten deze vaardigheid alleen instinctief gebruiken als overlevingsmechanisme. Een kat kan per ongeluk in het water belanden, maar zal dit zeker niet vrijwillig doen. Katten houden absoluut niet van zwemmen en zullen actief het water vermijden.

Mocht je als baasje een zwembad in de tuin hebben op een warme zomerdag, dan is het sterk af te raden om je kat mee te nemen in het verkoelende water.

De dieren zullen direct in paniek raken, wat gevaarlijke situaties kan opleveren. Het is dus altijd beter voor je huisdier om op een andere manier verkoeling te vinden.

Dat wil niet zeggen dat elke kat dezelfde reactie zal vertonen. Er zijn altijd uitzonderingen op de regel te vinden, zoals de zwemmende kat uit de onderstaande YouTube video, die heel graag naar de tuin aan de overkant wil komen:

 

Hoe Lang Kan Een Kat Zwemmen?

Katten kunnen niet erg lang zwemmen, omdat ze niet gewend zijn om in het water zichzelf voort te bewegen. Na grofweg een minuut zal het dier al helemaal uitgeput zijn, waarna er een groot risico op verdrinking zal zijn. Het is hierom erg belangrijk om een kat direct uit het water te halen.

Helaas zijn er nog te veel oevers in Nederland waar dieren maar moeilijk op kunnen klimmen. Ben je de eigenaar van een kitten, poes of kater en woon je aan de waterkant? Zorg dan altijd voor een gemakkelijke manier voor je huisdieren om weer op de kant te klimmen. Dit is natuurlijk ook het geval voor puppies of volwassen honden.

De kans is erg klein dat ze per ongeluk in de sloot vallen, maar de veiligheid van je huisdieren staat voorop. Een stevig touw in het water leggen is bijvoorbeeld al voldoende om een kat in paniek te redden van een noodlottige verdrinkingsdood.

 

Kan Je Een Kat Leren Zwemmen?

Wil je uit veiligheidsoverwegingen een kat leren zwemmen, dan willen we dit zeer sterk afraden. Katten hebben veelal een extreme stressreactie wanneer ze in het water terecht komen, dus zwemles zal traumatisch zijn voor katten.

Omwille van veiligheid is het bovendien onnodig om katten te leren zwemmen, omdat het dier instinctief al het water probeert uit te gaan en trappelbewegingen kan maken. Daarbij wordt de staart vaak automatisch al gebruikt als ‘stuur’. Ook het kopje blijft vanzelf boven water.

Behoort je poes of kater tot de zeer kleine minderheid die wel vrijwillig het ruime sop kiest, dan is het van levensbelang om het dier constant in de gaten te houden als het probeert te zwemmen. Moedig je kat niet aan om te zwemmen en plaats het dier absoluut niet zelf in een sloot of zwembad.

 

Zwemmende Kat Meertje
Katten houden niet van zwemmen, maar er zijn altijd uitzonderingen.

 

Katten Houden Niet Van Water

Het mag meer dan duidelijk zijn dat katachtigen niet van waterige omgevingen houden. Alleen tijgers zal je in de dierentuin wel eens vrijwillig een bad zien nemen, maar dit doen ze in de natuur ook. De gewone huiskat verkiest in elke situatie het droge land.

Zorg ervoor dat de waterkant van de tuin op zo’n manier is ingericht, dat ongelukken in de toekomst onmogelijk zullen zijn. Je wil immers niet op een gegegen moment je eigen kat zien drijven in de sloot. Dat klinkt wat heftig, maar dat is helaas het tragische gevolg van vele ‘steile oevers’ in Nederland.

De zwemmende kat is een dier in paniek. Houd je huisdier dus uit de buurt van sloten, kanalen, rivieren en meren. Maar geeft ze natuurlijk wel dagelijks hun bakje vers water, want dat hebben ze wél nodig om te overleven.

 

Leestip: Bekijk ook ons artikel ‘Kunnen Konijnen Zwemmen?

Plaats een reactie