6 Manieren Om Het Sproeien Van Je Kat Te Stoppen

Ondanks dat een kat een populair huisdier is, zijn de wilde instincten nooit ver weg. Een kat voelt instinctief aan dat het zijn territorium moet afbakenen door te sproeien.

Hoewel de meeste afbakening van het territorium wordt gedaan door onschuldiger gedrag (een kop of staart langs een voorwerp halen), is het sproeien van urine één van de ‘normale’ gedragingen van een poes of kater.

Sproeien in huis of tuin is natuurlijk ongewenst gedrag, welke je als baasje graag wil stoppen.

Het liefste wil je graag helemaal voorkomen dat je kat sproeit. Je kunt immers niet blijven schoonmaken om die nare geur te verwijderen. Vrees niet – het is goed mogelijk om op een diervriendelijke manier je kat te leren dat sproeien niet de bedoeling is.

 

Stoppen Met Sproeien: De Beste Oplossing Voor Je Kat

Met natuurlijke feromonen kan je op een diervriendelijke manier voorkomen dat een kat zijn territorium afbakent door te sproeien. Een product als Feliway Classic is een populaire en praktische oplossing voor het probleem. Het flesje ziet er ongeveer zo uit:

Feliway Classic Anti Sproei Set Voor Katten
Klik hier om deze anti-sproei set te bekijken op Bol.com

Naast de verminderde drang om te sproeien, zal de kat ook minder angst vertonen. De feromonen die in de omgeving worden losgelaten zijn namelijk identiek aan de lichaamseigen geuren die een kat verspreid om zijn territorium te markeren. De onderstaande video legt het probleem nog eens duidelijk uit:

 

 

Waarom Geur Belangrijk Is Voor Je Kat

Geur is de voornaamste manier van communiceren voor katachtigen. Je merkt het wellicht wanneer je meerdere huisdieren hebt en terug komt van de dierenarts. De katten in huis zullen zich gedragen alsof er een compleet nieuw huisdier in huis is gekomen.

Het is niet zomaar dat ze eerst moeten snuffelen voordat iets vertrouwd aanvoelt.

Een kat kan niet op twee plaatsen tegelijk zijn, dus zal hij voor andere katten in de omgeving een ‘briefje achterlaten’ in de vorm van geur. Daarmee zegt je kat: “Dit gebied is van mij, dus zorg maar dat je weg komt. Ik verdedig mijn huis en mijn baasje!

 

Methoden Van Geurverspreiding

Geur kan verspreid worden op verschillende manieren. De meest voorkomende manieren om te markeren zijn:

 • Wrijven: De meest voorkomende manier van geurverspreiding. Een kat haalt zijn kop of lichaam langs een object (of persoon). Over het lichaam van het dier zitten geurklieren, om andere katten te vertellen dat deze plek (of persoon) geclaimd is.
 • Krabben: Naast het aanscherpen van de nagels zal een kat ook zijn geur achterlaten met krabben. Er zitten ook geurklieren op de pootjes. Train je kat daarom altijd een krabpaal te gebruiken.
 • Sproeien: Dit kan zowel op verticale als horizontale objecten. De staart zal omhoog staan en schudden terwijl er urine in de omgeving wordt gesproeid. Hieronder meer informatie.

 

De Oorzaken Van Sproeien

Een kat die buiten- of binnenshuis urine sproeit is dus een natuurlijke gedraging. Maar deze kan versterkt worden door verschillende veel voorkomende oorzaken:

 • Paargedrag: De grootste sproeidrang is te vinden bij katten die niet gecastreerd of gesteriliseerd zijn. Dit probleem moet direct worden aangepakt. Hoe langer je wacht, hoe groter de kans dat sproeigedrag niet meer kan worden afgeleerd.
 • Stress: Katten zijn gewoontedieren en kunnen slecht tegen veranderingen in de omgeving. Stress zorgt voor onzekerheid en angst, bijvoorbeeld door de introductie van een nieuw dier of menselijk bezoek. De kat reageert zich af door te sproeien.
 • Medische redenen: Voornamelijk katers met urineproblemen hebben de neiging meer te sproeien. Urineproblemen worden vaak snel duidelijk, wanneer de kattenbak niet wordt gebruikt voor de behoefte.

 

Kat Sproeien Geur Verwijderen
De geur is erg belangrijk voor een kat. Het sproeien is ook gebaseerd op geuren.

 

Oplossingen Om Sproeien Te Stoppen

Afhankelijk van de oorzaak kan je verschillende middelen inzetten om te helpen het sproeigedrag van je kat af te leren. De volgende 6 oplossingen werken het beste om het probleem op te lossen:

 1. Je kat laten helpen: Paargedrag is één van de natuurlijke redenen waarom katten veel sproeien. Castratie of sterilisatie is hiertegen de enige duurzame oplossing.
 2. Stress indammen: Introduceer een vaste dagroutine voor je kat en voorkom dat je hier veel vanaf wijkt. Betrek een kat bij grote veranderingen, zoals een verbouwing of de introductie van een nieuw gezinslid.
 3. Medische controle: Urineproblemen zijn snel te herkennen doordat je huisdier niet meer altijd even zindelijk is. Plast het dier veel buiten de kattenbak, breng dan een bezoek aan de dierenarts, er is waarschijnlijk een urineweg probleem.
 4. Gesproeide gebieden onaantrekkelijk maken: Waar een kat sproeit, zal herhaling volgen. Zorg ervoor dat het gesproeide gebied niet meer bereikbaar is of erg onaantrekkelijk wordt, bijvoorbeeld hiermee.
 5. Direct schoonmaken: Is er ergens gesproeid, maak alles direct schoon en verwijder de geur. Gebruik geurloze schoonmaakmiddelen, want anders zal de vreemde geur stress veroorzaken en begint het liedje van voren af aan.
 6. Gebruik feromonen: De beste oplossing voor de lange termijn is het gebruik van een feromonen verspreider. Een relatie goedkoop feromonenproduct als Feliway kan hierbij goed helpen.

 

Niet elke oplossing is relevant voor elke situatie. Gebruik je kennis van het sproeiprobleem om een gerichte oplossing te kiezen uit bovenstaande lijst.

Het helpt wanneer je een kat isoleert van andere gezinsleden en huisdieren, om te kijken of het afwijkende gedrag stopt. Zeker wanneer je opeens te maken hebt met een sproeiende kat, kan dit helpen de oplossing dichterbij te brengen.

 

Schoonmaken & Geur Verwijderen Na Sproeien Kat

In de meeste gevallen zal het nodig zijn om ondergesproeide locaties schoon te maken. Hier een viertal goede tips om urine van je poes of kater zo effectief mogelijk te verwijderen:

 1. Verwijder zoveel mogelijk urine: Start met het deppen en schrobben van de urine. Gebruik geurloze doekjes, een schuurspons of borstel wil helpen.
 2. Neutraliseer de geur met enzymen: Een speciaal schoonmaakmiddel gebaseerd op enzymen helpt de urinegeur van nature af te breken, zonder geurmaskering. Gebruik een schoonmaakmiddel als deze.
 3. Gebruik een waterstofzuiger voor tapijt: Waterstofzuigers kunnen ook gehuurd worden en zijn effectief voor urineplekken. Vermijd stoom-gebaseerde schoonmaak apparaten, want deze werken averechts.
 4. Verfris de urineplek met baking soda: Alle overgebleven geuren kan je vervolgens met gewone baking soda verwijderen. Sodium biocarbonaat is een geweldig schoonmaakmiddel om de geuren van het sproeien te absorberen. Bovendien kost het middel praktisch niks.

 

Katten Laten Stoppen Met Sproeien Is Mogelijk

We begrijpen als geen ander hoe vervelend het kan zijn wanneer je opeens opgescheept zit met een sproeiende kat. Niemand vind het leuk om urine te verwijderen uit het tapijt, dat is niet meer dan logisch.

Het belang om dit ongewenste, maar natuurlijk kattengedrag af te leren is vanzelfsprekend. Het is absoluut niet zielig voor je kat om sproeien te voorkomen. Zoals je in dit artikel geleerd hebt, is het slechts één van drie veelvoorkomende methoden om geur achter te laten.

Het instinct van katten kan ook worden bevredigd door te krabben of wrijven. Moedig dit soort gedragingen dan ook aan door de introductie van een krabpaal, maar ook andere prettige oppervlakten om aan te wrijven. Hiermee voorkom je de instinctieve behoefte van je kat om urine te sproeien.

Plaats een reactie