Hond Overnemen: 9 Belangrijke Zaken Om Op Te Letten

Wil je een hond van iemand overnemen, dan is het belangrijk om op enkele zaken te letten. Honden zijn gewoontedieren, welke zich hechten aan een baasje. Een tweede hond in huis nemen is overigens alleen een voordeel, en absoluut geen nadeel! Het zal dus tijd kosten om de nieuwe woonplek te introduceren.

Overleg met het huidige baasje hoe je de overgang van eigenaar soepel kan laten verlopen.

Is dit niet mogelijk, overleg dan met een familielid of iemand anders die de hond goed kent. Je zal als nieuw baasje een hoop verantwoordelijkheden erbij krijgen. Zorg dat je er klaar voor bent met de onderstaande praktische tips.

 

1. Controleer Of De Hond Gezond Is

Hoewel het overnemen van een volwassen hond of jonge pup vaak in goed vertrouwen gaat tussen eerlijke mensen, is het altijd verstandig om even op controle te gaan bij de dierenarts met je nieuwe huisdier.

Niet alleen kan je hond op deze manier kennis maken met de nieuwe dierenkliniek en dierenarts, maar ook kunnen eventuele gebreken zo gemakkelijk alvast worden vastgelegd.

Ook kan de dierenkliniek je wat praktische tips met medische onderbouwing meegeven, om het introduceren van de hond in het nieuwe gezin te versoepelen. Neem de adviezen in dit overzicht dus ook niet tot je in isolatie, maar vraag adviezen aan verschillende bronnen.

 

2. Koop Extra Hondenspullen

Logische eerste stap vóór de introductie van de hond in je huis is het kopen van extra hondenspullen. We hebben dit praktische overzicht voor je gemaakt zodat je niets vergeet. Zo weet je dat je in de behoeften van je nieuwe hond kan voorzien waar nodig.

Wellicht heb je al één of meerdere andere trouwe viervoeters in huis. Ook dan adviseren we om nieuwe spullen aan te schaffen, of de oude hondenspeeltjes, voederbak en mand over te nemen van de vorige eigenaar.

Vaak is het wel verstandig om de hondenmand te vervangen uit hygiënische overwegingen: dit overzicht van beste grote hondenmanden of beste kleine hondenmanden voor pups kunnen je verder helpen!

 

3. Update De Microchip

De meeste dieren hebben een microchip onder de huid zitten, welke geregistreerd staat onder de contact- en adresgegevens van de originele eigenaar. Deze gegevens moeten uiteraard worden veranderd, wanneer het dier van eigenaar wisselt.

Mocht je hond ooit vermist raken of betrokken raken bij een noodgeval, dan kunnen de gegevens worden uitgelezen en kan je snel je huisdier weer in de armen sluiten. Maar dan moeten dus wel de contactgegevens up-to-date zijn.

De Stichting Nederlandse Database Gezelschapsdieren (NDG) geeft je hierover meer informatie in dit overzicht. Je kunt dit soort dingen natuurlijk ook even navragen bij de dierenarts. Let op dat het aanpassen van gegevens wel een kleine kostenpost zal zijn.

 

4. Laat De Hond Wennen Aan Je Geur

Is de hond nog even bij de originele eigenaar, laat deze dan alvast wennen aan zijn toekomstige thuis. Breng een kledingstuk of ander object met een sterke geur mee bij een bezoek aan het dier.

Laat dat geurende object achter en leg het bv. op het favoriete luierplekje van het dier.

Zo kan het dier vast wennen en zich hechten aan de nieuwe geur. Dit zal de introductie van de hond in het nieuwe huis een stuk makkelijker maken. Honden zijn immers dieren die middels geur bepalen wie wel en niet te vertrouwen is!

 

5. Vraag Naar De Documentatie

Mogelijk heeft de hond in kwestie een stamboom, waarschijnlijk heeft het een dierenpaspoort of papieren van de dierenarts. Zorgt ervoor dat je bij het overnemen van een huisdier altijd alle papieren mee krijgt, voor zover dit mogelijk is.

Vraag de originele eigenaar (of degene die deze persoon vertegenwoordigd) in ieder geval naar zaken als:

  • Stamboom document (wanneer het gaat om een rashond)
  • Dierenpaspoort
  • Medische documenten
  • Fokkerdocumenten (indien aanwezig)

 

6. Vraag Naar Specifieke Behoeften

Net als elk mens is ook elke hond anders. Ieder dier heeft zo zijn eigen gewoonten, rariteiten en voorkeuren. Probeer zo veel mogelijk informatie in te winnen over deze behoeften en gewoonten die passen bij het individuele dier.

Natuurlijk zal je niet alles in één keer even goed weten te onthouden, dit hoeft ook helemaal niet. Schrijf de belangrijkste zaken op, dit kan op je telefoon of op een papiertje. Net wat je prettiger lijkt.

Zo kan je ook na een paar uur nog even teruglezen welk merk snoepjes Bello ook alweer het fijnste vond. Dan kan je dit niet zo snel vergeten. Dat is wel zo prettig voor de hond én voor de vertrouwensband tussen jou en het dier. Kijk ook hoe de hond reageert op het oppikken van deze specifieke behoeften, want de nieuwe omgeving kan even wennen zijn.

 

7. Eerst Een Keer Logeren

Een andere tip die handig is om het nieuwe dier te introduceren bij een nieuwe baas, is logeren. Dat kan best een beetje spannend zijn, zowel voor baasje als hond. Maar het zal al snel fijn zijn wanneer het dier werkt dat hij allerlei lekkers krijgt.

Logeren en langzaam introduceren van eventuele andere huisdieren is een manier om de introductie makkelijker te maken.

Zie het vooral als toevoeging op alle andere tips in dit overzicht. Vertroetel de hond niet té veel tijdens zijn logeerpartij, omdat het dier dan bij de echte introductie in het nieuwe huis dit ook zal verwachten.

 

8. Houd Het Afscheid Kort

Het is soms erg verdrietig voo het oude baasje om vaarwel te zeggen tegen hun hondje. Voor de hond is deze situatie vooral erg verwarrend. Als hij zijn oude en nieuwe baas bij elkaar ziet, weet hij niet goed waar het liefde en vertrouwen kan vinden.

Om verwarring bij het afscheid te voorkomen en een snelle overgang makkelijker te maken, is het verstandig om een kort maar goed afscheid te organiseren. Hoe korter hoe beter, voor de hond zijn eigen bestwil.

Dit kan best pijnlijk zijn voor het oude baasje in sommige situaties. Daarom is het goed om vooraf aan de overdracht alvast afscheid te nemen en op een ander tijdstip de overdracht van papieren en adviezen te regelen. Dit alles om de welzijn van de hond tegemoet te komen!

 

9. Geef Een Klein Bedankje

Natuurlijk zal het voor het oude baasje een heus rouwproces zijn, permanent afscheid nemen van een trouwe pluizige vriend. Dit is in veel situaties gek genoeg een beetje te vergelijken met het rouwproces bij het overlijden van een hond.

Dit is vooral zo wanneer een hond wordt overgenomen, omdat er niet goed meer gezorgd kan worden voor het dier.

Het is dan wel zo fijn om een klein bedankje te geven ter aandenken aan de hond. Dit kan op allerlei manieren. Stuur bijvoorbeeld een afdruk van de poot, of een leuke foto van de hond. Je kunt ook er over nadenken om de oude baas op de hoogte te houden van de avonturen van de hond, indien hier prijs op wordt gesteld.

Plaats een reactie