Mijn Hond Droomt: 5 Manieren Om Dromen Te Herkennen

Net als mensen kunnen ook alle honden dromen in hun slaap. Onze trouwe viervoeters kunnen zowel nachtmerries hebben als leuke momenten herbeleven, en als baasje kunnen we soms begrijpen waarover ons huisdier droomt.

De slaapcyclus van je huisdier is erg vergelijkbaar met die van onszelf, en het is in de diepere slaapfases dat het dromen voorkomt.

Veel honden hebben baat bij een goede hondenmand voor betere nachtrust, zodat je huisdier makkelijk in deze diepere slaapfases kan komen. Maar een pup kan ook tijdens een snel slaapje een droom of nachtmerrie hebben. Dit overzicht legt je uit hoe je een dromende hond kan herkennen!

 

Zo Herken Je Dat Je Hond Droomt

De REM slaap of droomfase van de slaap is de fase waarin een hond droomt. Een dromende hond is te herkennen aan de onregelmatige ademhaling en ogen die snel heen en weer bewegen. Een hond kan onbewust reageren op dingen die in de droom gebeuren, veelal ervaringen die ze overdag meemaken en in hun slaap verwerken.

Over het algemeen hoef je als baasje niets te doen als je hond droomt, het is belangrijk voor de hond om droomslaap te voltooien. Je huisdier hoeft niet wakker te worden gemaakt uit een droom, zelfs niet tijdens een mogelijke nachtmerrie. Zorg ervoor dat het dier zichzelf geen pijn kan doen bij het eventuele bewegen in de slaap.

Maar hoe herken je nu zo’n droomfase bij je hond? Laten we de vijf belangrijkste kenmerken van een dromende hond samen langs lopen.

 

1. Onregelmatige Ademhaling

De manier waarop je hond ademt tijdens zijn nachtrust geeft al snel weg of er wordt gedroomd. Is de ademhaling onregelmatig, paniekerig, of simpelweg onrustig, dan is de kans groot dat er wordt gedroomd.

Een rustige, regelmatige ademhaling is een duidelijk teken dat je trouwe viervoeter nog niet in de droomfase van de slaap is aanbeland, of hier al voorbij is.

Ben je bang voor gezondheidsproblemen als epilepsie of ademhalingsproblemen, dan is er een simpele oplossing. Wanneer je de hond wakker probeert te maken en deze wordt gemakkelijk wakker bij het wekken, dan is deze helemaal gezond (en was het gewoon een nachtmerrie).

 

2. Druk Bewegen Met Ogen

Misschien ken je het wel van mensen: het druk heen en weer bewegen van de ogen (van links naar rechts) tijdens het slapen. Met de oogleden gesloten zal iemand in droomslaap (de REM slaap fase) snelle en repititieve oogbewegingen maken.

Ditzelfde is ook te merken bij je hond. Mocht je opmerken dat er druk met de ogen heen en weer wordt bewogen, en is hier herhaling in op te merken? Dan is de kans groot dat de diepe REM slaap is bereikt.

Beweegt je hond druk met de ogen tijdens een dutje, dan is het lastig te zeggen waar de droom over gaat. Het kan zijn dat je huisdier aan het dromen is over brokken, of de perfecte apporteerstok. Maar het kan ook een nachtmerrie zijn over dat laatste bezoekje aan de dierenarts. Bewegingen in de slaap kunnen meer zeggen over de onderwerpen waar het dier over droomt.

 

3. Spasmen Of Bewegen In De Slaap

De duidelijkste indicator van een droomfase is toch wel het bewegen in de slaap, wat overiges volledig onderbewust gaat. Hier zijn een paar veel voorkomende voorbeelden van spasmen of bewegingen tijdens het slapen van je pup:

  • Happen in de lucht: De kans is groot dat de droom gaat over eten, maar het kan ook gaan over spelen. Ook kan je hond veel likken in combinatie met happen, dan kan het dier bijvoorbeeld ook gewoon een droge bek hebben.
  • Poten druk bewegen: De droom gaat waarschijnlijk over rennen of ergens vandaan ontsnappen
  • Kwispelen: Je hond heeft een blije droom en ziet waarschijnlijk het baasje of zijn beste hondenvriendjes
  • Gekke bekken trekken: Hier is de kans groter dat er een nachtmerrie wordt ervaren, zeker in combinatie met piepen of grommen

 

Een spasme is soms best eng voor een baasje, maar het hoeft helemaal niets te betekenen. Net als bij het onregelmatig adem halen is het wekken van je huisdier bij grote spasmen de beste oplossing, mocht je jezelf zorgen maken over de gezondheid.

Vaak is er echter weinig aan de hand. Bewegen hoort er gewoon bij. Dit kan vele vormen aannemen. Mocht je hond ineens veel trillen of bibberen in de slaap, dan kan het dier het ook gewoon koud hebben.

 

4. Vocalisaties Als Piepen Of Grommen

Bij heftige dromen (zowel positief als negatief) komt het veelal voor dat je trouwe viervoeter veel vocaliseert in de slaap. Hiermee bedoelen we niet dat je hond snurkt, maar dat het specifiek opeens gaat piepen, grommen, blaffen of andere geluiden maakt.

De manier waarop de geluiden worden gemaakt zal veel weggeven over de droom zelf. De intensiteit van de geluiden geeft aan hoe intens de droom wordt beleefd op dat moment, dat is niet heel gek. Grommen is een indicatie van gevaar, terwijl piepen juist angst kan zijn.

Geluiden worden het meeste gemaakt tijdens een nachtmerrie. Het kan best eng over komen, maar het is verder ongevaarlijk. Mocht je hond trauma uit zijn pup-tijd hebben of slechte ervaringen in het asiel hebben gehad? Dan kan het ook hier vandaan komen: het brein van je hond probeert de nare ervaringen uit het verleden te verwerken.

 

5. Slaapwandelen

Hoewel zeldzaam, kan het zelfs voorkomen dat een hond slaapwandelt. Het is wellicht minder intens dan bij een mens die slaapwandelt, maar het komt zeker voor. De spieren worden meestal ‘uitgeschakeld’ tijdens het slapen, maar dit is niet altijd even succesvol. Slaapwandelen is het resultaat van deze miscommunicatie in de hersenen.

Een hond die slaapwandelt zal echter niet ver komen: de dieren kunnen niet zomaar even de deur open maken. Wel is het mogelijk dat je huisdier tegen de deur of de muur op loopt in de slaap. Dit is meestal ongevaarlijk.

Wel is er een kans dat het dier zich kan bezeren tijdens een slaapwandel-sessie. Mocht dit gebeuren, overweeg dan een bench of een andere hondenmand om in te slapen. Zo kan het dier zich minder makkelijk bezeren omdat het verder nergens tegenaan kan lopen in de slaap.

Plaats een reactie