Mijn Hond Trilt Ineens: De 8 Belangrijkste Oorzaken Van Bibberen

Trillen, beven, rillen, of bibberen: elke hond heeft er wel eens mee te maken. Vooral bij kleine hondenrassen komt het nogal eens voor dat het dier plotseling heel erg trilt. Piept, hijgt en trilt de hond tegelijk, dan kan er sprake zijn van angst. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen bij een bezoek aan de dierenarts, onweer of vuurwerk.

Trilt je hond ineens over zijn hele lichaam, dan is het achterhalen van de oorzaak belangrijk.

Het is immers geen prettige ervaring voor het dier, en kan vaak zomaar opkomen. Afhankelijk van de onderliggende orzaak kunnen baasjes verschillende oplossingen bieden. We zullen ze in dit artikel individueel bespreken. Lees je mee?

 

1. De Hond Is Angstig

De meest voorkomende reden dat een hond trilt is angst. Dit kan vele oorzaken hebben. Zoals vermeld zijn harde geluiden de meest vookomende (en vaak ook onschuldige) redenen van een bibberend huisdier. Maar het kan ook voorkomen dat het dier onzeker is overwat er gaat gebeuren, zoals tijdens een bezoek bij de dierenarts.

Vaak zal dit gedrag gepaard gaan met enkele andere veel voorkomende gedragingen:

 • Piepen / huilen
 • Hijgen of hevig ademhalen
 • Grommen
 • Staart tussen de benen
 • Oren naar achteren
 • Spontaan (en ongewild) urineren

 

Oplossing: Zelf zo rustig mogelijk blijven, stel je op als leider van de roedel. Leid de hond af. Ga even spelen of geef een lekker tussendoortje. Vermijd troosten of extra aandacht geven omdat het dier ‘zielig is’. Dit zal de hond als bevestiging zien dat er inderdaad iets engs of gevaarlijks aan de hand is.

 

2. De Hond Heeft Het Koud

In de koude winterdagen kan het voorkomen dat je huisdier zelfs aan zijn dikke vacht niet genoeg heeft. Zeker kleinere hondenrassen, of rassen met een relatief dunne vacht zullen hier last van hebben.

Tijdens een strenge winter (maar ook een herfststorm) is het soms goed om je hond extra in te pakken. Dit vookomt dat het dier begint te rillen van de kou. Doe dit alleen als je hond consistent aan het rillen is in de buitenlucht.

De meeste honden zijn goed bestand tegen de kou, dus te veel kleding kan ook voor oververhitting zorgen. Wat beweging kan dan al voldoende zijn. En binnen kan je natuurlijk een extra dekentje geven, mocht je huisdier dit prettig vinden.

 

Oplossing: Binnen kan je het dier een dekentje geven, of de verwarming wat hoger zetten. Buiten kan je beschermende hondenkleding overwegen, of bij strenge vorst snel wat sneller naar binnen gaan.

 

3. De Hond Heeft Stress

Stress en angst liggen erg dicht tegen elkaar. Toch zijn het twee verschillende dingen. Angst is een emotie, en stress kan soms blijvend zijn. Stresshormonen zijn meetbaar, en kunnen langdurig in het lichaam van je huisdier blijven. Gelukkig kan je ook veel doen om het stressniveau van je hond te verlagen. Als de hond stress in huis heeft, doe dan het volgende:

 • Geef je hond een veilige, comfortabele schuilplek waar het zich in kan terugtrekken
 • Haal zo nodig meerdere huisdieren fysiek uit elkaar, als dit de stressbron is
 • Zorg voor voldoende afleiding en beweging buitenshuis
 • Blijf oplettend bij de gedragingen die horen bij een gestresste hond

 

Oplossing: Zie oplossingen voor ‘angst’. Zorg voor afleiding, een lekkernij, negeer het negatieve gedrag (niet troosten), maar controleer wel of alle behoeften van het dier zijn vervuld. Geef het dier een schuilplek. Waar mogelijk is het verstandig om de bron van de stress weg te nemen, door naar een andere locatie te gaan met het dier.

 

4. De Hond Is Ziek

Net als bij mensen, kunnen ook honden trillen bij ziekte. Het is lastig om onderscheid te maken tussen een oorzaak, dus is het goed om trillen in combinatie met andere symptomen te herkennen:

 • Verhoging of koorts
 • Veranderingen in de eetlust (vaak verminderde eetlust)
 • Braken of overgeven
 • Dunne ontlasting, rommelende darmen, of overmatig veel windjes laten

 

Oplossing: Breng een bezoek aan de dierenarts. Volg het professionele medische advies zo goed mogelijk op. Houd de gezondheid van het dier langdurig in de gaten. Indien nodig meermaals teruggaan naar de dierenkliniek.

 

5. De Hond Is Hongerig

Een trillende hond met rommelende buik hoeft niet direct te duiden op ziekte. Soms is je huisdier gewoon erg hongerig, zeker na veel beweging! Reageert je trouwe viervoeter heftig op zijn baasje die opstaat om naar de keuken te gaan? Wellicht is het dan tijd om iets lekkers klaar te maken voor je huisdier.

Komt het consistent voor dat de hond erg hongerig is en trilt voor het eten, doe dan even navraag bij de dierenarts over het dieet van het dier. Zo weet je zeker dat je jou huisdier voldoende eten geeft (en ook het juiste eten).

 

Oplossing: Geef het dier zijn maaltijd, of een extra tussendoortje. Overleg met de dierenarts wat een optimaal eetpatroon is voor je huidier. Pas het dieet aan op het advies van je dierenarts.

 

6. De Hond Heeft Energie Over

Adrenaline komt vrij bij stress, maar ook bij overmatig enthousiasme. En honden willen nogal eens opgaan in hun vrolijkheid, zeker als ze aandacht van de baas krijgen. Dan kan het dier zomaar eens gaan trillen, omdat het die overmatige energie niet kwijt kan.

Er zijn veel hondenrassen die erg veel beweging nodig hebben (maar net zo veel rustige hondenrassen). Natuurlijk is dit ook van het individu afhankelijk. Heb je bijvoorbeeld een Husky in huis, zorg dan voor lange wandelingen. Doe je dit niet, dan wordt de energie op een andere manier ‘losgelaten’. Door het huis heen rennen bijvoorbeeld, of druk springen. En dus ook spontaan trillen, als er iets spannends gebeurd.

 

Oplossing: Zorg voor meer beweging. Maak lange wandelingen in de natuur, laat de hond ravotten met andere dieren, of speel meer met je huisdier. Sommige hondenrassen zijn ware ‘energiebommen’, die erg veel aandacht en onderhoud vergen. Is het trillen incidenteel, dan hoeft er niets te gebeuren.

 

7. De Hond Heeft Pijn

“Baasje, ik heb pijn!” dat zou je hond graag willen zeggen in sommige situaties. Lichaamstaal zegt echter ook veel: een piepende en trillende hond kan ziek of gestresst zijn, maar ook gewoon veel pijn hebben.

De oorzaak van de pijn kan onschuldig zijn, zoals buikpijn van de honger. Of een gekneusde poot door het verstappen.

Maar het kan net zo goed zijn dat je hond iets ernstigs onder de leden heeft. Pijn en trillingen die hierbij horen zijn in zo’n geval een symptoom van een groter probleem. Het is aan de dierenarts om te bepalen wat er in zo’n situatie precies aan de hand is, dus ga hier ook zeker zo snel mogelijk langs.

 

Oplossing: Bij aanhoudende pijn en trillingen een bezoek aan de dierenarts brengen. Volg het medische advies op wat je ontvangt. Bij tijdelijke pijn kan je het dier afleiden met iets lekkers, of door te spelen met je huisdier.

 

8. De Hond Is Oud

Ouderdom komt met gebreken, zowel bij mensen als honden. Een dier die niet zo stevig meer rondloopt als vroeger, kan gaan wiebelen, trillen of simpelweg last hebben van spier- of gewrichtsproblemen. Zeker na een lange wandeling of een intensieve speelsessie kan dit voorkomen.

Het is helaas niet mogelijk om je trouwe viervoeter jonger te maken, dus behandelen van dit probleem zal ingewikkeld worden.

Natuurlijk kan je wel voor symptoombehandeling kiezen. Dit zal je senior hond helpen om minder last te hebben van ongewild trillen, of andere ouderdomskwalen. Dit moet natuurlijk altijd in overleg met de dierenkliniek gebeuren, omdat het gaat om een medisch probleem.

 

Oplossing: Overleg met de dierenarts wat het beste is voor je hond, mochten de trillingen regelmatig voorkomen. Ouderdom komt met gebreken. Leid het dier af met een lekkernij en zorg dat deze comfortabel kan slapen. Een luxe orthopedisch hondenbed kan hierbij helpen.

3 gedachten over “Mijn Hond Trilt Ineens: De 8 Belangrijkste Oorzaken Van Bibberen”

 1. Onze hond Bowie van 10 jaar oud wordt snachts opeens erg onrustig, trilt over zijn hele lichaam en hijgt met zijn tong uit zijn bek. Het lijkt sterk op stress. Hij loopt het hele huis door en we krijgen hem niet rustig. Normaal ligt hij rustig te slapen.

  We hebben nu al een paar slapeloze nachten hierdoor.
  Weet iemand hoe wij Bowie kunnen helpen om weer zichzelf te zijn en rustig te gaan slapen. Overdag heeft hij nergens last van. Hij eet, drinkt en poept goed, Hij is nog steeds speels.

  Beantwoorden
 2. onze hond Daan is 6 jaar en het ras is labradoodle. hij trilt sinds kort. eerst dachten we dat het van de kou was maar zelfs met een deken en de verwarming blijft hij trillen. nu al ongeveer 2 maanden, het wordt steeds meer en loopt ook wat moeilijker. verder heeft hij geen las van weinig energie of geen eetlust. weet iemand wat er aan de hand zou kunnen zijn?

  Beantwoorden

Plaats een reactie