9 Redenen Waarom Je Hond Opeens Erg Veel Likt

Honden likken graag en veel, dat is helemaal niet gek. Maar als honden excessief veel hun tong gebruiken, dan kan er mogelijk iets aan de hand zijn. Bijvoorbeeld als je huisdier ook veel drinkt. Daarbij moet ook gelet worden op de context:

  • Neus likken: Een natte neus helpt je hond beter ruiken
  • Poten likken: Oorzaken verschillen – Gewond of pijn, huidproblemen, parasieten, voedselallergie, omgevingsfactoren, of verveling
  • Bek of lippen likken: Je hond geeft aan dat het zich zorgen maakt
  • Grond likken: De tong wordt gebruikt om de omgeving te verkennen, vaak om eten te vinden
  • Gezicht van baasje likken: Communicatie, informatie over je verzamelen, je schoon houden, begroeten, of liefde uiten
  • Handen likken: Affectie tonen of een band opbouwen, een teken van vertrouwen
  • Kruis of broek likken: Instinctief sociaal gedrag, of helpen schoon houden, zeker na een toiletbezoek
  • Andere hond likken: Instinctief sociaal gedrag, mond likken doen puppies om voedsel te vragen, oren likken gaat over schoonhouden, de kruis van een andere hond likken gaat over informatie verzamelen of begroeten.

 

Dat is een hoop informatie om in één keer te verwerken. We zetten de belangrijkste oorzaken nog eens op een rij, zodat je een goed begrip hebt van de manier waarop je huisdier met je probeert te communiceren. Hierin valt onderscheid te maken tussen medische en sociale oorzaken.

 

1. Allergie

Een onderliggend medisch probleem is in veel gevallen een belangrijke oorzaak van excessief likgedrag bij honden. Denk bijvoorbeeld aan allergie voor voedsel, of voor de omgeving. Vaak worden de pootjes of de vacht na verloop van tijd ‘stuk gelikt’. Let op zichtbaar haarverlies en huidproblemen.

Excessief likken is een manier om irritatie te verminderen. Het kan een manier zijn voor je hond om jeuk, een branderig gevoel van de huid, of andere allergiesymptomen te verminderen. Let goed op de context waarin de allergie voorkomt:

  • Heeft je hond recent een nieuw soort voedsel gegeten?
  • Is je hond veelal druk met likken in de binnen- of buitenomgeving?
  • Heeft je hond zichtbare huidproblemen?
  • Welke andere medisch risicovolle symptomen vertoont je huisdier?

 

Vermoed je dat jou hond allergisch is, neem dan contact op met de dierenkliniek. Je dierenarts kan een specialistisch medisch advies geven op basis van de symptomen. Mogelijk kan het dier behandeld worden om de klachten te verhelpen.

 

2. Infectie

Een directere oorzaak is een wond of infectie, vaak aan een lichaamsdeel aan de buitenzijde. Door de dikke vacht van je hond hoeft dit niet altijd direct zichtbaar te zijn.

Je ‘wonden likken‘ is niet voor niets een uitdrukken in de Nederlandse taal: het is exact wat honden doen. Het speeksel kan bovendien een natuurlijke helende werking hebben.

Infecties kan je het beste laten behandelen bij een dierenarts, welke bijvoorbeeld antibiotica kan voorschrijven. Vermoed je een infectie, neem dan contact op met de dierenkliniek bij jou in de buurt.

 

3. Onderliggende Pijn

Vooral bij oudere honden komt onderliggende pijn veel voor. Denk aan gewrichtsproblemen of andere verzwakkingen. Onderliggende pijn is niet prettig voor de hond, en kan ook voorkomen zonder te bewegen.

Je hond kan je niet met woorden vertellen dat deze pijn heeft, maar kan het wel aangeven door te likken.

Pijnsymptomen kunnen bij jonge honden vaak goed worden behandeld met een pijnstillend middel. Hier is het veelal van tijdelijke aard. Bij oudere beestjes kan het helaas voorkomen dat langdurige pijn voorkomt, waarbij enkel met pijnstillers de symptomen tijdelijk kunnen worden gedrukt, maar waar de onderliggende oorzaak blijvend is. Overleg met de dierenarts wat in dit geval de beste aanpak is.

 

4. Problemen Met Spijsvertering

Een andere medische oorzaak kan te maken hebben met de sprijsvertering van je hond. Denk hierbij aan overgeven, diarree, of soortgelijke oorzaken. Wellicht heeft je huisdier iets ingeslikt wat het niet had moeten inslikken.

Dit kan in sommige gevallen excessief likken of water drinken als gevolg hebben.

Overleg met je dierenarts wat de beste stappen zijn om de problemen te verhelpen. Als de medische problemen acuut lijken of er andere symptomen aanwezig zijn, doe dit dan zo snel mogelijk.

 

5. Verveling Of Gewoonte

Excessief likgedrag hoeft niet altijd een medische oorzaak te hebben. Ook kan het voorkomen uit het gedrag van je trouwe viervoeter. Verveling is een belangrijke oorzaak, vaak in combinatie met gapen en luieren.

Soms heeft je hond het niet eens door, en likt deze simpelweg uit een gewoontedrang. Ook na een wasbeurt kan het voorkomen dat de gewoonte om zichzelf schoon te likken aanblijft. Dat brengt ons direct bij de volgende gedragsoorzaak.

 

6. Wassen

Net als katten zullen honden hun vacht proberen schoon te houden door middel van likken. Dit is normaal, maar kan ook obsessief worden. Excessief likgedrag bedoeld om de vacht schoon te houden kan slechts zijn voor de vacht en huid. Het kan kale plekken opleveren.

Wassen is soms ook een manier om de verveling tegen te gaan, dus deze gedagsoorzaak ligt dichtbij het vorige punt in dit overzicht.

Mocht je hond jou veel likken, dan kan dit ook een wasbeurt zijn. Of je huisdier houd simpelweg van het de zoute smaak van het zweet op de huid. Ook kan het voorkomen dat het manier is om sociaal te zijn. Een teken van affectie. Zie hiervoor het volgende punt.

 

7. Affectie

Likken van de handen of het gezicht is vaak een teken van liefde. Soms om aandacht te vragen, soms om simpelweg een wasbeurt te geven. Het baasje of een familielid uit de ‘roedel’ wassen is immers ook een manier om affectie te uiten.

Vaak zullen honden likken omdat ze zich ontspannen voelen bij bepaalde mensen. Ook dit kan onder de noemer ‘affectie’ worden geschaard. De tong wordt op vele verschillende manieren gebruikt om affectie te geven, ook bij andere honden. Likt een hond een andere hond in het gezicht op bij de oren, dan kan er ook sprake zijn van affectie.

 

8. Nervositeit

Wanneer je huisdier onzeker is in een bepaalde situatie, zal ook de tong meedoen in de lichaamstaal. De nervositeit wordt vaak uitgestraald door middel van ‘zenuwachtig’ in de rondte stappen en het likken van de bek of lippen.

Nervostiteit is een gedragsvertoning die erg afhankelijk is van de context. In welke situatie verkeert je huisdier zich op het moment dat hij veel likt? Maakt hij hierbij huilende geluidjes? De anticipatie kan gevaar zijn, maar bijvoorbeeld ook wachten op een lekkere snack. Nerveus likgedrag hoeft niet altijd een negatieve context te hebben.

Vaak is likken uit nervositeit een zeer tijdelijke en contextafhankelijke gedraging. Het kan zomaar opkomen en ook zomaar verdwijnen.

 

9. Waarneming

Mensen vergeten nog wel eens dat de tong een enorm scherp zintuig is. Waar mensen een gevoelige ton hebben om voedel te proeven of herkennen, gebruiken honden hun tong op nog veel meer manieren.

Ze kunnen bijvoorbeeld ook de grond likken om de situatie af te tasten. Dit is helemaal niet ongewoon en hoort bij de natuurlijke gedragspatronen die honden vertonen.

Waarneming gebeurt bij honden veel meer op de tast, reuk en dus ook op smaak. Honden zijn enigszins kleurenblind en zien de wereld op een hele andere manier dan wij mensen, dus moeten ze ook op hun tong kunnen vertrouwen om te wereld te begrijpen.

Plaats een reactie