Hoe Heet Een Baby Eend? (Benaming)

Kleine eendjes worden massaal geboren in de lente, maar hoe heet een baby eend eigenlijk? En zijn er verschillen in de naam voor een mannetjes eend of vrouwtjes eend?

We hebben het één en ander voor je uitgezocht over deze populaire zwemmende vogels, en zijn achter de speciale benaming voor eenden gekomen, en specifiek ook de naam voor babyeendjes. Hieronder vind je alle antwoorden.

 

Baby Eend Naam

De reguliere naam voor een baby eend is “pijltje“, en een groep baby eendjes noemt men “pijltjes”. Minder gebruikte Nederlandse benamingen voor een baby eenden zijn “eendenkuiken” “kuiken”, “pul”, “pulletjes”, “pieltjes”, of “pullekes”.

De afkomst van deze naam laat zich raden: jonge eendjes scheren vaak als een pijl door het water heen. Zeker wanneer de moedereend ver weg is, zal het kleintje razend snel over het water heen scheren, om zich terug te keren onder de veilige vleugels van de moeder.

 

 

Naam Mannetjes Of Vrouwtjes Eend

Een mannetjes eend wordt ook wel een “woerd” genoemd, terwijl een vrouwtjes eend gewoon “eend” heet. Het vrouwelijke geslacht heeft dus geen speciale benaming, in tegenstelling tot het mannelijke geslacht.

Ook jonge eendjes kunnen woerd of eend zijn. Maar zowel een jong mannetje als vrouwtje wordt simpelweg “pijltje” genoemd. Deze naam is dus niet afhankelijk van het geslacht van het dier.

Wel verschilt de benaming voor een groep pijltjes, versus een groep eenden in het algemeen. Hieronder wat meer informatie hierover.

 

Benaming Voor Een Groep Eenden

We zien babyeendjes veelal in een grotere groep rondzwemmen. Ook wanneer je deze dieren zelf uitbroed als huisdier, zullen ze in een groep willen leven. Deze groepsdrang is natuurlijk gedrag en bevordert de kans op overleven.

De officiële naam voor een groep eenden is een toom. Dezelfde benaming wordt gegeven aan een groep kippen of ganzen. Een toom is een algemene benaming voor een groep hoendervogels, waar ook eenden toe behoren.

 

Alle Eendjes Zwemmen In Het Water

In principe zullen eendjes het prima doen in het wild, ook al voelen ze zich vaak aangetrokken tot mensen. Het is dus beter om de wilde dieren niet te zien als huisdier, en ook is het verstandig om de wilde eieren niet aan te raken.

Wel zijn er eenden die als huisdier worden gehouden, soms in combinatie met kippen. Hiervoor is wel voldoende afgesloten buitenruimte nodig, wat niet in elke Nederlandse tuin een mogelijkheid is. Een eendje binnen houden wordt afgeraden, want de natuurlijke behoefte van de vogels is om te leven in het water.

Wil je tamme eenden bekijken of voeren (geen brood!), dan kan je het beste terecht bij de lokale kinderboerderij. Hier kan je ook andere leuke dieren vinden. Weet je bijvoorbeeld al wat de benaming voor baby geitjes of de benaming voor baby konijnen is? Deze zijn ook erg bijzonder!

Plaats een reactie