Hoe Heet Een Baby Geit? (Benaming)

Geiten zijn populaire huisdieren voor buiten. Maar hoe noem je een baby geit eigenlijk? En welke benaming heeft een mannelijke geit of vrouwelijke geit? We hebben het één en ander rondom de namen voor deze ontzettend lieve dieren voor je uitgezocht.

 

Benaming Baby Geit

Een pasgeboren baby geit wordt een “lam” of “lammetje” genoemd. Meerdere baby geitjes tegelijk worden “lammeren” genoemd. Dezelfde benaming wordt gegeven aan een baby schaap. De naam “lam” voor een baby geit is hiervan afkomstig.

Afhankelijk van het geslacht worden jonge geitjes soms ook wel eens “jong bokje”, “jonge bok” voor mannetjes of “jong geitje” of “jonge sik” voor vrouwtjes genoemd. Maar dit zijn niet de officiële benamingen voor een baby geitje.

 

 

Benaming Mannetjes Geit

Een volwassen mannelijke geit wordt ook wel “bok” genoemd. Een gecastreerde mannetje heeft echter een andere naam. In zo’n geval wordt het dier een “hamel” of “weer” genoemd. Er is in zo’n geval ook veel verschil te zien op het vlak van gedrag.

Leuk taalkundig weetje: het woord belhamel (oud-Nederlands voor “kwajongen”) stamt hier vanaf. Het gecastreerde mannetje kreeg een bel om de nek om de kudde te leiden. Dit was net als bij schapen ook bij geiten het geval. Deze laatste heeft soms nog wel eens een ondeugend karakter, dus werden ze na verloop van tijd belhamels genoemd.

 

Benaming Vrouwtjes Geit

Een volwassen vrouwelijke geit wordt ook wel “geit” of “sik” genoemd. De meest voorkomende naam voor een vrouwtje is geit. Ze hebben dus geen echte aparte benaming. De naam “sik” wordt in de praktijk zelden tot nooit gebruikt.

Wanneer de vrouwelijke geit een aantal mannelijke geslachtskenmerken heeft, veranderd de naam van het dier wel. Dan wordt het vrouwtje een “kwee” of “kween” genoemd. Dit is dus eigenlijk de naam voor een tweeslachtelijke of hermafrodiete geit.

 

Benaming Groep Geiten

Baby geitjes leven graag in groepen met hun soortgenoten. Zo’n groep van meerdere geiten heet een kudde. Dit is dezelfde naam die wordt gegeven aan een grotere groep schapen.

Vanwege hun natuurlijke kuddegedrag is het niet de bedoeling om geiten alleen te houden. Het liefste houd je geiten zo veel mogelijk samen in de wei. En wanneer de dieren in een groep leven, heet dit dus een kudde.

Het zijn absoluut geen zeldzame en bovendien zeer tamme dieren, dus ook in Nederland komen veel geitenkuddes voor. Ook bij jou in de regio is dit zonder twijfel het geval!

 

Baby Geitjes: Vooral Op De Kinderboerderij

Het onderhoud en verzorgen van geitjes is relatief veel werk. Dus tenzij je veel ruimte en tijd hebt voor het houden van een kudde, is het beter om de dieren af en toe eens te aaien op de lokale kinderboerderij.

Maar wanneer je de kans krijgt eens langs te gaan bij de dieren, weet je nu wel hoe je ze moet noemen. Lammetjes worden geboren in het voorjaar. De lente is dus het perfecte moment om eens te gaan kijken bij een boer of kinderboerderij bij jou in de buurt. Zeker voor kleine kinderen een erg leuke ervaring!

2 gedachten over “Hoe Heet Een Baby Geit? (Benaming)”

  1. Wat een vrolijk filmpje met de juiste muziek er onder. Ik ga het filmpje laten zien in de nieuwkomersgroep op de basisschool. Dat zijn kinderen die uit het buitenland komen, vaak politieke- economische vluchtelingen die de Nederlandse taal leren in een korte tijd.
    Compliment voor al deze vrolijkheid. De kinderen gaan er zeker van genieten.

    Beantwoorden

Plaats een reactie