Beste DNA Test Hond: Bepaal Ras & Afkomst

Een betrouwbare DNA test kan de daadwerkelijke afkomst en het ras van je hond helpen bepalen. De analyse middels een zelftest is snel, exact en relatief goedkoop. Dit kan gewoon thuis, met wat speeksel van je huisdier.

De beste DNA test voor honden is naar onze mening deze Wisdom Panel Insight:

Goedkope DNA Test Hond
Bekijk hier deze DNA sneltest voor honden op Bol.com

De bovenstaande sneltest wordt geleverd met uitgebreide instructies om de genetische herkomst van je hond boven water te krijgen. Meer dan 170 rassen kunnen worden herkend door de Wisdom Panel Insight.

Wanneer je hond een kruising of een vuilnisbakkenras is, dan zal je ontdekken  uit welke hondenrassen je huisdier is ontstaan. Dit is behulpzaam voor onder andere:

  • Gezondheidsproblemen preventief herkennen (genetische aanleg)
  • Het karakter van je hond beter begrijpen
  • Weten hoe ver je puppy door zal groeien
  • De juiste hondenvoeding selecteren

 

Hoe Werkt Een DNA Test Voor Honden?

Het afnemen van een DNA test bij je hond is niet ingewikkeld. Na het openen van de verpakking doorloop je de volgende stappen:

  1. Neem wat wangslijm af bij je hond met de teststaal;
  2. Activeer de DNA testkit online volgens instructies in de handleiding;
  3. Verzend je DNA monster naar het lab van de fabrikant (gratis verzenden);
  4. Ontvang de resultaten van de test binnen 2 weken na ontvangst.

Met de eerder genoemde Wisdom Panel kit ontvang je een rapport met certificering van het lab. Dit rapport bevat de resultaten met de genetische herkomst van de hond. Het lab zal je goed op de hoogte houden van de ontwikkelingen na verzending.

 

Wanneer Zijn Testuitslagen Niet Behulpzaam?

We moeten tot slot een kleine kanttekening plaatsen bij dit type DNA zelftests voor huisdieren. Het kan namelijk zijn dat in jou specifieke geval een testuitslag weinig oplevert. Een testuitslag zal niet behulpzaam zijn wanneer jou hond:

  • Een pure rashond is met twee rasechte ouders;
  • Ouders heeft die zelf ook al een mix zijn van 3 of meer rassen.

Mochten de ouders van je pup zijn ontstaan uit één rashond en één mix, dan zal je testresultaat nog wel iets kunnen opleveren. Je zal dan bijvoorbeeld als resultaat ontvangen: Golden Retriever + Labrador Retriever, gekruist met een mixed breed. Op deze manier heb je wel meer inzicht in de afkomst, maar met gedeeltelijke informatie.

 

Een DNA Test Kan Levens Redden

We vinden het prettig om te weten dat je geïnteresseerd bent in de afkomst van je huisdier. Zoals vermeld is deze informatie daadwerkelijk behulpzaam bij de verzorging van je hond. Het belangrijkste voordeel van een DNA test voor honden is het inschatten van gezondheidsrisico’s.

Erfelijke aandoeningen zijn een groot probleem bij veel pure rassen, maar het DNA van pure rassen zal ook in jou mixed hondenras zitten.

Zodoende kan het zijn dat jou hond meer aanleg heeft voor bepaalde ziekten. Dit verschilt per hondenras. Een boxer heeft bijvoorbeeld meer aanleg voor een kwaadaardige tumor, terwijl een Jack Russell Terrier bijvoorbeeld vaker een oogaandoening krijgt.

Je kunt op deze manier vroegtijdig een bepaalde ziekte herkennen en behandelen. Hierdoor kan erger worden voorkomen. Je kunt in potentie de genetische kennis gebruiken om het leven van jou hond redden. Kennis over de afkomst kan hierin het fundamentele verschil maken.

 

Ras En Afkomst Van Je Hond Bepalen

We denken dat een DNA testkit vooral baasjes zal helpen die niets weten over de afkomst van hun hond. Het is geen invasieve test, omdat je enkel wat speeksel hoeft af te nemen. Het lab zal de genetische data voor je omzetten in concrete informatie over ras en afkomst.

Een test als de Wisdom Panel is voornamelijk ideaal vanwege de grote database aan rassen. Hoe meer rassen herkend kunnen worden door de database, hoe groter de accuraatheid van de test. Met ruim 170 hondenrassen zal het lab moeiteloos de geschiedenis van je hond ontrafelen.

We willen dus iedereen die twijfelt over de afkomst van hun huisdier aanmoedigen de test af te nemen. De relatief kleine investering kan de gezondheid van je pup ten goede komen. Mocht je nog vragen hebben over dit soort zelftests, dan kunnen deze in de reacties onder dit artikel worden gesteld.

Plaats een reactie