Is Een Cavia Een Dag- Of Nachtdier?

Als je de trotse eigenaar van een cavia bent, is het goed om te weten of je knaagdier een nachtdier, schermdier, of dagdier is. Tamme cavias kunnen er namelijk een apart slaappatroon op nahouden.

Dit artikel legt je uit hoeveel slaap jou cavia precies nodig heeft, en wanneer op de dag je knaagdier het liefste een dutje doet.

Onthoud hierbij dat het per individuele cavia altijd kan afwijken. Net als bij mensen zullen je huisdieren ook hun eigen leefgewoonten hebben, die kunnen afwijken van de norm.

 

Een Tamme Cavia Is Geen Nachtdier

Cavias zijn geen nachtdieren, maar zullen zowel overdag als  ’s nachts slapen in korte intervallen. De meeste cavias zullen gemiddeld 4 tot 6 uur per dag slapen. Dit in tegenstelling tot de hamster, een knaagdier dat wel een nachtdier is (en liever overdag slaapt).

Het natuurlijke slaappatroon van een cavia lijkt het meeste op die van het konijn, welke een schemerdier is. Net als het konijn zal een cavia het actiefst zijn rond zonsopgang en zonsondergang.

In de schemeruren zijn de meeste prooidieren niet heel actief. Dit gaf de wilde cavia de kans om zonsopgang en zonsondergang te gebruiken om te zoeken naar voedsel. Ze hadden zo minder kans om opgejaagd te worden en ten prooi te vallen aan een hongerige roofvogel of vos.

 

Wanneer Slaapt Een Cavia?

Een cavia slaapt elke dag, maar niet heel lang. De meeste cavias slapen slechts enkele minuten tot uren. Dit doen ze zowel overdag als in de nacht, in het wild is dit slaappatroon ontstaan om prooidieren zo efficiënt mogelijk te kunnen ontwijken.

Het is dus heel normaal om jou knaagdier actief te zien rondkoppen in de kooi op hele aparte tijden.

Hoe jou eigen cavias omgaan met slaap is vooral afhankelijk van de leefgewoonten die ze zichzelf hebben aangeleerd. Over het algemeen zullen de slaapjes in de nacht iets vaster en langer zijn dan overdag. De dutjes tijdens de dag lijken meer op een powernap van enkele minuten.

Maar, zoals gezegd, dit kan per individu afwijken. We horen dus graag van jou in de reacties onder dit artikel wat het slaappatroon van jou cavias is! Zo kan je jou ervaring delen met andere eigenaren.

 

Je Cavia Is Ook Actief In De Nacht

Wanneer je de caviakooi in je slaapkamer hebt staan, is het je wellicht al opgevallen. Het komt vaak voor dat je huisdier actief in de kooi beweegt, terwijl jij probeert te slapen. Dit is natuurlijk gedrag en hoort bij het slaappatroon van je knaagdier.

Dit wil niet zeggen dat de dieren helemaal niet slapen als jij dit ook doet. De korte ‘powernap’ slaapjes zullen ook in de nacht gewoon doorgaan. Voeren kan je het beste doen in de ochtend of avond, wanneer je cavia het meest actief zal zijn.

Ben je van plan om binnenkort een cavia te kopen, dan kan dit overzicht met leuke cavianamen je alvast op weg helpen! We raden aan om een goede grote caviakooi te kopen, zodat je huisdier voldoende ruimte heeft om zijn schoonheidsslaapjes in te doen.

Plaats een reactie