Britse Korthaar Leeftijd: Hoe Oud Wordt Deze Kat Gemiddeld?

De levensverwachting van een Britse Korthaar wijkt niet veel af van andere katten: de gemiddelde leeftijd van de raskat is ongeveer gelijk aan andere rassen. Hoe oud jou Britse Korthaar kan worden, is afhankelijk van veel verschillende factoren.

De leeftijdsverwachting van dit kattenras is voornamelijk afhankelijk van:

  • Genetica: Het DNA van de ouders bepaalt sterk hoe oud een kat kan worden;
  • Gezondheid: Erfelijke ziektes en opgelopen ziektes kunnen levensduur inkorten;
  • Leefomgeving: Denk aan levensbehoeften, luchtkwaliteit, stress, sociale interactie;
  • Voeding: Correct en gezond voedsel in de juiste hoeveelheden kan het kattenleven sterk verlengen of verkorten;
  • Beweging: Voldoende beweging en speeltijd kunnen levensverlengend zijn;
  • Willekeur: Het leven is inherent risicovol, een ongeluk, vechtpartij met een ander dier, vermist raken, of plotseling medisch noodgeval kan elke kat overkomen.

 

Britse Korthaar Levensverwachting

Een gemiddelde Britse Korthaar behaalt een leeftijd van 11 tot 13 jaar oud. De levensverwachting van het kattenras wordt voornamelijk ingekort door de relatief grote kans op erfelijke ziektes. Toch komt het regelmatig voor dat een Britse Korthaar kat een leeftijd van 20 jaar bereikt.

De stabiele bouw en trage ontwikkeling van Britse Kortharen helpt het ras over zijn algemeenheid genomen vrij oud te laten worden. De meeste katten zullen immers gezond zijn, dit zijn de dieren die moeiteloos 15 jaar of ouder kunnen worden.

Uiteraard kan je als baasje ook de nodige invloed uitoefenen op de levensduur van je huisdier. Wil je lang genieten van een gezonde, vrolijke en fijn gezelschapsdier, dan zijn is goede dagelijkse verzorging essentieel.

 

Een Hogere Leeftijd Voor Je Britse Korthaar

Veel leeftijdsfactoren die bepalen hoe oud een kat wordt, zullen niet kunnen worden beïnvloed door het baasje. Maar er zijn enkele zaken die te maken hebben met goede verzorging, welke zeker een levensverlengend effect kunnen hebben op je kat. Laten we de belangrijkste even langslopen.

 

Leefomgeving En Gezondheid

De belangrijkste factor van invloed op de leeftijd welke kan worden aangepast, is de leefomgeving. Hierbij kunnen we uitgaan van de behoeften van de kat en de dingen die het dier gelukkig maken.

Katten zijn net als mensen sociale dieren. Een eenzaam leven zal zorgen voor stress en depressiviteit. Een kat die vriendjes heeft (andere katten om zich heen), maar ook in een gezellig gezin woont, zal meer levenslust hebben.

Ook is het belangrijk om de luchtkwaliteit in huis de gaten te houden, zeker bij binnenkatten. Denk aan regelmatig doortochten van het huis, een raampje open laten, en vooral zo min mogelijk roken of kaarsen aansteken in huis. Dit is natuurlijk ook voor de gezondheid van mensen belangrijk!

Zorg dat ook de basisbehoeften in het leven jou Britse Korthaar zijn vervuld. Geef je kat plekken om comfortabel te liggen, verstoppen, spelen en de behoefte te doen. Geef het dier altijd toegang tot eten, drinken, een kattenbak en een krabpaal. Denk ook aan goede vachtverzorging, wat ook stress en oververhitting kan tegengaan.

Verder is het belangrijk om veel voorkomende (erfelijke) ziektes te kunnen herkennen. Ga ook consistent periodiek op controle in de dierenkliniek, zodat de dierenarts vroegtijdig problemen met de gezondheid kan opmerken en behandelen.

 

Voeding

De dagelijkse verzorging heeft vooral te maken met het geven van de juiste voeding. Hoogwaardige brokken of natvoer, vooral het voer voorgeschreven door de dierenarts, zal de gezondheid van je Britse Korthaar op lange termijn ten goede komen.

Houd ook het gewicht van je kat goed in de gaten, om eventueel overgewicht of ondergewicht te voorkomen. Doseer het voedsel en zorg dat deze daadwerkelijk wordt opgegeten.

Zeker in de groeifase van de kitten is een gezond gewicht essentieel. Er bestaat speciaal voer voor kittens om ze goed te laten groeien. Vraag hiernaar bij de dierenarts, zodat je zeker weet dat je het geschikte voedsel kiest.

Voer twee maal per dag een bodempje brokken, of een bordje met natvoer. Een snoepje op zijn tijd is prima, maar laat het een uitzondering zijn. Spelen voor snoepjes is hierbij ideaal. Het kan een goede motivator zijn voor de broodnodige beweging van je kat.

 

Je Britse Korthaar Gelukkig Oud Laten Worden

Uiteindelijk is het natuurlijk niet het aantal jaar in het leven van de kat, maar de kwaliteit van leven in deze jaren dat belangrijk moet zijn. Een Britse Korthaar kan met goede verzorging een hele oude en gelukkige kat worden.

Bedenk dan ook tijdens het kopen van je Britse Korthaar bij een cattery, dat het introduceren van een nieuw huisdier in je huishouden een jarenlange commitment is.

Ten opzichte van andere kattenrassen is de Britse Korthaar niet bijzonder veel ouder of jonger. De levensverwachting is gemiddeld: een leeftijd van zo’n 11 à 13 jaar is voor de meeste katten normaal.

Wanneer je jezelf bewust bent van het feit dat dit ras vaker dan gemiddeld een erfelijke ziekte kan oplopen, en je dit risico acceptabel vind, dan staat er niets in de weg om zelf een Britse Korthaar kitten te adopteren en een mooi leven te geven. Veel succes met je keuze!

Plaats een reactie