Ragdoll Kopen: Hoeveel Kost Deze Kat Écht? (Gemiddelde Prijs)

Raskatten zijn ontzettend populair in Nederland. Maar wat kost dat eigenlijk, een Ragdoll kat kopen? Welke prijs kan je verwachten bij een gemiddelde cattery voor Ragdoll kittens?

Houd natuurlijk ook rekening met de bijkomende kosten van je nieuwe huisdier, zoals medische kosten, voeding en enkele noodzakelijke kattenspullen. Hiermee wordt het kostenplaatje voor Ragdolls direct een stukje hoger.

Niet iedereen heeft daadwerkelijke prijs van een nieuwe kat direct goed in beeld. Dit artikel zal je hierbij helpen.

De aanschafkosten voor een Ragdoll als fokdier of huisdier zullen verschillen per fokker. Over de grens kan je bovendien soms goedkope Ragdoll kittens vinden bij catteries. De prijs van een  Ragdoll onder andere afhankelijk van het volgende:

  • Uiterlijke kenmerken: Heeft het dier alle noodzakelijke looks die uniek zijn voor het Ragdoll ras, of zijn er kleine uiterlijk afwijkingen of impuriteiten?
  • Afkomst: Is de stamboom puur en zijn de voorouders veelal gezond?
  • Doeleinde: Gaat het om een fokdier of een huisdier?
  • Leeftijd: Koop je een kitten of een volwassen kat?
  • Gezondheid: Heeft de individuele kat ziektes of andere kwalen?
  • Medisch: Is het dier geholpen? Is het dier gechipt? Zijn periodieke inentingen gedaan?

 

Hoeveel Kost Een Ragdoll Kat? (Gemiddelde Prijs)

De Ragdoll is een relatief dure raskat, met een prijs die minimaal boven de €1000,- zal liggen. De kosten van een Ragdoll kat bedoeld voor de fok liggen iets hoger, deze kosten gemiddeld €1500,-. Het gaat hierbij om Ragdoll kittens die als volledige raskatten worden aangemerkt, inclusief een geldige stamboom.

Het is goed mogelijk om bij onbetrouwbare aanbieders op het internet goedkopere Ragdolls te vinden. Denk aan de tweedehans website Marktplaats, of bijvoorbeeld in een Facebook groep voor kopen en verkopen. Hoewel de prijs voor een kitten hier stukken lager ligt, is het sterk af te raden met dit soort handelaren in zee te gaan.

Een betrouwbare cattery zal altijd realistische prijzen en officiële documenten leveren. Ook ben je er zeker dat een nestje op een gezonde en veilige manier ter wereld is gekomen. Bij catteries ook veel medische zaken al geregeld zijn én zijn kittens goed gesocialiseerd.

 

Bijkomende Kosten Ragdoll Kitten

Met de aanschaf van een nieuw katje ben je er nog niet. Het budget moet toch wel een stukje groter zijn, want er zijn hierna nog twee belangrijke categorieën welke kosten zullen opleveren.

Daarbij zullen sommige kosten (zoals voer, kattenbakvulling, of inentingen) periodiek terugkomen. De prijs van deze producten kan je dus het beste relatief laag houden.

 

Noodzakelijke Kattenspullen

Een nieuwe Ragdoll kat kopen is slechts de eerste stap. Het is verstandig om al enige tijd vóór de daadwerkelijke adoptie de juiste kattenspullen in huis te halen. Zo ben je altijd goed voorbereid op het nieuwe gezinslid.

In de onderstaande tabel zie je direct het absolute minimum aan spullen dat je nodig zal hebben. De schattingen van de producten liggen bewust laag, je kunt het zelf natuurlijk zo duur maken als je maar zou willen:

Schatting kosten:Koop bij Bol.com:
Voer nat€15Bekijk overzicht
Kattenbak€30Bekijk overzicht
Kattenbakvulling€10Bekijk overzicht
Voederbak / Drinkfontein€15Bekijk overzicht
Krabpaal€40Bekijk overzicht
Kattenmand€15Bekijk overzicht
Kattenborstel€5 - €20Bekijk overzicht
Halsband€5 - €10Bekijk overzicht
Speeltjes€5 - €50Bekijk overzicht
Reismand€20 - €40Bekijk overzicht

 

Medische Kosten

Hoewel de fokker de meeste medische kosten al in de aanschafprijs zal hebben verwerkt, zal je ook zelf regelmatig met je kat naar de dierenkliniek moeten gaan. Het is verstandig om dit ook direct na adoptie te doen, al was het maar ter kennismaking met de dierenarts.

Een periodieke controle is belangrijk om de gezondheid van je huisdier te waarborgen, maar ook inentingen en ontvlooien zijn belangrijke zaken die vaker terug zullen komen. De kostenindicatie van veel voorkomende standaard handelingen is als volgt:

Lage schatting prijsHoge schatting prijs
Algemene controle (1x per jaar)€35€45
Castratie kater€60€70
Sterilisatie poes€120€130
Periodiek inenten (per keer)€40€50
Periodiek ontwormen (per keer)€10€20
Periodiek ontvlooien (per keer)€15€50
Chippen€25€50

 

Voor aankoop moet je altijd bij de cattery al vragen welke medische zaken al zijn geregeld. Als het goed is komt de fokker zelf al met deze informatie, maar vraag gerust om een schriftelijk medisch bewijs van de betreffende dierenarts.

Wil je later zelf de medische kosten (en eventuele operatiekosten) drukken, dan kan een kattenverzekering een goede kosteneffectieve oplossing zijn. De prijzen van kattenverzekeringen kunnen tussen de €5 – €50 per maand uitkomen.

Kosten van een verzekering zijn zeer variabel, omdat je deze naar eigen inzicht kunt aanpassen. Ook de medische status van je kat is hierin een belangrijke factor.

 

Ragdoll Kosten
Een Ragdoll kat is niet alleen erg duur, maar ook ontzettend mooi én lief.

 

Waar Kan Je Een Ragdoll Kopen In Nederland?

Veel kattenbezitters zullen je kittens aanbieden, maar slechts weinigen zijn expert op dit gebied. Kies altijd voor een geregistreerde Ragdoll cattery, het liefste binnen Nederland. Dit Ragdoll cattery overzicht kan je hierbij helpen. Je kan hier een lijst van betrouwbare catteries in ons land vinden die gespecialiseerd zijn in het kattenras.

Doe altijd uitgebreid onderzoek voordat je contact legt met een cattery. Let op het feit dat er prijsverschillen kunnen bestaan tussen de fokkerijen.

Ook moet je natuurlijk rekening houden met de mogelijkheid dat er niet altijd een nestje beschikbaar is op het moment dat je hiernaar vraagt. In zo’n geval is er vaak een wachtlijst aanwezig, waarop geïnteresseerden zich kunnen inschrijven. Zo heb je later meer kans op de adoptie van je eigen kitten.

 

Een Ragdoll Kat Kopen: Praktische Tips

Tip 1: Een Ragdoll is een raskat met een hoge prijs. Een duur huisdier koop je niet zomaar, daar moet je eerst even over nadenken. We raden hierom sterk af dat een koper direct een koopbeslissing maakt. Denk er altijd even goed over na, voordat je de investering maakt. Het is een investering in geld, maar natuurlijk ook in tijd en energie.

Tip 2: Mochten er onverkoopbare Ragdoll kittens in een nestje blijken te zijn (welke niet helemaal puur zijn qua ras), geef deze dieren dan ook een kans op een goed leven. Broertjes en zusjes leven overigens ook graag samen in één nieuw gezin!

Tip 3: We hebben het al enkele keren vermeld, maar we gaan het nog een keer doen. Een particulier is geen betrouwbare plek om een kat te kopen. Doe dit altijd bij een officieel erkende fokker. Dit zijn ook particulieren, maar wel mensen die precies weten wat ze aan het doen zijn. En hier gebeurt alles op een veilige manier.

Tip 4: Wanneer je zoekt op termen als “Ragdoll kosten” of “Ragdoll prijs” in Google, dan kom je al snel bij tweedehands websites als Marktplaats terecht. We willen nogmaals benadrukken dat dit zeer onbetrouwbare online locaties zijn om katten te kopen.

Tip 5: Houd rekening met het budget voor je nieuwe huisdier. Reken goed uit welke kosten je kwijt bent, en of het niet verstandiger is om een asielkat te adopteren. Wees er altijd zeker van dat je genoeg geld hebt om je kat ook in de komende jaren te blijven verzorgen. Goede verzorging en een gezonde Ragdoll staan bij ons op nummer één, en hopelijk bij jou ook!

Plaats een reactie