Is Een Quokka Kopen Als Huisdier Legaal In Nederland?

Een quokka kopen als huisdier klinkt ontzettend leuk. Maar deze zeer schattige kleine wallaby uit het zuidwesten van Australië worden helaas met uitsterven bedreigd.

Quokkas zijn recent vooral beroemd geworden om hun aanstekelijke ‘glimlach’ en de vele quokka selfie foto’s op sociale media.

De natuurlijke reactie van veel mensen op dit soort trends, is om zichzelf te vraag te stellen “Kan ik zelf een quokka houden als huisdier?“. Dit artikel legt je uit of dit praktisch mogelijk is om bijvoorbeeld een baby quokka te adopteren en in huis te houden.

 

Is Een Quokka Kopen Legaal?

Een quokka (Setonix brachyurus) kopen om te houden als huisdier is bij wet verboden. De quokka wordt niet vermeld als huisdier op de zogenoemde positieflijst zoogdieren, welke specificeert of een soort mag worden gekocht en gehouden als huisdier. Zodoende is het niet toegestaan om een quokka te kopen of verhandelen.

Wil je dus kunnen genieten van de vriendelijke en zeer schattige dieren, dan is het verstandig dit te doen in (bijvoorbeeld) een dierentuin. Verschillende dierentuinen in Australië zullen een kleine kolonie van deze soort hebben in hun park.

In het wild zijn de dieren enkel te vinden op een klein eiland genaamd Rottnest Island in Australië, waar het overigens ook verboden is om een quokka te kopen als huisdier. Het is een bijna uitgestorven en streng beschermde diersoort.

 

Quokka Selfie
Quokka’s zijn nieuwschierige dieren. (Bron)

 

De Quokka Selfie Maakte De Dieren Populair

Laten we eerlijk zijn, het is niet heel verwonderlijk dat mensen zich afvragen of de quokka geschikt is als huisdier. Het zijn namelijk absoluut geen schuwe dieren, die er ook nog eens heel knuffelbaar uit zien.

De kangoeroe-achtige wallaby zal ontzettend blij zijn om mensen te zien, omdat ze ons onder meer zien als een voedselbron. Mensen willen maar wat graag de diertjes voeren. Het is immers erg aandoenlijk om ze te zien knabbelen aan wat lekkers.

De sociale natuur van de soort mondde uiteindelijk uit in een Twitter trend waar mensen massaal op de foto gingen met de diertjes. De zogenoemde quokka selfie was geboren:

Schattig, is het niet? Absoluut. Zijn quokkas fotogeniek? Zonder twijfel. Maar ondanks het vriendelijke gedrag zijn quokkas zijn helaas geen goede huisdieren. We zullen je proberen uit te leggen waarom.

 

Een Quokka Is Geen Huisdier

Los van het feit dat het voeren en aaien van een wilde quokka je een gevangenisstraf kan opleveren, is het ook nog eens erg lastig om de soort te houden als huisdier. Het is een beetje te vergelijken met de prairiehond, maar met nog wat extra moeilijkheden:

  • Het is een ernstig bedreigde diersoort: Het is zodoende onmogelijk om zelf te komen aan dit diertje. Zelfs in Australië zelf mogen particulieren geen quokkas houden, verhandelen of zelfs maar in het wild lastigvallen.
  • Ze zullen bijten: Hoewel het bijten vrij mild is, zal het diertje met grote regelmaat proberen je vinger af te bijten. Al was het maar om te vragen om voedsel. Het schattige uiterlijk verhult het een beetje, maar het zijn gewoon wilde dieren.
  • De baby quokka wordt vaak gedumpt: Het klinkt een beetje vervelend, maar het is de harde realiteit. Als er gevaar is zal de moeder (zonder nadenken) de baby dumpen uit haar buidel om haar eigen leven te redden, waarna ze zelf vlucht.
  • Het dieet is zeer specifiek: Ze leven op grassen / bladeren en verteren deze door overdag te luieren. Het foerageren gebeurt in de nacht, het zijn dus nachtdieren. Menselijk voedsel eten ze echter zeer graag, maar dit is erg ongezond voor de dieren. In het wild zullen ze veel menselijk voedsel stelen.
  • Ze leven in kolonies, maar zijn asociaal: Hoewel ze in grote kolonies leven, zullen ze richting elkaar niet erg sociaal zijn. De soort houden op een klein oppervlak zal zodoende voor veel problemen zorgen.
  • Een lachende quokka lacht helemaal niet: Dat schattige hoofdje is helemaal niet zo vriendelijk in werkelijkheid. Waarschijnlijk is het gewoon de manier waarop de schedel gevormd is. Een optische illusie van ons brein.

Het spijt ons dat we je even terug de realiteit in moeten trekken, maar een quokka kopen kan je beter definitief uit je hoofd zetten. Koop in plaats hiervan bijvoorbeeld een schattig knaagdier of konijn.

Het is dus overduidelijk onmogelijk om aan het diertje te komen. Zelfs als het zou lukken om aan een exemplaar te komen, dan is het een zeer veeleisend en lastig te houden huisdier. Zodoende is het dus absoluut geen geschikt huisdier voor particulieren, onder meer om de hierboven genoemde redenen.

2 gedachten over “Is Een Quokka Kopen Als Huisdier Legaal In Nederland?”

  1. ik vind dit erg vervelend, ik wou zo graag een Quokka. ik denk dat ik ondanks dit alles alsnog gewoon een Quokka neem, dan bijt die me maar gewoon weetje boeie

    Beantwoorden

Plaats een reactie