Prairiehond Kopen: Een Prairiehondje Als Huisdier

Wil je een prairiehond kopen en houden als huisdier, dan heeft dat nogal wat voeten in de aarde. Het goede nieuws is dat prairiehondjes legaal zijn in Nederland om te houden. Specifiek gaat het hierbij om de volgende twee soorten prairiehonden:

Met name de zwartstaart prairiehond wordt soms gehouden als (exotisch) huisdier. Wellicht ben je zelf ook bekend met deze sociale dieren: je kunt ze veelal tegenkomen in de dierentuin. Daar kan je vaak erg dichtbij komen, zijn ze altijd erg geïnteresseerd in mensen en komen vriendelijk over.

Onderschat de dieren echter niet, want ze kunnen als huisdier je hele huis afbreken en ook bijten prairiehonden vaak. Denk dus twee keer na voordat je over gaat tot aankoop. Ben je jezelf bewust van de risico’s en wil je ervoor gaan, lees dan de informatie in dit artikel goed door voordat je zelf een prairiehond koopt.

 

Een Prairiehond Houden Als Huisdier

Anders dan de naam doet vermoeden, zijn prairiehonden knaagdieren die behoren tot de familie van de eekhoornen. In het wild komen de dieren voor op de open vlakten van Midden-Amerika. Hier leven de dieren in grote koloniën, het zijn dus absoluut sociale groepsdieren.

Hiernaast zijn de dieren ook zeer actieve en goede gravers, aangezien dit de natuurlijke bescherming is van de soort. Dit kenmerk zal voor een groot deel bepalen hoe ze het beste gehouden kunnen worden als huisdier.

 

Overzicht Zwartstaartprairiehond

De meest ‘gangbare’ exotische soort die door particulieren wordt gehouden is de zwartstaartprairiehond. De soort behoeft dagelijkse aandacht en onderhoud, maar ook een geschikte leefomgeving die aansluit op de natuurlijke behoeften.

Het onderstaande overzicht geeft in het kort weer met welk type dier we te maken hebben:

Soort:Zwartstaartprairiehond (Cynomys)
Geschikt voor:Gevorderden
Temperament:Sociaal, nieuwschierig, actief, periodiek defensief/agressief
Dieet:Herbivoor
Grootte:25 - 40 cm lengte
Gewicht:1000 - 1500 gram
Levensverwachting:8 - 10 jaar
Plaatsing:Alleen als groep
Zwartstaartprairiehond als huisdier
Prairiehonden zijn sociale dieren en moeten samen worden gehouden.

 

Gedrag Van De Prairiehond

De sociale dieren leven in groepen, ook wel een prairiehondenkolonie of prairiehondendorp genoemd. De rolverdeling tussen mannetjes en vrouwtjes is hierbij opvallend.

Een kolonie bestaat voornamelijk uit verwante vrouwelijke prairiehonden met enkele niet-verwante mannetjes. Mannetjes gaan vanaf een leeftijd van één jaar op zoek naar een nieuwe kolonie om in te leven. Jaarlijks zullen prairiehondjes een periode ingaan genaamd de rut. Tijdens deze paarperiode zijn dieren mogelijk erg defensief en agressief.

Bestaande kolonies zijn hecht en leven in principe ondergronds in zelf gegraven holen en gangen, waar ze ook slapen. Overdag gaan ze op zoek naar voedsel, welke ook in holen worden opgeslagen voor latere consumptie. Ook zijn ze dan bezig met het herstellen van het gangenstelsel, op de uitkijk staan voor gevaren en sociale activiteiten als spelen.

De buitentemperatuur beïnvloed het gedrag van de beesten sterk. Tijdens warme zomerdagen wordt er ondergronds geschuild tegen de hitte. Ook op koude winterdagen wordt er op deze manier bescherming gezocht tegen de elementen.

De dieren behoeven veel aandacht en zorg. Ze worden snel depressief of ziek wanneer ze eenzaam zijn. Meerdere uren per dag aandacht geven aan de prairiehondenkolonie is essentieel. Is dit niet haalbaar, ga dan niet over tot het kopen van een prairiehond.

 

Leefomgeving Benodigdheden Prairiehond

Een buitenverblijf zal moeten beschikken over een aantal zaken om het de dieren naar de zin te maken. Allereerst moet je zo veel mogelijk ruimte geven aan je prairiehonden.

Het is essentieel om een zo natuurlijk mogelijke leefomgeving te creëren voor de dieren, met mogelijkheden om meerdere meters de grond in te graven. In de ideale situatie wordt een zeer grote betonnen bak gebruikt en deze gevuld met grond. Denk aan enkele tientallen meters leefruimte, meer is altijd beter.

Zorg dat er een mogelijkheid is om gangen te graven en te foerageren aan het oppervlak. Prairiehondjes kunnen slecht tegen temperatuursverschillen, dus de mogelijkheid om ondergronds te leven is van levensbelang.

Helaas zijn er nog altijd veel onverantwoorde baasjes die de dieren in een metalen kooi houden, wat absoluut onvoldoende is. We raden altijd aan een prairiehond buiten te houden en de natuurlijke behoeften als leidraad te gebruiken voor een geschikte leefomgeving.

 

Prairiehond Dieet

Qua voedsel zouden gras en zaden de voornaamste energiebron moeten zijn. Daarnaast eten prairiehonden ook graag wortelen, maar ook bladeren en knoppen van planten.

Zo nu en dan kan dit worden aangevuld met extra proteïnen uit sprinkhanen, wormen, of kevers. Ook fruit kan geschikt zijn, in moderatie. Deze extra’s moet gezien worden als uitzonderlijke snack. Zorg natuurlijk ook voor voldoende toegang tot vers zoet water. Kraanwater is hiervoor prima geschikt.

Voedsel en vers water moet dag en nacht vrij beschikbaar zijn. Omdat waterbakjes snel worden omgegooid, is het beter een drinkfles zoals die van een konijn te gebruiken.

 

Prairiehond Dieet
Prairiehonden eten vrijwel alles, maar hebben wel een gebalanceerd dieet nodig.

 

Prairiehond Kopen

Ben je na al deze informatie nog altijd overtuigd van het feit dat je zelf een kolonie wil starten, dan moet je een plek vinden om ze te kopen. Je kunt een prairiehondje kopen bij:

 • Gespecialiseerde kwekers
 • Exotische dierenspeciaalzaken
 • Opvangcentra voor exotische dieren (incidenteel)

Controleer voor aankoop altijd of het gaat om een in Nederland legale soort, ofwel de Zwartstaartprairiehond, ofwel de Utahprairiehond. Kies voor een betrouwbare en ervaren handelaar. Wees zeer kritisch en stel vragen, pas wanneer je overtuigd bent kan je overgaan tot aankoop. Voorkom het kopen van zieke of zwakke dieren.

De prijs van een individuele prairiehond kan liggen tussen de 150 en 400 euro per dier. Maandelijkse kosten voor voedsel liggen rond de 15 euro per dier. Veruit de meeste kosten worden besteed aan een geschikt verblijf, dit kan uiteenlopen van enkele honderden tot vele duizenden euro’s.

 

Alternatieven En Soortgelijke Dieren

Het is begrijpelijk dat de hoge kosten en alle tijd die je moet besteden aan prairiehondjes niet haalbaar zijn. Maar dat je toch een groot fan bent van dit type huisdier. Het kan in zo’n situatie verstandig zijn om te kiezen voor een alternatief, zoals:

 • Konijnen
 • Vossen (gedomesticeerd)
 • Wallabies
 • Gerbils

Ook deze dieren zijn erg sociaal, aaibaar en vooral de wallabies en gerbils hebben iets exotisch. Voor welk huisdier je ook kiest, doe altijd eerst goed onderzoek naar een geschikte kandidaat voor jou huishouden.

 

Is Een Prairiehondje Geschikt Als Huisdier?

Voor veel mensen zal het houden van een prairiehond op een diervriendelijke en goede manier niet haalbaar zijn. We raden prairiehonden daarom enkel aan voor baasjes die ruime ervaring hebben met exotische dieren. Ook moeten baasjes beschikking hebben over voldoende ruimte en middelen om de ideale leefomgeving te creëren voor hun huisdier.

Hoewel het niet erg lastig is om in Nederland een handelaar te vinden, moet het dierenwelzijn vele malen meer wegen dan het plezier van de eigenaar.

Prairiehonden staan op de lijst voor legale huisdieren in ons land, maar een geschikte leefomgeving verzorgen is een indrukwekkende uitdaging slechts weinig mensen juist kunnen uitvoeren. Zodoende raden wij voor de meerderheid van de geïnteresseerden het af om prairiehonden als huisdier te nemen.

2 gedachten over “Prairiehond Kopen: Een Prairiehondje Als Huisdier”

 1. Beste,

  hebben jullie enkele contactadressen waar ik deze prairiehondjes eventueel kan aankopen?Ik kom uit Belgie maar hier zijn ze nergens verkrijgbaar.Ik heb een grote tuin met grondheuvel waar ze naar hartenlust kunnen in graven.
  Hoe diep kunnen deze holen graven ?

  Beantwoorden

Plaats een reactie