De 5 Belangrijkste Nadelen Van De Spaanse Waterhond

Mocht je van plan zijn om een Spaanse Waterhond te kiezen als huisdier, dan is het goed om kennis te nemen van de nadelen die Spaanse Waterhonden met zich mee brengen. Zo weet je precies wat je kunt verwachten na het kopen van je nieuwe Perro de Agua Espagnol pup.

Er zijn zeker enkele tegenargumenten te bedenken voor het kopen van dit hondenras.

De voordelen en positieve kanten van de Spaanse Waterhond zijn er zeker ook, maar bij het kiezen van het juiste ras zullen mensen toch vooral de nadelige kanten van een hond willen leren. Daarom kijken we in dit artikel naar de belangrijkste nadelige kanten van dit ras.

 

Nadelen Van De Spaanse Waterhond

Hoewel het ras een ontzettend fijne toevoeging kan zijn aan een huishouden, heeft ook de Spaanse Waterhond enkele nadelen. We zullen in het overzicht een vijftal van de belangrijkste nadelen uitlichten, te beginnen met de medische risico’s van het ras.

 

 

1. Erfelijke Ziektes Van De Spaanse Waterhond

Veel hondenrassen hebben bepaalde erfelijke aandoeningen die relatief veel voorkomen. Dit is bij dit ras niet veel anders. Wanneer je een Spaanse Waterhond koopt, houd dan in ieder geval rekening met het feit dat de volgende ziektes relatief vaak kunnen voorkomen:

  • Heupdysplasie (HD): Te ondiepe heupkom gewricht, welke op latere leeftijd problemen met bewegen en pijn kan opleveren.
  • Elleboogdysplasie (ED): Te ondiepe elleboogkom gewricht, welke op latere leeftijd problemen met bewegen en pijn kan opleveren.
  • Retina degeneratie (PRA): Oogaandoening waarbij er zakke plekken op het netvlies ontstaan naarmate de hond ouder wordt.
  • Retina dysplasie (RD): Reeds voor de geboorte aanwezig. De twee netvlies lagen zitten niet goed aan elkaar, veroorzaakt blinde vlekken op het oog. Wordt niet erger als ze ouder worden.
  • Cataract: Oogaandoening, ook wel bekend als ‘staar’. Vertroebeling van de ooglens waardoor het zicht verminderd. Kan worden verholpen met een oog operatie.
  • Entropion / Ectropion: Naar binnen gedraaid (entro), of naar buiten gedraaid (ectro) gekanteld ooglid. Kan irritatie aan de ogen veroorzaken, of er kan last ontstaan met haren in de ogen.

 

2. Spaanse Waterhonden Zijn Erg Druk

Het ras heeft erg graag mensen om zich heen, maar kan het ook met andere honden goed vinden. Hier zal de Spaanse Waterhond druk mee spelen, want er zit veel energie en wild speelgedrag in dit ras verscholen. Het gevolg mag duidelijk zijn.

Het is essentieel om vroeg een pup gericht te trainen op het voorkomen van ruw spel, omdat anders kinderen of senioren de dieren niet aan zullen kunnen.

Daarbij is het goed om te onthouden dat je voldoende beweging en speeltijd moet geven aan de honden. Anders is straks je eigen interieur aan de beurt en wordt je huisdier in huis erg druk. Houd er dus rekening mee dat ze veel én wild spelen, maar dat dit er wel uit getraind kan worden.

 

3. De Spaanse Waterhond Is Niet Geschikt Voor Een Appartement

Gezien het drukke en energieke karakter van de Spaanse Waterhond, is het niet verstandig om deze hond de houden in een flatwoning of klein appartement. Bij voorkeur is er een tuin aanwezig om in te rennen, of dichtbij een park, strand, of bos om even lekker in uit te leven.

Woon je dus op drie hoog in een flatwoning, dan is het beter om te gaan voor een kleine gezinshond die een wat rustiger karakter heeft. Waterhonden zijn hier helaas te druk voor.

Heb je een woning met een iets grotere tuin, of beschik je over voldoende plek om het enthousiasme van het dier in kwijt te kunnen, dan is adoptie zeker geen probleem.

 

4. Het Is Niet Het Meest Intelligente Ras

Spaanse Waterhonden zijn erg lief en bedoelen alles zeker goed, maar het is zeker niet het meest intelligente hondenras. Ze zullen vaak hilarische dingen doen, maar mogelijk ook onbedoeld ongelukken maken.

Dit wil niet zeggen dat het trainen van de dieren lastig zal zijn, want ze zijn gehoorzaam en kunnen commando’s prima opvolgen.

Het ras is een echt werkdier, dus interactie met de baas wordt met veel enthousiasme ontvangen. Het probleem is meer dat de drukke hond niet altijd zijn eigen kracht kent en hierdoor soms wat domme toeren kan uithalen. Houd hier rekening mee.

 

5. Spaanse Waterhonden Bijten En Kauwen Graag Op Spullen

Het hondenras zal alles proberen te bijten, kauwen en knagen. In combinatie met de koppigheid en het ruwe spel kan het een pittig ras zijn voor nieuwe hondenbezitters. Het is dus aan te raden om alleen voor Waterhonden (Spaans of Portugees) te kiezen wanneer je al wat ervaring hebt met het opvoeden en houden van honden.

Ook is het, nogmaals, erg verstandig om de energie goed te ventileren. Anders is binnen no-time jou meubels in huis aan de beurt, en daar zit natuurlijk niemand op te wachten. Kortom: niet geschikt voor beginners, alleen voor gevorderde hondenbezitters.

 

Geïnformeerd Het Juiste Hondenras Kiezen

Ben je aan het nadenken over het kopen of adopteren van een Spaanse Waterhond (Perro de Agua Espagnol), dan is het zeker goed om nog even de nadelige kant van het verhaal goed in je op te nemen.

De meeste fokkers en enthousiastelingen zullen alleen de positieve kant van het verhaal proberen te belichten. Wat sommige baasjes nog wel eens willen vergeten, is het feit dat houden van energieke honden soms een hele hand vol kan zijn. Dat kan problemen opleveren, en het is goed om dit te voorkomen.

Zorg voor voldoende ruimte om te rennen én geef het dier veel liefde en aandacht, dan zal alles goedkopen. Veel plezier met je nieuwe pup!

24 gedachten over “De 5 Belangrijkste Nadelen Van De Spaanse Waterhond”

  1. Wij hebben een heel lieve en rustige Spaanse waterhond. Hij heeft in zijn 11 jaar nog nooit iets kapot gemaakt en is erg slim. Ik herken dus de bovenstaande nadelen helemaal niet!
    Je geeft hiermee echt een verkeerd beeld van een waterhond

    Beantwoorden
    • Ik heb een spaanse waterhond met 2 jaar en 3 maanden geadopteerd bij Ace Shin Mijas nabij Malaga dat is een opvang adres voor spaanse honden die afgedankt worden op wat voor wijze en leeftijd dan ook. Ik herken ook het relaas van hierboven niet! Ik ben heel tevreden over de hond. Ik ervaar ze juist als slim, na de een paar keer weten ze hoe of wat. Ze passen zich ook zeer snel aan. Toen ik de hond kreeg kende hij alle commando’s weliswaar in het spaans maar die kun je van het internet plukken en ze een tijdje blijven toepassen en nu kent ze al lang de nederlandse commando’s.
      Het is helemaal geen drukke hond in huis in tegendeel ze is erg rustig. Ze wordt 7 jaar en ik heb ze nu 4 jaar en 3 maanden. Wat stuk bijten betreft. Ze heeft een ganse mand vol met speeltjes en daar maakt ze dankbaar gebruik van over dag. Ze laat de speeltjes vaak piepen en speelt er met veel plezier mee. Ziek is ze gelukkig niet nog geweest.
      Ze gaan daar de deur uit met een europees paspoort en zijn gecastrerd en gesteriliseerd. Ik heb wat hierboven staat nog niet ervaren.

      Beantwoorden
    • Ik heb ook al 10 jaar een Spaanse waterhond ook ik herken het niet
      Hij heeft nog nooit wat kapot gemaakt hij lief voor mijn kleinkinderen
      Hij is erg gericht op mij waar ik ben is hij .
      Hij kan makkelijk alleen zijn
      Wel waaks
      Maar ik heb er een geweldige vriend aan.

      Beantwoorden
    • Groot gelijk. Ik heb ook een Spaanse waterhond, die is 14 jaar . Heeft nog nooit iets kapot gebeten of misdaan. Dus idd een verkeerd beeld over het ras. Ze zijn slim, lief ,nieuwsgierig en leerrijk.
      Grt Sandy

      Beantwoorden
    • Wij, mijn vrouw en ik. hebben 14 Jaar een Portuguese waterhond gehad en met heel veel plezier. Hij kwam uit een kattenpension waar ze deze hadden opgevangen. Hij is vermoedelijk van een schip afgevallen. De enige kosten is een kniecorrectie van 700 euro geweest. En ook niets gesloopt. Helaas 4 maanden geleden overleden doch voor herhaling vatbaar.
      Met. Groet Jan Bakker

      Beantwoorden
    • Idd, wij hebben ook een Spaanse waterhond gehad gedurende bijna 14 jaar. Nooit problemen gehad met opvoeden. Was de liefste en braafste hond die je kan wensen. Heel trouw en luisterde heel goed. Wandelen was geen probleem zonder lis. De zee was haar favoriete.

      Beantwoorden
  2. Ik ben het eens met bovenstaande reactie en herken de nadelige eigenschappen ook niet bij onze hond. Voldoende ruimte en aandacht zijn wel belangrijk, maar geldt dat eigenlijk niet voor ieder hondenras?

    Beantwoorden
  3. ik ben het met bovenstaande eens ruimte en aandacht is voor iedere hond eigenlijk nodig, ik heb sinds december 2020 een Spaanse water hond en het is een super lief dier we hebben veel ruimte, zwemmen vaak en er zijn veel andere honden en dieren dat gaat geweldig nog nooit heeft ze iets gesloopt. Ik vind haar best wel intelligent en slim, kortom een fijn ras!

    Beantwoorden
  4. Wij hebben sinds 2013 een spaanse waterhond, ze is zéér lief, aanhankelijk, rustig en intelligent is ze zeker, nog nooit heeft ze iets stuk gebeten. Ze is een brave dochter!

    Beantwoorden
  5. Wij zijn een ouder echtpaar en wilden niet een erg drukke hond. Onze twee honden zijn rustig, lief, grappig en intelligent! We zijn dol op ze.

    Beantwoorden
  6. Wat jammer dat de Spaanse Waterhond in zo’n verkeerd daglicht wordt gezet! Mijn eerste Spaanse Waterhond was rustig, lief en heeft nooit iets kapot gemaakt. Mijn tweede Spaanse Waterhond, inmiddels 9 jaar, heeft als pup een paar kleine dingen kapot gemaakt, maar was goed te trainen om dat niet meer te doen. Hij is superlief, dol op kinderen en kon vanaf het begin heel goed alleen zijn. Een wandeling van een uur is heerlijk voor hem, je weet als je een hond zoals dit ras neemt dat je veel moet wandelen, goed voor de hond maar ook goed voor jezelf, je mag dat geen nadeel noemen.

    Beantwoorden
  7. Ja ben ik helemaal met je eens niet alles klopt wat er van deze prachtige intelligente hond word beweerd.dat je hem niet in appment kunt houden klopt wel hij kan ook niet lang alleen zijn .aar dat geldt voor alle honden vind ik dan moet je geen hond nemen als je veel weg bent.

    Beantwoorden
  8. Wat een rare bericht wordt hier gedeeld. Ik heb een Spaanse waterhond van nu 9 maanden. Hij is idd af en toe druk maar we kunnen nog steeds een boek lezen en tv kijken en hij slaap heel lief naast ons. De pekineeshond van mijn buurvrouw is tig keer drukker en luidruchtig dan mijn hond. Foei!

    Ik herken bovenstaande nadelen helemaal niet!
    Jullie geven hiermee echt een verkeerd beeld van een waterhond.

    Beantwoorden
  9. Ikzelf heb 2 Spaanse waterhonden teef en reu uit een asiel geadopteerd uit Spanje .
    Ben heel gelukkig met ze en zijn twee kalme honden en drukke honden zou ik zelf niet aankunnen.

    Beantwoorden
  10. Herken niets uit dit bericht over de nadelen spaanse waterhond. De spaanse waterhond staat juist bekend als bijzonder intelligent, leert enorm snel, maar geeft daar ook een eigen draai aan, is tamelijk eigenwijs, waaks en heeft veel beweging nodig. Na genoeg vrijheid en beweging is de hond uitstekend in huis. De spaanse waterhond is een gevoelige hond, die snel de gemoedstoestand oppikt van baasjes of andere mensen. Met een stabiele baas met verstand van zaken, heeft deze baas een fantastische vriend(in).

    Beantwoorden
  11. Ik herken dit ook totaal niet. Net een lieverd verloren van bijna 11, super lief, trouw, rustig en slim. Was verzot op zijn bal. Nu nog driejarig teefje over, even lief en rustig maar iets minder slim en angstiger voor onbekenden. Allebei tophonden, mijn volgende 2e hond zal weer een perro zijn.

    Beantwoorden
  12. Mijn spaanse waterhond heb ik 8 jaar geleden geadopteerd via shin ( spaanse honden in nood )
    Zéér rustige slimme hond, waar je overal mee kan komen. Enig nadeel : hij is zo trouw en aanhankelijk dat hij moeilijk alleen kan zijn.

    Beantwoorden

Plaats een reactie