De 10 Belangrijkste Nadelen Van Een Beagle

Zijn Beagels de juiste honden voor jou? Ondanks de kwaliteiten van dit hondenras heeft ook de Beagle nadelen. Voordat je op zoek gaat naar een Beagle pup bij een fokker, is het verstandig om hiervan op de hoogte te zijn.

We hebben de 10 belangrijkste nadelen van Beagles voor je op een rijtje gezet. Ben je hierna nog altijd overtuigd van de voordelen van dit ras, dan weet je zeker dat deze mooie hond perfect voor jou is.

 

1. Beagles hebben een koppig karakter

Natuurlijk zijn deze dieren ontzettend lief als huisdier. Maar honden van dit ras kan behoorlijk eigenwijs en koppig zijn. Ze hebben een echte eigen wil, zeker als ze iets eigenlijk niet mogen doen!

Ook met het aanleren van commando’s zal een baasje merken dat er niet altijd geluisterd wordt. Leer je puppy het commando ‘zit’ en deze zal gehoorzaam meewerken. Maar enkele weken later kan het voorkomen dat bij hetzelfde commando je langdurig zal worden aangestaard door een staande Beagle.

 

2. Een Beagle heeft veel beweging nodig

Het grootste probleem dat baasjes hebben bij dit ras is de zeer grote behoefte aan beweging. Wees jezelf hier van bewust: je moet de hond kunnen geven wat het nodig heeft.

Een Beagle is energiek, speels en sportief van karakter. Hierom heeft de hond meer beweging nodig dan een gemiddeld hondenras. Beagles hebben behoefte aan ten minste anderhalf uur actieve beweging. Combineer wandelen, spelen en trainen tijdens de actieve momenten.

Wanneer de hond onvoldoende beweging krijgt, is de kans groot dat er frustraties ontstaan. Zeker wanneer het dier veel binnen zit in de bench (of alleen thuis), kan het voorkomen dat spullen worden stukgemaakt. Ook de ‘zoomies’, het hyperactief rondrennen in huis, is een uiting van gebrek aan beweging.

Ga in plaats daarvan lekker de natuur in en laat de beesten voldoende rennen:

 

3. Hoog risico op erfelijke ziekten

Beagles hebben een relatief hoog risico op erfelijke aandoeningen, aldus Dier & Recht. Enkele van de meest voorkomende ziekten zijn onder meer:

  • Heupdysplasie: Ontwikkelingsstoornis van de heup
  • Atopie: Omgevingsallergie
  • Otitis externa: Een ontsteking van de uitwendige gehoorgang
  • Hernia: Een uitpuiling van de tussenwervelschijf
  • Beagle pain syndrome: Een ras-specifieke hersensvliesontsteking
  • Hypofysaire dwerggroei: Een tekort aan groeihormonen

Ondanks de grote kans op erfelijke aandoeningen kunnen de honden veelal een goed leven leiden. De Beagle kan relatief oud worden. De gemiddelde levensverwachting van een Beagle is 12 tot 15 jaar, wat iets langer is dan een gemiddelde hond (10 tot 13 jaar).

 

4. Beagles houden van graven

Als je tuin je lief is, dan kan je toekomstige huisdier deze hobby flink in de war schoppen. Vraag jezelf dus niet af waarom er opeens een groot gat in je tuin is verschenen. De kans is groot dat de voorpoten van je hond vol zitten met grond!

Ondanks het koppige karakter zullen ze veelal wel reageren op een reprimande tijdens het graven. Als je in de tuin zit met je hond, is het dus verstandig om het dier in de gaten te houden. Op een balkon of een afgebakend terras heb je hier natuurlijk geen last van.

 

5. Een Beagle vlucht soms weg

Weet je nog dat we zeiden dat het ras koppig kan zijn? Dat komt vooral tot uiting wanneer ze plotseling wegrennen tijdens het uitlaten. Het is hierom belangrijk om je hond altijd aan een riem te houden, ook wanneer deze veelal goed gehoorzaamd.

Wanneer deze hond namelijk iets ruikt wat interessant kan zijn, is hij plots verdwenen. De geur achterna, waar deze ook naartoe zal leiden. Dit hoeft zeker niet altijd eten te zijn, maar kan ook een ander dier zijn. Het blijven immers jachthonden: ze zijn gefokt op hun speurkwaliteiten.

 

6. Verlatingsangst komt veel voor

Wanneer je veel afwezig bent, bijvoorbeeld naar werk of studie, kan verlatingsangst een groot probleem worden. Het is mogelijk om je hond te leren alleen te zijn. Denk hierbij aan zaken als:

  • Benchtraining: Het dier alleen laten voor enkele minuten in de bench. Verhoog het aantal minuten alleen in de bench elke keer dat je dit oefent.
  • Dagroutine: Een vaste routine wordt gewaardeerd, omdat je hond altijd een idee hebt dat je dan weer terug zal komen. Dit omvat ook eten, slapen, wandelen en slapen op vaste momenten.
  • Spullen op vaste plek: Hierdoor worden ze niet overprikkeld en worden nieuwe spullen niet plots stuk gemaakt wanneer je er even niet bent.
  • Actief voor vertrek: Wandelen of spelen voordat je langdurig weg gaat helpt je hond in ‘rustmodus’ te krijgen. Direct na beweging zal het dier lekker een dutje gaan doen.

 

7. Beagles blaffen graag

Wanneer je op zoek bent naar een hond die weinig blaft, dan is een Beagle niet de juiste keuze. De blaf van een Beagle is relatief luid en kan als vervelend ervaren worden. Het blaffen bij dit hondenras kan soms klinken als huilen.

Maar elk gedrag is natuurlijk te beïnvloeden en niet elke hond is hetzelfde. We hebben in het verleden al eens een uitgebreide gids gepubliceerd over het afleren van blaffen bij honden. Wellicht kan deze behulpzaam zijn wanneer je een Beagle geadopteerd hebt!

 

8. Beagles zijn niet hypoallergeen

Hoewel het onderhoud van dit ras relatief makkelijk is, zal de dubbele vacht wel zorgen voor veel haaruitval. Het is hierom verstandig om regelmatig het huis te stofzuigen. We raden altijd aan bij honden en katten om binnen gebruik te maken van een speciale stofzuiger voor dierenharen.

Ben je allergisch voor dierenharen, kies dan absoluut niet voor een Beagle. Je zal de hele dag door allergisch zijn, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

 

9. Relatief lastig te trainen

We hebben het al enkele keren aangehaald, maar het ras is gewoon niet heel makkelijk te trainen. Niet dat ze een nieuw commando niet zullen begrijpen, maar ze luisteren niet altijd even goed.

Dit pakt natuurlijk terug op het feit dat de dieren koppig zijn en soms hun neus achterna rennen. Consistent zijn en belonen van goed gedrag is erg belangrijk. Ook is het goed om direct na het kopen een Beagle pup het dier op vroege leeftijd al af te richten.

 

10. Ze doen alles voor eten

Dat africhten kan heel goed met een lekker hondensnoepje. Een Beagle doet namelijk alles voor eten. Ze zijn er simpelweg verzot op! De neus van het dier is extreem gevoelig, dus het is zeer belangrijk om al het eetbare spul zo veel mogelijk buiten bereik te houden.

Het zal veel voorkomen dat er wordt gebedeld, hier is niet veel aan te doen. Belangrijk is om consistent te blijven en nooit iets te geven aan tafel. Een hond heeft zijn eigen etensbak en hier wordt in gegeten. Zo weet je huisdier waar het aan toe is.

Plaats een reactie