Lagotto Romagnolo Pup Kopen: Overzicht Fokkers En Prijs

Het ras staat bekend als de Noord-Italiaanse truffelhond of Italiaanse Waterhond: de Lagotto Romagnolo. Een pup kopen van dit krulharige hondenras is mogelijk, maar onthoud dat rashonden een relatief hoge prijs hebben. We geven je in dit overzicht een indicatie van het kostenplaatje.

Verder bespreken we alle informatie die je nodig hebt om zelf een rasechte Lagotto Romagnolo in huis te nemen. We bespreken de kennels, kosten, waar je precies op moet letten en vertellen het één en ander over dit prachtige ras.

 

Lagotto Romagnolo Fokker Overzicht

Bij het kiezen van een betrouwbare Lagotto Romagnolo kennel is het van belang om verder te kijken dan beschikbare nestjes. Fokkers aangesloten bij de rasvereniging zijn een goed begin, omdat ze zich in principe altijd moeten houden aan enkele basisvoorwaarden.

Het onderstaande overzicht bevat de fokkers die zijn aangesloten bij de rasvereniging Lagotto Romagnolo Club Nederland:

 

FokkerPlaatsProvincieWebsite
V.’T Wie Dach-ieNieuweroordDrentheBekijk
AsanovaAmersfoortUtrechtBekijk
Il BricconcelloOosthuizenNoord-HollandBekijk
De Wollige HondVlaardingenZuid-HollandBekijk
Living Next DoorZevenhuizenZuid-HollandBekijk
Rozebottel'sEschNoord-BrabantBekijk
Barnella'sGeertruidenbergNoord-BrabantBekijk
KlinghillsVenloLimburgBekijk

 

Wat Kost Een Lagotto Romagnolo?

De prijs van een rasechte Lagotto Romagnolo pup met stamboom ligt gemiddeld tussen de 1800 en 2500 euro. Kosten kunnen echter oplopen tot 5000 euro, afhankelijk van het fokdoel. Show- of fokhonden zijn duurder dan gezelschapshonden, en ook de puurheid van de stamboom beïnvloed de prijs.

De afgelopen jaren zijn de kosten voor het fokken van rashonden sterk gestegen, onder meer door stijgende prijzen voor verzorging en medische verplichtingen. In principe hebben fokkers geen winstoogmerk, maar worden de kosten voor het fokker gedekt met de aanschafprijs.

Naast de kosten voor het aankopen van een puppy zijn er een aantal andere kostenposten waarmee je als toekomstig baasje rekening moet houden:

 • Benodigde hondenspullen (hiervoor hebben we deze handige lijst voor je gemaakt)
 • Benodigdheden voor voeding en verzorging
 • Medische controles en behandelingen (evt. gedekt door een hondenverzekering)
 • Puppycursus en gedragstraining
 • Gemeentelijke hondenbelasting (verschilt per regio)

 

Zo Kies Je Een Geschikte Fokker

Een rashond kopen kan een langdurig proces zijn waarbij geduld belangrijk is. Vooral omdat er relatief weinig erkende fokkers van de Italiaanse Waterhond zijn in Nederland, is de kans groot dat je lang moet wachten op een beschikbaar nestje.

Hierom is het belangrijk om contact te leggen met een kennel nog voordat er een pup beschikbaar is. Zo maak je meer kans op een hond en weet je zeker dat je bij een fokker terecht komt waar je je goed bij voelt. Dit zou in principe altijd een kennel moeten zijn die lid is van een rasclub.

Een lidmaatschap van zo’n rasclub geeft een indicatie dat een fokker gezonde pups fokt en verkoopt, maar het is nooit een garantie. Er ligt veel verantwoordelijkheid bij de koper om na te gaan dat een puppy ook echt van een ervaren kwaliteitsfokker af komt. Let hierbij onder meer op het volgende:

 • Ervaring en manier van werken van de kennel
 • Of pups vanaf hun geboorte worden gesocialiseerd in een huiselijke, liefdevolle omgeving
 • Pups zijn voorzien van verplichte vaccinaties en zijn gechipt
 • Administratie is op orde (stamboom, dierenpaspoort, en medische papieren)
 • De officiële rasstandaard komt overeen met de uiterlijke kenmerken van de pups en hun ouders
 • Moederhond wordt niet gebruikt als fokmachine, maar krijgt voldoende rust om te herstellen(12 maanden tussen nestjes) en heeft een gezonde fokleeftijd (16 maanden – 9 jaar)
 • Pups blijven ten minste bij moederhond tot ze 7 weken oud zijn
 • De prijs die voor een pup wordt gevraagd is marktconform (oftewel: niet té goedkoop of té duur)
 • Er is voldoende aftercare van de fokker, je kunt teruggaan met vragen of bij gebreken (dit is bij voorkeur in het koopcontract opgenomen)
 • Pups zien er op het oog gezond uit, je hebt een goede klik met de pup die je uitkiest

 

Een Lagotto Romagnolo Als Huisdier

Als rashond is de Italiaanse Lagotto Romagnolo (ook bekend als de Italiaanse Waterhond) een erg prettig huisdier. De hond is qua karakter erg alert, levendig en intelligent. Het is een speelse hond die het ook erg goed doet met kinderen en andere (grote) huisdieren.

Onthoud dat dit ras een jagersinstinct heeft, dus je zal ze moeten trainen om liefdevol om te gaan met kleinere huisdieren. Een puppycursus vanaf het eerste moment is erg aan te raden, dit zal ook de band tussen honden baasje direct versterken.

Qua vachtverzorging heeft de dikke krulvacht redelijk weinig zorg nodig. De vacht is semi-hypoallergeen en er is weinig verharing, maar maandelijks borstelen wordt wel aangeraden. Vier keer per jaar de vacht scheren is benodigd, dit is vooral in de zomer erg fijn.

Dit mooie Italiaanse ras wordt gemiddeld 14 tot 17 jaar oud. De relatief lange levensverwachting houd in dat je een maatje voor het leven koopt, waar je nog lang liefde van ontvangt. Het is absoluut een grote stap, omdat het dier echt onderdeel van een groot deel van jou leven zal worden.

Featured afbeelding bron: Flickr / Nenad Stojkovic

Plaats een reactie