Krolse Kat En Gedrag: De 10 Kenmerken Van Loopse Katten

Het gedrag van een krolse kat is meestal snel te herkennen, zowel bij mannelijke katers als vrouwelijke poezen. Krolsheid of loopsheid start in de periode waarin de katten vruchtbaar worden en op zoek gaan naar een partner om mee te paren.

Wil je voorkomen dat je poes krols wordt of je kater ‘katergedrag’ gaat vertonen, dan kan een bezoek aan de dierenarts voor een sterilisatie of castratie een optie zijn. Wanneer deze maatregelen niet zijn genomen, is de kans realistisch dat je kat krols zal worden.

 

Gedrag Van Een Krolse Kat Herkennen

Een jonge kat kan al krols worden vanaf een leeftijd van 5-6 maanden oud. Voor sommige kattenrassen kan het langer duren, tot maximaal 18 maanden. Vanaf deze leeftijd kan de vruchtbaarheidscyclus beginnen. Hierbij horen naast biologische veranderingen ook enkele kenmerkende gedragingen.

Een loopse periode kan ongeveer een week duren en keert periodiek terug. Meestal gebeurt dit in een afgebakend (warmer) seizoen, ruwweg tussen de maanden februari en oktober.

Het herkennen van een krolse kat is niet ingewikkeld, wanneer je de lijst met kenmerken in dit artikel als indicator gebruikt. Vertoont je kat enkele van onderstaande kenmerken, dan is de kans groot dat de periode van krolsheid is aangebroken.

 

1. Veel Aandacht Vragen

Het eerste wat je als baasje zal opmerken, is een duidelijke verandering in het normale gedrag van je huisdier. Een krolse kat zal de neiging hebben om ontzettend veel aandacht te vragen. Bij gebrek aan andere katten zal dit vooral gericht zijn aan mensen.

Het loopse beestje zal het heerlijk vinden om geaaid te worden, meer dan normaal. De focus van het aaien ligt voor de katten bij voorkeur aan de achterkant van de rug en in de buurt van de staart en het achterwerk.

De onderstaande YouTube video geeft goed weer hoe een krols beestje aandacht vraagt:

 

 

2. Smeken Om Naar Buiten Te Mogen

Het uiteindelijke doel van het gedrag is duidelijk het vinden van partner om mee te kunnen paren. Krabben aan de tuindeur, voordeur of balkondeur is een duidelijk aanwijzing van krolsheid. Ook voor de deur miauwen hoort hierbij.

Je kat zal er alles aan doen om naar buiten te kunnen, zodat er gepaard kan worden. Interessant is ook het feit dat binnenkatten hetzelfde gedrag hierin vertonen als buitenkatten. Het lijkt er op dat ze goed weten waar ze hun behoeften kunnen bevredigen.

 

3. Achterwerk Omhoog Houden

Loopsheid zorgt ervoor dat er allerlei biologische processen in werking worden gesteld in de reproductieve organen. Het is lastig voor een kat om hier gehoor aan te geven, dus zal je huisdier dit compenseren met drukke bewegingen van het achterwerk.

Vooral wanneer je krolse katten aait op de rug of in de regio van de staart, zal je kat met het lichaam plat op de grond gaan liggen, het achterwerk omhoog doen en beginnen trappelen met de achterpoten. Dit is kenmerkend voor krolsheid.

 

4. Overmatig Veel Miauwen

Een andere overduidelijke weggever is de enorme toename van het miauwen. Dit vocaliseren gaat alle kanten op, van drukke korte miauwtjes tot langdurig klagend huilen. Ook het volume van het miauwen gaat omhoog tijdens de loopse periode.

Het doel van de vocalisatie is als volgt: je huisdier wil andere katten in de buurt laten weten dat hij/zij klaar is om te paren. Geslachtsrijpe katten van het tegenovergestelde geslacht zullen op het geluid af komen.

 

Loopse Kat Miauwt Veel
Een loopse kat heeft de neiging veel te miauwen.

 

5. Opdringerig Gedrag

Vervelender voor het baasje is wanneer je kat erg opdringerig wordt. Bijvoorbeeld wanneer het vragen om aandacht en extra aaien wel érg veel wordt.

Het drukke en veeleisende gedrag zal enkel voortduren zolang de krolsheid aanhoud. Je hoeft dus niet bang te zijn dat dit de ‘nieuwe norm’ is. Na enkele dagen zal het kenmerkende gedrag gelukkig weer verminderen.

 

6. Sproeien Van Urine

Geur is de belangrijkste manier van communicatie voor katachtigen. Nog belangrijker dan de vocalisatie. Sproeien is een manier om langdurig een geur achter te laten voor andere katten in de buurt.

De specifieke geur van de urine zal de andere buurtkatten kenbaar maken dat er een kat in de buurt klaar is om te paren. Deze geur is immers beduidend anders dan ‘gewone sproeigeur’. Lees alles over het stoppen van sproeien in één van onze andere gidsen, welke je hieronder kunt vinden:

Lees ook: 6 Manieren Om Het Sproeien Van Je Kat Te Stoppen

 

7. Rollen Op De Vloer

Een krolse kat is bijna een persoonlijke dweil, zo vaak zal je het dier op de grond zien rollen. Vooral tijdens het aandacht vragen, of gewoon wanneer je huisdier even rusteloos is, zal het beginnen rollen op de grond.

Rollen is naast een manier om het vervelende loopse gevoel weg te krijgen, ook een methode om geur achter te laten in de omgeving. Alweer een signaal voor anderen: ik ben loops, paar met mij!

 

Krolse Kater Rollen
Veel rollen kan een indicator zijn dat je kat krols is.

 

8. Overal Geur Achterlaten Met Gezicht

Geurcommunicatie wordt ook op andere manieren tot uiting gebracht. Een kat is van zichzelf al vrij territoriaal, maar het afbakenen van de omgeving met geurtjes wordt sterker in de krolse periode.

Het bekje eventjes langs objecten halen, de geurklieren op het lichaam langs de muur halen: alles wordt ingezet om maar een zo groot mogelijke geurvlag te planten, om te kunnen paren.

 

9. Weinig Eten

Een loopse kat zal niet veel trek hebben. Je hoeft dus niet bang te zijn dat het beestje ziek is of onderliggende medische problemen heeft. Wanneer het dier brokjes of natvoer laat staan als het krols is, hoort dit bij het natuurlijke gedrag.

De focus op het paren is simpelweg groter dan de focus op het eten. Zo ver gaat je huisdier om kittens op de wereld te kunnen zetten.

 

10. Algehele Rusteloosheid

Eigenlijk zou je alle bovengenoemde gedragingen kunnen samenvoegen tot één overkoepelend kenmerk: een krolse kat wordt gekenmerkt door algehele rusteloosheid. Hoe het dier dit tot uiting brengt kan verschillen, maar het veranderende gedrag is duidelijk rusteloos te noemen.

Je kat zal actiever zijn, raar doen, aandacht vragen, luid zijn, geursporen achter willen laten (feromonen die voor mensen niet te ruiken zijn), rollebollen op de grond, geaaid willen worden, noem maar op. Het zijn allemaal gevolgen van de natuurlijke krolsheid. Gelukkig is het een tijdelijk fenomeen dat slechts enkele dagen duurt.

 

Een Krolse Kat: Zo Ga Je Ermee Om

Wanneer je eenmaal als baasje hebt vastgesteld dat je kat krols is, wil je het gedrag wellicht wat indammen om het in huis leefbaar te houden voor de andere gezinsleden en huisdieren. Er zijn een aantal dingen die je als eigenaar van een krolse kat kunt doen om beter om te gaan met de krolsheid van je kat en het beestje te kalmeren:

  • Isoleren van andere katten: Laat een krolse kat niet buiten en geef het dier niet de kans in contact te komen met andere katten, voornamelijk die van het andere geslacht. Zorg er ook voor dat je kat niet naar buiten kan kijken.
  • Geef je kat iets warms om op te zitten: Geen gegarandeerd succes, maar sommige loopse katten hebben baat bij een warme plaat ‘onder hun kont’.
  • Gebruik kattenkruid (als je kat dit al kent): Alleen geschikt voor katten die al catnip hebben gebruikt. De bijzondere plant maakt je krolse kat rustig.
  • Gebruik Feliway feromonen: Maskeer loopse geuren met natuurlijke feromonen. Ook ideaal tegen sproeien. Hier vind je een Feliway starterskit op Bol.com.
  • Houd de kattenbak zo schoon mogelijk: Geursporen worden juist in de kattenbak achtergelaten. Minder geur is minder krols gedrag.
  • Speel met je kat: Afleiding geven en je zeer actieve kat laten spelen zal het dier enigszins afmatten. De energie wordt niet gericht op de loopsheid maar op het spelen.
  • Vraag de dierenarts om een oplossing: Als uiterste maatregel kan je een kat laten sprayen of hormonen laten injecteren. Dit zijn uiterste maatregelen en moeten worden overlegd met een medisch professional.

Wanneer je actief aan de slag gaat met de loopsheid van je kat, kunnen er weinig gekke dingen gebeuren. Wanneer je het gedrag hebt geïdentificeerd, gebruik dan bovenstaande tips om beter met de krolse kat in huis om te kunnen gaan. Veel succes!

1 gedachte over “Krolse Kat En Gedrag: De 10 Kenmerken Van Loopse Katten”

  1. Wij hebben een oppas poes en die is krols geworden. Het duurt nu al 2 weken is dat gewoon, ze wordt 16-07 gesteriliseerd als het kan. We worden een beetje gek van die herrie en onze eigen poezen ook!

    Beantwoorden

Plaats een reactie