Kooikerhondje Herplaatsing: Hoe Werkt Dat?

Een Kooikerhondje herplaatsen is een relatief goedkoop alternatief voor het kopen van een Kooiker pup bij een fokker. Herplaatsing is het overkopen van een volwassen Kooiker hond. Dit kan verschillende redenen hebben, bijvoorbeeld:

  • Levensveranderingen: Baasjes kunnen niet meer zorgen voor de hond door veranderingen in de levensstijl (bv. ongeschikte woning, nieuwe fulltime baan), oplopen van fysieke / psychologische aandoening, of overlijden;
  • Ongewilde hond: Baasjes komen terug op hun beslissing om een huisdier te nemen;
  • Medische problemen: De hond blijkt ziek te zijn, of fysieke afwijkingen te hebben die later ontstaan of ontdekt zijn;
  • Gedragsproblemen: Psychologische of aangeleerde gedragsafwijkingen bij de hond.

 

Een Kooiker Hond Herplaatsen

De herplaatsing van Kooikerhondjes zal bij voorkeur voldoen aan de spelregels die zijn opgesteld door de Vereniging het Nederlandse Kooikerhondje. Ook worden eventuele wensen tot overplaatsing vermeld op de officiële overplaatsingslijst.

Het komt echter zelden voor dat een hond hier lang op staat, wegens de grote populariteit van herplaatsing. Nieuwe ontwikkelingen worden door liefhebbers bijgehouden. Volg hiervoor de Facebook groep voor het overplaatsen van Kooikerhondjes in Nederland.

Wil je zelf een Kooiker laten herplaatsen, dan adviseren we contact op te nemen met de rasvereniging. Alternatief kan je het HHIN als platform gebruiken.

LET OP: Verkoop nooit je Kooiker hond op eigen initiatief, maar schakel een intermediar in voor bemiddeling. Zo weet je zeker dat je hond goed terecht zal komen.

 

De Herplaatsing In Het Kort

Het is prettig om te weten hoe een herplaatsingsproces in zijn werk gaat. Het proces van overplaatsing is iets anders in elke situatie. Maar de volgende praktische stappen worden vrijwel altijd doorlopen:

  1. Als geïnteresseerde kunt u reageren op advertenties van Kooikerhondjes die beschikbaar zijn voor overplaatsing.
  2. De geïnteresseerden worden grondig beoordeeld op geschiktheid. De hond heeft al een persoonlijkheid en een bepaalde gewenning ontwikkeld. Het karakter en de eigenschappen van de Kooiker moeten passen bij het nieuwe thuis.
  3. Vaak wordt een bemiddelaar ingeschakeld om het selectieproces te versoepelen. Dit zijn ervaren mensen op gebied van het herplaatsen van honden.
  4. Bij selectie zal een kennismaking plaatsvinden. Meerdere kandidaten kunnen afzonderlijk van elkaar worden uitgenodigd. Goede chemie tussen hond en toekomstige baas is belangrijk.
  5. Ben je geselecteerd, dan moet een plaatsingsovereenkomst worden opgesteld. Dit is een document waarin alle overeenkomsten tussen de partijen wordt vastgelegd. Het LICG heeft hierover meer informatie.
  6. Eventuele kosten voor overplaatsing worden overgemaakt en een planning wordt gemaakt voor de daadwerkelijke adoptie. Dit soort informatie wordt ook vastgelegd in de plaatsingsovereenkomst.

 

Kosten Herplaatsing Kooikerhondje

De prijs voor het herplaatsen van een Kooikerhondje is bepaald op 150 euro, wanneer dit via de Vereniging het Nederlandse Kooikerhondje wordt gedaan. De kosten worden afgedragen aan de eigenaar van de hond. Overplaatsing is gratis wanneer de hond ouder is dan 5 jaar, of onder de definitie ‘probleemhond’ valt.

Probleemhonden zijn honden met een medische- of gedragsafwijking. De definitie is soms wat subjectief. Wanneer de reden voor verkoop gebaseerd is op dit problemen omtrend gedrag of gezondheid, dan kan je er vanuit gaan dat de doorverkoop kosteloos is.

 

Ervaringen Herplaatsing Kooikerhondjes

Veel mensen zijn op zoek naar de ervaring van eerdere herplaatsingen. Wanneer je lid wordt van de eerder genoemde Facebook groep, zal je veel baasjes tegenkomen die je hier meer over kunnen vertellen. Hier kan je rondvragen hoe anderen het ervaarden.

Heb je interesse in een overplaatsing op het platform HHIN, dan kan je hier een leuke ervaring lezen van de overplaatsing van een Kooikerhondje. Hieruit wordt al snel duidelijk dat het selectieproces vrij streng is!

Mocht je nu geen geschikte Kooiker vinden, maar toch graag een Kooikerpup willen kopen, dan kan dit overzicht van Kooiker fokkers in Nederland je wellicht verder helpen. Vaak is dit de snellere (maar duurdere) methode om aan een pup van dit mooie hondenras te komen.

5 gedachten over “Kooikerhondje Herplaatsing: Hoe Werkt Dat?”

  1. Wij zoeken, na het overlijden van ons kooikerhondje weer een herplaatshondje.
    Misschien kunt U ons helpen aan contacten waar dit mogelijk is?
    Het hoeft ook geen stamboom te hebben.
    Bij voorbaat onze hartelijke dank
    Marina van Loo

    Beantwoorden
  2. Hallo
    Ik moet zeer binnenkort. Mijn hondje laten slapen hij is heel ziek .
    En ik moet afscheid nemen . Dat doet me erg pijn en heb het erg moeilijk mee , om straks geen maatje meer te hebben .
    Dus wil ik eerst even een rouw periode hebben en daarna wel weer een hondje .
    Liefst tussen de 1 en 3 jaar oud . Met niet al te veel problemen en vooral gezond .
    Liefst een Reutje . Ik heb inmiddels veel ervaring opgedaan met 11 jaar lang een kooiker opvoeden . Dus ik weet hoe zo’n hondje in elkaar zit . Ik woon in een appartement .
    Mijn kooikerhondje kon zich goed aanpassen aan mijn appartement en omgeving .
    Dus ik weet dat kooikers wel flexibel kunnen zijn .

    Beantwoorden
  3. Hallo
    Ik heb kort geleden mijn hondje Bowie moeten laten inslapen daar heb ik het nu heel moeilijk mee . Ik zoek een herplaatser . Een nieuw maatje liefst een Reutje en dat hij gezond is en niet te groot ik wil hem overal mee naartoe kunnen nemen .hij mag gecastreerd zijn maar hoeft niet perse . Ik heb nu 11 jaar ervaring met een kooikerhond .
    En in mijn leven heb ik ook andere honden gehad . Maar Bowie was 11 jaar intensief samen met mij vanaf pup af aan . Ik woon in een etage woning en ik weet met ervaring dat kooikers zich goed aanpassen aan de situatie waar ze gaan wonen . Ik heb heel veel tijd om de hond op te voeden . En vaak te wandelen en hersenspelletjes mee te doen .
    De leeftijd. Moet tussen de 1 en 3 jaar zijn liefst dat hij 1,5 jaar is , dan kan ik er nog veel mee doen .

    Beantwoorden

Plaats een reactie