Hoe Vervoer Ik Mijn Konijn? (Reismand Voor Konijnen)

Hoe moet je een konijn vervoeren in de auto, op de fiets of lopend? Of je nu naar de dierenarts toe moet, of je konijnen gaan logeren: reizen is altijd stressvol voor een huisdier. Een goede voorbereiding is daarom belangrijk om het transport goed te laten verlopen.

Wil je op een veilige en verantwoorde manier reizen met een konijn, dan moet er een correcte reismand gekozen worden. Houd altijd rekening met de volgende zaken:

 • Een konijn vervoeren in een kartonnen doos is onverantwoord, omdat dieren makkelijk kunnen ontsnappen of het open kunnen knagen;
 • Onderweg moet voldoende frisse lucht, en ventilatie aanwezig zijn. Zorg dat het dier niet te warm of te koud is;
 • Zet een transportbox in de auto altijd vast om veiligheid te garanderen bij een eventueel ongeluk. Mensen hebben immers ook een riem om;
 • Er bestaan geen speciale vervoersboxen voor konijnen, meestal wordt er een reismand gebruikt die bedoeld is voor een kat;

 

Reismand Voor Konijnen (Transportbox)

De ideale manier om je konijn te vervoeren is naar onze mening deze Curver reismand met bovenlader. Een bovenlader is in alle gevallen de beste keuze. Je huisdier kan zo via een handige opening in de bovenkant worden getransporteerd, wat vooral veel stress wegneemt bij het vertrekken.

Standaard reismanden maken immers gebruik van (relatief onveilige) metalen deurtjes. De Curver bovenlader heeft geen harde materialen waar je konijn zich pijn aan kan doen. Bekijk de drie beschikbare varianten op Bol.com door op de afbeelding te klikken:

Curver Reismand
Bekijk hier deze Curver Reismand Met Bovenlader op Bol.com

De afmeting van deze vervoersbox is 51 x 38 x 33 cm. Naast de kleur antraciet (welke hierboven is afgebeeld), behoren ook blauw en wit tot de mogelijkheden. Naast konijnen kunnen ook katten en kleine honden met deze mand worden vervoerd.

Alle drie de varianten zijn ontworpen met zachte kleuren en ronde vormen, ook dit is bedoeld om stress te minimaliseren bij je huisdier. Het bouwmateriaal van de vervoersbox is gemaakt van volledig natuurlijk rattan, een geweven palmsoort die extreem flexibel én stevig is.

 

Essentiële Tips Bij Het Vervoeren Van Je Konijn

Om de reis zo natuurlijk en stressloos mogelijk te laten verlopen, is een goede voorbereiding essentieel. De onderstaande praktische tips kunnen helpen je konijn gezond en veilig te houden tijdens én na de reis:

 • Laat het dier eerst uitgebreid wennen aan de reismand. Plaats je konijnen regelmatig in de transportbox als training. Dit zorgt ervoor dat er geen negatieve associatie wordt ontwikkeld, gezien de stress die vaak bij het reizen komt kijken.
 • Meer dan één konijn kan tegelijk worden vervoerd in één reismand, maar zorg wel voor voldoende zit- en ligruimte. Alle dieren moeten comfortabel kunnen zijn in de mand.
 • Plaats vooraf altijd een handdoek of andere zachte bodem onderin de vervoersbox. Dit kan eventuele uitwerpselen opvangen, maar zal gelijk ook extra comfort bieden.
 • Konijnen schuilen graag in een holletje. Kan je een beschermd kamertje maken in de transportbox, doe dit dan zeker. Dit zal direct stressverlagend werken bij je huisdieren. Zorg hierbij wel altijd voor voldoende ventilatie.
 • Bied bij langdurige reizen onderweg ook vers water en voedsel aan. Gebruik hiervoor geen normale voederbak, maar strooi het voer bijvoorbeeld los in de mand. Kies naast hooi vooral ook voor veel verse groenten.
 • Let er vooral op dat het dier niet oververhit of onderkoeld raakt, of bijvoorbeeld aan hevig aan het trillen is. Laat het konijn onderweg wel zo veel mogelijk met rust om stress te voorkomen. Hier meer tips over verkoeling bij konijnen.
 • Zet de reismand stevig vast met de gordel wanneer je een konijn in de auto vervoert. Plaats hier dier in geen enkele situatie in de achterbak.

 

Gebruik tijdens je reis vooral het gezond verstand. Reageer op het gedrag van het konijn en bied regelmatig water en voedsel aan, al was het maar als ‘comfort food’. Naarmate je vaker op reis gaat met je konijn (bijvoorbeeld naar de dierenarts), zal het makkelijker worden. Je leert beter het gedrag van het dier lezen en kan hierop de situatie aanpassen waar nodig.

 

Veilig Reizen Met Een Konijn

Om op een veilige manier onderweg te gaan met een konijn, of meerdere konijnen, is het verstandig om goed geïnformeerd de weg op te gaan. Of je nu een konijn wil transporteren met de auto, fiets, of via het openbaar vervoer: de reismand die van bovenaf open kan heeft altijd de voorkeur.

In onze ervaring is de eerder genoemde Curver reismand met bovenlader uitermate geschikt voor veilig reizen. Hoewel het van origine is ontworpen voor katten, is het in principe een ideale vervoersbox voor konijnen. De meeste konijnenbezitters maken immers standaard gebruik van een reismand voor katten.

Waar je ook naar toe gaat met je huisdier, onthoud dat het altijd een potentieel stressvolle situatie is voor het dier. Houd reizen dus zeker tot een minimum.

Reis gericht, op een rustig moment van de dag, vermijd files en drukte, en train je konijn regelmatig zodat het gebruik van de reismand moeiteloos zal zijn. We wensen jou en je konijn een ontzettend goede reis toe!

Plaats een reactie