Kat Vervoeren: Een Volledige Gids Om Verantwoord Te Reizen

Katten houden meestal niet van reizen. Maar soms is het écht nodig. Op verantwoorde wijze een kat vervoeren in de auto of op de fiets kan met behulp van verschillende praktische reisproducten. Vervoer je een kat naar het buitenland met het vliegtuig, dan wordt het transport al wat ingewikkelder.

Er zijn veel verantwoorde oplossingen om comfortabel te reizen met je kat. Denk aan een reismand, draagtas, rugtas voor katten of een bench. Is de dierenarts om de hoek, dan is een wandeling met een kattenharnas, tuigje of riem een optie.

Veel nieuwe indrukken kunnen al snel spanning of stress opleveren voor je huisdier. Toch is het af en toe noodzakelijk de kat te verplaatsen. Bijvoorbeeld als je op vakantie gaat, een nieuwe kat op gaat halen in het asiel, bij de fokker, of wanneer je gaat verhuizen.

 

Een Kat Vervoeren: De Mogelijkheden

Afhankelijk van het vervoermiddel zijn er verschillende producten die het reizen met je kat makkelijk en veilig maken. Verantwoord reizen kan gelukkig op verschillende manieren.

Vervoer je een kat met de auto, dan zijn een reismand of bench het meest praktisch. Een kat vervoeren op de fiets of met het openbaar vervoer kan het beste met een reismand, draagtas of rugtas. Is de afstand klein en kan je lopen, doe dit dan met een reismand, draagtas, of kattenharnas (een tuigje of riem werkt ook).

 

1. Reismand Voor Katten

Een praktische reismand als deze is de meest gangbare manier om een kat te verplaatsen. Het is een simpele plastic bak met een metalen luikje. Er is ruim voldoende ventilatie (en kijkgaten) zodat je kat niet gestresst hoeft te raken. Een handige hendel aan de bovenzijde maakt het optillen van de transportbox een fluitje van een cent.

Reismanden voor kleine huisdieren zijn goedkoop en praktisch onbreekbaar. Wanneer je het metalen luikje correct dicht draait, is ook ontsnappen geen optie. Bekijk op een productsite als Bol.com de details over de prijs en afmeting, door op onderstaande afbeelding te klikken:

Reismand Kat
Bekijk hier deze praktische Ferplast reismand op Bol.com

Ons advies is om een handdoek of andere zachte doek te plaatsen op de bodem van de reismand. Het is belangrijk om vooraf enkele keren te oefenen met het ‘opsluiten’ in het mandje, zodat er tijdens het echte vervoer geen paniek is. Dit kan door een snoepje of andere lekkernij in de reismand te leggen, de kat eventjes op te sluiten en dan weer vrij te laten.

Heb je moeite om het dier in de mand te krijgen, dan kan een reismand met bovenlader een perfecte oplossing zijn. Zoek je een betaalbare bovenlader van hoge kwaliteit, dan kunnen we deze Curver bovenlader aanraden. Klik op de onderstaande afbeelding voor details:

Curver Reismand
Bekijk hier deze Curver Reismand Met Bovenlader op Bol.com

De afmetingen van deze transportbox zijn 51 x 38 x 33 cm. Naast de kleur antraciet (welke hierboven is afgebeeld), behoren ook zachte varianten van de kleruen blauw en wit tot de mogelijkheden. De ronde vormen en de keuze voor natuurlijk ratten als bouwmateriaal maken dit naar onze mening een ideale keuze.

 

2. Draagtas Voor Katten

Wil je liever je kat zonder reismand vervoeren, dan zijn dit soort handige draagtassen een goed alternatief. Deze zijn geschikt voor onder meer katten en kleine hondjes. Een draagtas maakt het verplaatsen makkelijk dankzij de stevige handgrepen, waaronder een schouderband.

Je huisdier krijgt voldoende zuurstof tijdens het transport door de gaatjes aan de zijkanten en voorzijde. Hierdoor kan ook naar buiten worden gekeken. Draagtassen zijn verkrijgbaar in meerdere formaten en uitvoeringen. Wij raden onderstaande Ebi ‘Bon Voyage’ aan, een betaalbare en stevige reistas voor honden en katten:

Draagtas Kat
Bekijk hier deze draagtas voor katten en honden op Bol.com

Net als bij een reismand is het goed om vooraf even te trainen met het ‘verstoppen in de tas’. Leg een lekkernij in de tas en rits deze dicht. Herhaal dit een paar keer voordat je echt naar bijvoorbeeld de dierenarts gaat. Zo kan je kat wennen en is het niet meer eng.

Draagtassen zijn vaak prettiger voor kleine katten en kittens, omdat ze een veilig gevoel geven. Dat is te vergelijken met een kat die zich op zijn gemak voelt in een kartonnen doos.

 

3. Kattenrugtas

Op het eerste gezicht ziet een rugtas voor katten er hilarisch uit. Alsof je op reis gaat met een astronaut. Maar het vervoersmiddel voor je huisdier is zowel praktisch als trendy.

De stevige rugtas is voorzien van doorzichte plastic bol waardoor je kat naar buiten kan kijken. Er zijn ook voldoende luchtgaten aanwezig, zodat het nooit benauwd wordt.

Het trendy merk Space-Cat heeft enkele prachtige rugtas ontwerpen te koop, waarvan er veel zijn voorzien van leuke futuristische namen:

 • Blue Moon – Blauwe uitvoering
 • Stardust – Gele uitvoering
 • Aurora – Roze uitvoering
 • Kersteditie – Rode uitvoering
Rugtas voor katten
Bekijk hier deze Blue Moon rugtas voor katten op Bol.com

Naast bovenstaande uitvoering bestaan er ook rugassen die volledig doorzichtig zijn. Deze raden wij omwille van het risico op oververhitting af. Wanneer de warme zon staat op zo’n doorzichtige rugtas voor katten, wordt het binnenin al snel een hete broeikas. Houd het dus bij deze ‘afgesloten’ rugtassen die wél veilig zijn.

 

4. Bench In De Auto

Waar normaal gesproken een bench wordt gebruikt voor honden, kan deze ook prima voor het vervoer van katten worden gebruikt. Sterker nog, er zijn speciale benches die óók gemaakt zijn voor katten. Onze persoonlijke favoriet is deze robuuste Topline Heavy Duty bench. Ideaal voor transport in de auto en absoluut onmogelijk om uit te ontsnappen:

Bench Kat
Bekijk hier deze Topline Heavy Duty bench voor katten op Bol.com

Handig bij het transport zijn ook de wieltjes, waardoor je niet steeds hoeft te tillen met de ‘metalen kooi’. Het is ook mogelijk om meerdere huisdieren tegelijk te vervoeren, mits deze goed met elkaar overweg kunnen.

Net als bij de andere vervoersmiddelen raden we aan de bench te voorzien van een handdoek op de bodem. Ook eventueel over de buitenzijde heen, zodat snelle bewegingen (waar katten snel door schrikken) geen probleem meer vormen.

 

5. Kattenharnas Met Riem (Tuigje Voor Katten)

Een compleet andere aanpak is het geven van de vrijheid aan je kat om zelf te lopen. Een kattenharnas met riem kan hierbij een goede oplossing zijn. Deze worden ook voor kleine honden gebruikt.

Een kattenharnas is het meest veilige, maar je kunt ook een simpele halsband met riem gebruiken. Dat heeft eigenlijk hetzelfde effect. Wil je er zeker van zijn dat je kat onderweg niet ontsnapt, ga dan voor het harnas zoals op de onderstaande afbeelding:

Tuig Kat
Bekijk hier dit kattenharnas met riem op Bol.com

Een kattenharnas met een riem is vooral handig wanneer je lopend naar de dierenarts kan, omdat deze manier van vervoeren het minste stress oplevert. Je kat zal een gevoel van vrijheid hebben en de ontdekkingstocht als een avontuur zien, zeker wanneer het gaat om een binnenkat. Loopt de kat niet goed mee, dan kan je natuurlijk het beestje even optillen.

Een kattenharnas kan ook worden gebruikt in de auto, wanneer je bijvoorbeeld je kat in een kartonnen doos vervoert. De doos werkt, maar is niet heel veilig. Het harnas en de riem voegen de extra veiligheid toe: de kat kan zo niet ontsnappen.

 

Kat Vervoeren In De Auto

Over langere afstanden is het meest praktische vervoersmiddel de auto. Wil je gebruik maken van een reismand, draagtas of bench voor je huisdier, dan is het verstandig rekening te houden met het volgende:

 • Zorg dat de transportbox goed vast zit, zodat deze onderweg niet spontaan kan schuiven. Dit kan gevaarlijke situaties opleveren bij een ongeluk;
 • De snelle bewegingen in de auto zijn zeer stressvol voor katten. Zet de reismand naar voren toe en niet opzij zodat de wereld voor de indrukken van de kat minder snel voorbijtrekt;
 • Maak je gebruik van een bench in de achterbak, dan is het verstandig om een doek over de bovenzijde te draperen. Zorg wel dat er nog voldoende frisse lucht beschikbaar is;
 • Zorg bij langere reizen voor voldoende water en voer. Deze niet plaatsen in het vervoersmiddel, maar geven bij tussenstops. Controleer regelmatig of alles nog goed gaat met je huisdier.

 

Kat Draagtas Kiekeboe
Controleer vooraf goed of de kat niet kan ontsnappen. (Bron)

 

Kat Vervoeren Op De Fiets

Het is niet verstandig om je kat los in een mandje op de fiets te vervoeren. Wel kan je andere methoden gebruiken Moet je een stukje fietsen naar de dierenarts toe met je kat, houd dan rekening met het volgende:

 • Een reismand of draagtas altijd zelf vasthouden, waar mogelijk met extra vastmaken tegen het losglippen;
 • Een reismand of draagtas nooit onder de snelbinders vervoeren, deze glipt zeer snel los;
 • Een reismand of draagtas nooit in de voormand vervoeren i.v.m. schokken en plotselinge bewegingen;
 • Kies bij voorkeur voor een kattenrugtas of draagtas, deze zijn beter tijdens het fietsen vast te houden of op de rug te doen;
 • Een bakfiets schokt onderweg te veel, hier absoluut geen kat in plaatsen;
 • Controleer onderweg regelmatig of alles nog goed gaat met je huisdier, als je tussendoor veilig een tussenstop kunt maken.

 

Kat Vervoeren Naar Het Buitenland (Met Het Vliegtuig)

Een uitzonderlijke situatie is het vervoeren van je huisdier per vliegtuig. Dit komt eigenlijk alleen voor wanneer je gaat emigreren, of wanneer je een kat uit het buitenland adopteert.

Veelal zijn er voorwaarden verbonden aan het boarden van een huisdier op het vliegtuig. Alleen katten en honden zijn toegestaan. Dit zijn bijvoorbeeld de voorwaarden bij KLM:

 • Maak een aparte reservering voor de kat, ten minste 48 uur voor vertrek;
 • Het dier mag mee in de cabine onder stricte voorwaarden. De kat moet ouder zijn dan 10 weken, vervoerd in een geschikte reistas, maximum gewicht met tas 8kg, plaats onder stoel. Business class kent uitzonderingen;
 • Het dier mag mee in het ruim onder stricte voorwaarden. Hier kan het dier onderweg geen eten of water krijgen (dit moet vooraf worden gedaan). Een harde kennel met vaste afmetingen is de enige toegestane transportbox. Alleen relevant voor bepaalde typen vliegtuigen.
 • Breng reisdocumenten en medische aspecten (inentingen) ruim vooraf in orde;
 • Extra kosten liggen tussen de 30 en 200 euro per dier. Met overstap kan hier 150 euro per overstap bij komen als het dier in het ruim wordt vervoerd, voor verzorging onderweg.

Let op het feit dat voorwaarden per maatschappij, land en vliegtuigtype kunnen verschillen. Ook is het relevant of je Economy, Business of First Class tickets hebt. Hogere klassen zullen vervoer in de cabine meestal niet toestaan. In Economy kan je niet bij de uitgangen plaatsnemen.

Overleg vooraf goed met de maatschappij waarmee je vliegt en welke voorwaarden ze hanteren. Onderzoek de medische en andere voorwaarden in het land waar je naartoe vliegt. Boek op tijd een apart ticket voor je huisdier, neem hiervoor contact op het de klantenservice van de luchtvaartmaatschappij.

Informeer ruim vooraf aan de vlucht bij een dierenarts welke inentingen relevant zijn. Breng papieren (o.a. dierenpaspoort) ruim vooraf op orde.

 

Verantwoord Op Reis Met Je Kat

Afhankelijk van de reden van je reis en je transportmiddel, moet je als baasje verschillende keuzes maken voor veilig vervoer van je kat. Reis allen met katachtigen wanneer dit strict noodzakelijk is: het is een stressvolle en spannende onderneming voor het dier.

Onafhankelijk van je transportmiddel is het zeer belangrijk om vooraf je kat te laten wennen aan zijn nieuwe transportbox. Laat het dier snuffelen, ontdekken, en motiveer met iets lekkers. Oefen ook met in de auto gaan als dit relevant is.

Ga je een grote reis maken met het vliegtuig en moet je kat mee, bereid je dan goed voor en heb je zaken tijdig op orde. Het is een ingewikkelde, maar zeker geen onmogelijke procedure.

We wensen jou en je kat, onafhankelijk van het gekozen vervoersmiddel en de afstand, een goede en veilige reis toe!

Plaats een reactie