Wat Doet Kattenkruid Of Catnip Met Je Kat? (5 Effecten)

Het mysterieuze kattenkruid (of catnip): de ene kat is er gek op, terwijl de andere kat zijn neus ervoor ophaalt. Veel mensen hebben van de stimulerende plant gehoord, maar denken wellicht dat het gevaarlijk is voor hun huisdier.

Wat je er ook van vindt, kattenkruid is een interessante plant die het onderzoeken waard is.

Daarom nemen we je graag mee op ontdekkingstocht in de wereld van het hallucinogene catnip. We gaan in dit artikel dieper in op de unieke werking en mogelijke effecten van de kattenkruid plant. Laten we starten bij de plant zelf.

 

Wat Is Kattenkruid?

Kattenkruid of catnip (Nepeta cataria) is een munt-achtige seizoensplant behorend tot de familie van lipbloemen (Lamiaceae). Het werkzame bestanddeel in de plant is nepetalacton, een stof met een mild hallucinerende werking. Wild kattenkruid komt oorspronkelijk uit de Mediterrane regio, maar is ook elders vindbaar.

nepeta-cataria-kattenkruid-catnip
Het blad van de kattenkruid plant (Nepeta cataria)

Kattenkruid is een vaste, winterharde plant die ook goed in de Europese tuinen kan groeien. De aantrekkingskracht en werkzame stoffen van de plant zitten in etherische oliën, welke voor katten een sterk verleidelijke geur afscheiden.

Naast het feit dat dit kruid tijdelijke stimulerende werking heeft voor katachtigen, wordt vermoed dat catnip ook voordelen voor mensen heeft. Zo wordt er thee van het kruid getrokken, dat mogelijk een positief effect heeft op mensen met angststoornissen en darmproblemen. Ook de nieren zouden profijt hebben van kattenkruid thee, doordat het urineproductie zou stimuleren.

 

Wat Doet Kattenkruid: Werking & Effecten

Het stimulerende effect van kattenkruid op katten is algemeen beschreven in de wetenschappelijke literatuur. Een ‘high’ voltrekt zich na het ruiken aan het kruid en duurt gemiddeld zo’n 10 minuten. Hierna neemt het effect geleidelijk af.

Een andere belangrijke vinding: slechts 50% van alle katten ervaart een ‘high‘ effect.

De werking en het effect van catnip verschilt sterk per kat, en deze eigenschap is erfelijk. Waar bij het ene individu een euforische en stressverlagende werking wordt vastgesteld, zal een ander eerder agressief worden. Ook kan het zijn dat er geen effect is, en de kat neutraal staat tegenover het gebruik.

Ook de leeftijd is een factor van belang: kittens jonger dan 3 maanden zullen geen effecten ondervinden van kattenkruid. Een (jong)volwassen kat die wél positief reageert op het kruid, zal onder meer de onderstaande veel voorkomende effecten ervaren.

 

1. Hyperactief Gedrag

Druk kopjes geven, miauwen en mogelijk ook kwijlen. Het gedrag van katten verandert sterk wanneer ze ruiken aan catnip. De beestjes zullen zich van het ene op het andere moment vreemd gedragen.

De hyperactieve gedragingen hebben iets weg van een poes die krols is. Gelukkig zal het drukke snel afnemen naarmate het effect van de plant ook minder wordt, na zo’n 30 minuten zou je er niets meer van moeten merken.

 

2. Audiovisuele Hallucinaties

Het kruid heeft ook een hallucinogeen effect. Met andere woorden: je kat gaat er eventjes flink van trippen. Het gaat voornamelijk over audiovisuele hallucinaties, die alleen optreden wanneer het dier aan de plant ruikt.

Hoe meer je huisdier wordt blootgesteld aan de plant, hoe minder vaak deze werking zal optreden. Een kleine dosering is dus veelal optimaal.

 

3. Extreem Genot En Plezier

In de korte tijd dat de plant werkzaam is, ervaart de kat een enorm genot en plezier. Soms zelfs zo erg, dat het dier eventjes helemaal van de kaart zal zijn.

Na maximaal een kwartier zal dit gevoel iets minder worden, waarna het dier zichzelf meestal druk begint te wassen. Dat rollen in de plant maakt je vacht natuurlijk lekker vies.

 

4. Rollen En Liggen Op De Rug

Naast het ‘drukke’ gedrag zal het dier ook het genot willen uiten door druk te rollen op de grond. Vandaar ook de eerdere vergelijking met een krolse poes.

Is de stimulerende werking iets te overweldigend, dan raakt je kat even van de kaart en zal het dier op de rug gaan liggen. Dit is vrijwel altijd ongevaarlijk en tijdelijk van aard.

 

5. De Plant Kopjes Geven En Bijten

Om meer van de werkzame stof nepetalacton vrij te krijgen uit de plant, heeft je kat een slim trucje bedacht. Het zal lijken of het dier de plant op wil eten, maar dit is niet het geval.

Heftig kopjes geven aan de plant, maar ook er in bijten, is een veel voorkomende manier waarop je huisdier meer van de werkzame stoffen vrij maakt. Deze hebben natuurlijk een zeer prettige geur voor het dier.

 

Wat doet kattenkruid
Slechts een deel van de katten reageert sterk op kattenkruid. (Bron)

 

Is Kattenkruid Gevaarlijk Of Slecht Voor Katten?

Bij catnip is de vergelijking met ‘gevaarlijke stimulerende middelen’ snel gemaakt. Het ruiken aan kattenkruid is echter niet gevaarlijk voor katten en kent altijd een zeer tijdelijk effect. Alleen wanneer je kat het kattenkruid opeet grote hoeveelheden, kan het dier beginnen overgeven of diarree krijgen.

Eten van kattenkruid moet hierom worden ontmoedigd, maar is slechts in grotere hoeveelheden potentieel gevaarlijk voor de gezondheid van je kat. Vrijwel alle katten zullen automatisch al de focus leggen op het ruiken, wat geen enkel bekend negatief effect heeft.

Ruiken aan een stimulerende plant als Nepeta cataria is dus zeker niet slecht. Het kruid is niet te vergelijken met menselijke stimulanten, omdat het eerder te vergelijken is met het ruiken aan een feromoon. Een groot deel van de katten zal het zien als een plezierige ervaring, terwijl anderen er geen interesse in zullen hebben.

 

Gedroogd Kattenkruid Kopen

We hebben gelukkig kunnen vaststellen dat het gebruik van kattenkruid helemaal veilig is. Daarbij is het in vele verschillende vormen vrij verkrijgbaar op de Nederlandse markt.

De populairste manier waarop baasjes dit plezierige middel gebruiken, is in gedroogde vorm. Veelal wordt dit in een speeltje gedaan, om de kat langdurig te vermaken. We raden iedereen aan zelf te proberen of je kat hier interesse in heeft. Een bekend merk als Kong Naturals is veilig en biedt bijvoorbeeld het onderstaande pakket voor beginners aan:

Gedroogd Kattenkruid Kopen
Bekijk hier deze Kong Naturals Premium Catnip op Bol.com

 

Catnip Spray Kopen

Sprays zijn een andere veel voorkomende vorm waarin catnip wordt verkocht. Een spray bevat geconcentreerde catnip olie. Dit wordt geproduceerd door het kattenkruid te stomen en de essentiële olie te onttrekken aan de plant.

Is je kat gevoelig voor de werkzame stof in kattenkruid, dan zal een spray als deze ronduit onweerstaanbaar zijn voor je huisdier:

Catnip Spray Kopen
Bekijk hier deze Kong Naturals Catnip Spray op Bol.com

 

Kattenkruid Plant & Alternatieven

Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een Nepeta-plant te groeien in de achtertuin. Let natuurlijk wel op dat buurtkatten hier niet massaal op afkomen: het is belangrijk de plant goed af te schermen voor ‘lastige indringers’.

Wil je meer informatie over het verzorgen, snoeien of onderhouden van de plant, dan verwijzen we je graag door naar dit artikel, wat de de teelt van de plant in detail toelicht. Je kunt er onder meer informatie vinden over de soorten, correcte verzorging, snoeien en meer.

Overigens zijn er nog meer planten die dezelfde soort werking hebben voor katachtigen, zij het op een minder krachtige manier. De volgende plantensoorten kunnen een catnip-achtig effect hebben op katten:

  • Echte Valeriaan (Valeriana officinalis) – Alleen de bladeren en wortels hebben een (licht) werkzaam effect
  • Silvervine Kiwi (Actinidia polygama) – Kiwifruit uit Azië, waarvan het poeder een alternatief voor catnip kan zijn voor katten die niet goed op kattenkruid reageren
  • Tartaarse struikkamperfoelie (Lonicera tatarica) – Bekend onder de naam ‘Rosea’, ook kamperfolie kan een goed catnip alternatief zijn

 

Kattenkruid Plant In Bloei
Wanneer Nepeta cataria in bloei staat, ontstaan er mooie paarse bloemetjes.

 

Veilig Gebruik Van Kattenkruid

We hopen dat onze toelichting iets van het mysterie rondom het beruchte catnip heeft weggenomen. Je weet nu dat de plant absoluut ongevaarlijk is, maar niet voor elke individuele kat effectief zal zijn.

De enige manier om er achter te komen hoe jou katten reageren op kattenkruid, is door het zelf uit te proberen. Een speeltje met wat gedroogd kruid is de meest gangbare manier om het de eerste keer te introduceren.

Laat gerust aan ons weten hoe jou kat het ervaren heeft, of laat ons weten hoe het was om zelf met tuineren te beginnen. Wellicht kan je ons zo helpen om de voorlichting over het kruid op deze manier te verbeteren. Veel plezier met uitproberen!

 

Featured image bron: /u/speckz

Plaats een reactie