Katten Verjagen Uit De Tuin: 10 Manieren Om Buurtkatten Te Weren

Er zijn veel redenen te bedenken om katten te verjagen uit de tuin. De wendbare territoriale beesten zijn echter lastig te weren. Wanneer je last hebt van een poepende, plassende of sproeiende kat van de buren op jou erf, wil je hier graag zo snel mogelijk vanaf komen.

Maar hoe doe je dat eigenlijk, een kat uit de buurt effectief verjagen uit de tuin?

Om te voorkomen dat een buurtkat jou gazon, tuin, of balkon gebruikt als persoonlijke kattenbak, kan je verschillende maatregelen nemen. De beste methoden om katten te verjagen zijn afwerend van aard. Het effectief weren van buurtkatten kan met anti-katten producten of andere gerichte maatregelen.

 

Kat Van De Buren Uit De Tuin Houden

Om definitief van lastige buurtkatten af te komen, is het verstandig om het probleem direct goed aan te pakken. Overweeg hierbij ook om een kleine investering te doen om je tuin langdurig te kunnen beschermen.

Er zijn namelijk een groot aantal anti-katten producten te koop die goed werken om de beesten definitief te verjagen uit de tuin. We zullen hiernaast ook enkele andere slimme trucjes verklappen, zodat jij in de zomer met een gerust hart op het terras kan zitten. Hier zijn onze 10 praktische suggesties om effectief poezen en katers te verjagen.

 

1. Sproeier Met Bewegingssensor

Er is vrijwel geen enkele kat die graag in aanraking komt met water. Daarom zullen lastige katten tegen dit zware geschut niet opgewassen zijn. De watersproeier met slimme bewegingssensor is het ultieme wapen in de strijd tegen lastige buurtkatten.

Waar andere manieren om katten te verjagen al snel worden genegeerd, zal deze sproeier keer op keer zijn doel bereiken. De machine kent vele voordelen voor gebruikers:

 • Effectief: Zal elke keer opnieuw zijn doel bereiken en alle buurtkatten verjagen.
 • Precies: Gevoeligheid en richting van de sensor kan exact worden ingesteld.
 • Veilig: Bepaal zelf de kracht van de straal, vuurt slechts 5 seconden water af.
 • Diervriendelijk: Het is een afschrikmiddel, doet de kat geen pijn.
 • Milieuvriendelijk: Water doet u gazon enkel goed, het gras gedijt er wel bij.

 

Anti Katten Sproeier
Bekijk hier deze krachtige watersproeier met sensor op Bol.com!

 

2. Verjaag Katten Met Kattenschrik

Toegegeven, die watersproeier zullen de buren misschien niet zo op prijs stellen. Wil je iets subtieler te werk gaan, dan kan je kiezen voor deze kattenschrik van EcoStyle. Het is een natuurlijk afweermiddel tegen katten dat gebaseerd is op geur.

Kattenschrik is een diervriendelijk en ecologisch verantwoord middel dat gemaakt is van waterbestendige kleikorrels, welke een sterke geur bevatten die erg naar is voor katten.

Plaats de korrels herhaaldelijk op de looppaden van de kat, dit kan ook in de moestuin. Hieronder een YouTube video die het effectieve anti-katten product duidelijk uitlegt:

➜ Bekijk kattenschik van EcoStyle hier op Bol.com!

 

3. Gebruik Een Ultrasone Kattenverjager

Een andere veelgebruikte methode is ultrasoon geluid. Er zijn voldoende producten op de markt waarbij je tegen een nette prijs je tuin langdurig kunt beschermen, zoals deze ultrasone kattenverjager op Bol.com. Een goed ultrasoon afschrik apparaat werkt op zonne-energie (die een batterij oplaad) en stuurt de geluidsgolven in een rechte lijn.

De frequentie die wordt gebruikt is niet te horen voor mensen, maar ronduit onuitstaanbaar voor katten. Plaats één of meerdere ultrasone zenders in het normale looproute van de lastige buurtkat, en de motion sensor doet de rest. Loopt de kat voorbij, dan wordt deze opgeschrikt door een schel geluid dat alleen door katten kan worden opgepikt.

Dit soort ultrasone apparaten zullen ook tegen andere dieren werken, zoals bijvoorbeeld tegen vossen, ratten en muizen.

 

4. Stinkende Planten Inzetten

Vooral citrusplanten zullen goed helpen bij het verjagen van de katten. De beestjes hebben namelijk een hekel aan de geur die af komt van dit soort tuinplanten. Vrijwel elke variant is hiervoor geschikt.

Een beruchte plant die geen citrusgeuren, maar een ander (voor katten) vervelend geurtje afgeeft, is de kattenschrik plant (ook wel bekend onder de naam Coleus Canina). De plant geeft een sterke stinkdier-geur af wanneer een dier er langs komt. Echter is nooit bewezen dat deze plant ook daadwerkelijk een afschrikkend effect heeft. Beperk jezelf dus tot de citrusplanten.

 

Kattenschrik plant - Coleus canina
Coleus canina – De kattenschrik plant (Bron: Wikimedia Commons)

 

5. Schillen Van Citrusvruchten

De planten helpen, maar slechts een klein beetje. Beter is het om krachtigere citrusgeuren in te zetten. Denk aan schillen van vruchten als citroen, sinaasappel, limoen of mandarijn. Alles wat ook voor ons mensen sterk ruikt, zal onprettig zijn voor katten.

Het effect is echter gelimiteerd, omdat dit soort geuren op een gegeven moment genegeerd kunnen worden. Daarbij wordt de geur van schillen na verloop van tijd minder, waardoor het eigenlijk slechts een lichte werking heeft.

 

6. Anti-Klim Strips Voor De Schutting

Afweren kan ook op andere manieren dan geuren. Wanneer je last hebt van katten die over de schutting heen komen, dan kunnen anti-klim strips als deze een praktische oplossing zijn. Eigenlijk werkt het net als een hek met punten erop.

Overleg altijd wel eerst met de buren of je de strips mag installeren. Leg uit dat het bedoeld is tegen lastige buurtkatten, zo voorkom je buurtruzies of onenigheden.

Onthoud hiernaast dat dit soort strips het ook zeer lastig maakt voor vogels en andere dieren om gebruik te maken van de schutting. Als je als vogelliefhebber een kat wil weren vanwege het jachtgedrag, is dit dus geen slimme oplossing.

 

7. Kippengaas Tegen Poepende Katten

Last van poepende katten? Dan kan kippengaas in de grond de ideale oplossing zijn. Voorkom dat grond wordt omgewoeld door simpelweg wat kippengaas over de grond te plaatsen. Planten kunnen er doorheen groeien en beestjes kunnen er nog makkelijk langs, terwijl er niet langer gegraven kan worden.

Daarbij haten katten het lopen over kippengaas, dus kan je ze ook nog eens ontmoedigen om in de buurt te komen van bijvoorbeeld je vers aangelegde moestuintje. Twee vliegen in één klap!

 

Kat Verjaagt Vogels In De Tuin
Vooral wanneer een kat jaagt op de vogels in de tuin is afschrikken verstandig.

 

8. Schrikdraad Ter Afschrikking

Het is een vrij stevige maatregel, maar je kunt ook schrikdraad inzetten op de randen van je erf of moestuin. Op deze manier kan je op humane wijze een klein elektrisch schokje toedienen aan katten die te dicht bij komen.

Onthoud wel dat het installeren en aankopen van dit soort producten wat werk mee brengt. Plaats je schrikdraad op de erfgrens, overleg dan altijd eerst met de buren om problemen te voorkomen.

 

9. Koffiedik, Peper Of Azijn Strooien

Praktischer is het inzetten van huis-tuin-en-keuken middelen als koffiedik, peper, of azijn. Al deze geuren zijn verschrikkelijk voor katten, maar eigenlijk best goed te verdragen voor mensen en andere dieren.

Daarbij kan in het bijzonder koffiedik een goede bron van voedingsstoffen zijn voor planten, wat toch weer wat extra compost scheelt. Nog zo’n oplossing die twee problemen in één keer aan pakt!

 

10. Voorkom Losse Grond

Heb je een niet afsluitbare zandbak of een grote hoeveelheid losse grond in de tuin? Dan is dit een ware magneet voor katten uit de buurt. Zorg ervoor dat de grond die je in de achtertuin hebt altijd dicht beplant is, om te voorkomen dat deze makkelijk omgewoeld kan worden.

Katten die hun behoefte willen doen in de tuingrond zullen altijd zandachtige of losse aarde opzoeken, een kuiltje graven, en deze met de achterpoten na afloop dicht gooien. Dichte beplanting of voorheen genoemd kippengaas voorkomt dit.

 

Katten Verjagen Uit Tuin Of Van Balkon

Wanneer je eenmaal last hebt van een poepende, plassende of sproeiende kat in de achtertuin, is het logisch dat je dit gedrag wil voorkomen. Wellicht ben je zelfs helemaal niet gesteld op de huisdieren van een ander in je tuin, wat heel begrijpelijk is. Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om preventief buurtkatten uit je tuin te houden:

 • Praat met de buren: Voordat je andere maatregelen neemt, bel even aan bij de buren. Meld vriendelijk dat je last hebt van hun kat en dat deze overlast veroorzaakt in jou tuin. De meeste buren zullen begrip tonen, waardoor je samen kunt zoeken naar een oplossing. Stel voor dat de kat een halsband met belletje moet dragen wanneer het beestje jaagt op vogels. Neem ook contact op met andere buren die ook overlast ervaren om je zaak kracht bij te zetten.
 • Plaats een oproep op sociale media: Lokale Facebook groepen of een Whatsapp groep voor de buurt kunnen een goede plek zijn om informatie in te winnen over overlast gevende katten. Let op dat je niet de buurtpreventie groep voor crimineel verdachte zaken gebruikt, deze is hier niet voor bedoeld.
 • Neem contact op met de gemeente: Weet je niet wie de eigenaar is van de katten die overlast veroorzaken, praat dan met het gemeentelijk loket om een oplossing te zoeken. Als er lokaal beleid is voor kattenoverlast, kan er direct iets mee gedaan worden. Ook krijg je zo gericht advies om naar een oplossing toe te werken.
 • Breng wilde katten naar de dierenarts en/of het asiel: Ben je er zeker van dat de kat geen eigenaar heeft? Overweeg het dier te vangen en deze naar het asiel en/of de dierenarts te brengen. Doe dit vooral bij verwaarloosde katten waarvan je niet weet of deze een eigenaar heeft.

Definitief van overlastgevende katten afkomen zal een lastig karwei worden. Soms moet je meerdere dingen proberen om het dier te kunnen verjagen. Onthoud dat met name het praten met de buren over hun kat een zeer effectieve preventieve oplossing is. Zo kan je het probleem bij de bron aanpakken. Veel succes met het oplossen van het probleem!

8 gedachten over “Katten Verjagen Uit De Tuin: 10 Manieren Om Buurtkatten Te Weren”

 1. kattenschrik werkt zeer kort en als het regent is het ook meteen in effectief, zodoende word het ook een zeer kostbare kort werkend product.
  Maar nog erger is dat enkele katten dit spul blijkbaar al verdragen, dus nee is niet de oplossing, koffie prut is wel aardig effectief maar wat als je geen echte koffie meer drinkt. Moet je dan dure koffie gaan kopen omdat de eigenaren geen ruk om die beesten geven. Nog sterker de katten in de buurt zitten vrijwel altijd in mijn tuin, de reden is simpel ik ben inmiddels de enige met een ECHTE tuin de rest heeft betonnen vlaktes in de hele buurt zijn er helemaal geen groene tuinen over.
  En dan de opmerkingen van mensen dat ze zo gek zijn op hum katten, die krengen zitten zowat elke meerdere uren of zelfs dagen in mijn tuin. Wat nou gek op hun katten…. Allemaal zwakzinnige flauwekul ze geven geen ruk om die beesten.
  Dus ja mijn egel en vogel paradijs is inmiddels een hel voor de vogels, maar de egels hebben indirect ook last van die katten. Ik voer de egels bij zodat ze in het voorjaar kunnen aansterken na de winterslaap en uiteraard in het najaar zodat ze goed gevuld en met goed laagje spek de winter in kunnen. Maar uiteraard je snapt het al die katten vreten het voor de egels bedoeld voer op. Zelfs al strooi ik er insecten over heen kan je deze katten niet stoppen.
  Alle andere zogenaamde oplossingen werken niet, ik heb meerdere zogenaamde verdrijvers gehad voor zowel muizen als katten. Maar helaas ze komen er gewoon op af en gaan rustig weer verder met het helemaal kapot sproeien van mijn planten en het vullen van mijn tuin met drollen met minstens 4 tot wel 10 katten. En daar komt ook nog bij dat ze alle mooie vogels verjagen of doden. Het vogel huisje word inmiddels nauwelijks meer bezocht omdat er altijd wel weer een van die rot katten zit om de vogels te vangen. Dat het ding ruim 1.50 hoog is blijkt totaal niets uit te maken. De meeste weten echt de vogels uit de lucht te vissen die proberen weg te komen.
  Maar door de hoeveelheid katten kan ik ook regelmatig genieten van het gekrijs en het gegil van deze onverlaten die om de tuin te bezitten vechten. Dat zelfs meerdere keren per dag dus ook menige nacht geen fatsoenlijke slaap.
  Ik heb er alleen maar last van, de eigenaren zal het blijkbaar worst zijn dat hun zogenaamde lieve huisdieren dagen in en rond mijn tuin hangen. Dus wat nou huisdier.
  Ik zou het liefst willen dat wij een vrijbrief krijgen om deze voor overlast zorgende lastpakken mogen worden geruimd. Want de eigenaren zal het worst wezen.
  Een van de eigenaren die ik wel wist kijkt helemaal niet om naar het beest en gaan gewoon 6 weken op vakantie. Maar uiteraard wel de kat op straat laten …..
  Praten met de onmensen gaat niet, al helemaal niet meer omdat ik zeer slechte gevoelens krijg van de arrogantie en onzin die deze persoon uitkraamt.
  Dus nee ik wil dan ook de vrijheid om mijn eigendom te beschermen en niet op zeer hoge kosten te worden gejaagd omdat men een beest heeft genomen waar ze de lasten zelf niet van willen dragen.
  Ik zie deze figuren allemaal als asociaal en een huisdier niet waardig.
  Gelukkig zijn er ook mensen die het wel goed doen en letterlijk hun huis tot een waar huisdier paradijs ombouwen en werkelijk nooit de dieren laten lopen buiten hun veilige onderkomen. Daar heb ik dan weer een enorm respect voor.

  Beantwoorden
  • Wat een verademing om een gelijkgestemde te vinden. Het is inderdaad ontzettend irritant om dagelijks de kattenstront uit mijn moestuin te moeten scheppen omdat mensen te beroerd zijn om op hun huisdier te letten. Het onbegrip van de mensen vind ik ook echt bizar!
   Ik heb ook verschillende middelen gebruikt maar het lijkt wel of die krengen zich gewoon aanpassen. Dit jaar ga ik het proberen met een automatische waterstraal. Hopelijk biedt dat de oplossing.

   Beantwoorden
 2. Helemaal eens, mensen die hun huisdieren buiten los laten lopen, houden niet van hun katten. Raskatten zie je amper buiten lopen, die kunnen opeens wel binnen gehouden worden…. En het is toch absurd dat je kosten moet maken om andersmans dier uit je tuin proberen te weren.

  Beantwoorden
 3. Ik heb nu al meerdere weken alle dagen bezoek van een kat die haar gevoeg doet in mijn perk met siergrassen en alle aarde ligt op mijn terras door het wroeten, elke dag opruimen van die omgewoelde aarde steekt me tegen. Kan ik buiten azijn en koffiegruis nog iets anders doen om dat te doen stoppen.

  Beantwoorden
 4. Vind het jammer dat sommige mensen echt hun halve tuin overhoop halen voordat ze het gesprek met de buren aangaan. Ik ben op deze site gekomen omdat ik mijn eigen kat bij mijn buren uit de tuin wil houden.

  Het viel me op dat mijn kat in de tuin van de buren aan het graven was, dus ik heb hem er gelijk uit gejaagd, en duidelijk gemaakt dat dit niet de bedoeling was. Uit netheid (waarom doe ik dat nog) heb ik er melding van gemaakt bij de buren, en aangegeven dat ik hem in de gaten zal houden als hij naar buiten gaat. Twee weken later sprak ik ze nog eens, en gevraagd of ze nog last hadden van de kat. Nee, zeiden ze.

  Wat blijkt? Hebben ze zo’n ultrasoon apparaat neergezet, en ik hoor nu de hele tijd een vervelende pieptoon in m’n oren. Ook de dochter van de buurvrouw heeft er last van, die stond met barstende koppijn bij mij aan de deur, samen zijn we naar de buurman gegaan, en die leek het helemaal niks te interesseren.

  Het is jammer dat in dit artikel ‘het gesprek aangaan met de buren’ pas als allerlaatst wordt genoemd. Veel mensen zullen niet voorbij de eerste 2 alinea’s scrollen (mijn buurman ongetwijfeld ook niet), en die zullen dus gelijk het zware geschut tevoorschijn halen. Het zou veel beter zijn om het gesprek aangaan op de allereerste plek te zetten.

  Beantwoorden
  • De buren luistern echt niet. Er is hier een buur wiens kat niet uit hun eigen tuin kan komen de rest blijft gewoon buiten lopen. Praten heb ik gedaan helpt niks je wordt gewoon uitgelachen. Ze lopen soms ook gewoon mijn hui binnen als ik de tuindeur open heb. Ik heb er zelfs een in mijn keuken gehad die was al bezig uit mijn wokpan te eten die op mijn fornuis stond.

   Beantwoorden
 5. Ik ging het gesprek aan met de buurman, deze maakte duidelijk dat het mijn probleem is en er niets aan ging doen. Andere buren nemen de ene na de andere kat erbij. Ochtens gaat de deur open katten naar buiten … en ze zoeken het maar uit. Ik heb een heel erge allergie voor honden en katten. Constant zitten die beesten bij ons in de tuin. Gewoon verplichten om ze een tuigje om te doen zodat ze niet verder kunnen dan anderhalve meter van de voordeur. En flink veel kattenbelasting invoeren, zul je eens zien hoeveel minder katten er op straat zullen verschijnen.

  Beantwoorden
 6. Ook wij gingen met open vizier het gesprek aan met de buren toen zij ‘met opgestreken zeil’ aan onze voordeur stonden, ’s avonds laat.
  Wij hadden al 5 weken geen oog dicht te gedaan omdat hun VIJF katten direct na hun verhuizing naar buiten zijn gekieperd.

  De buren maakten duidelijk dat het nu eenmaal BUITENkatten zijn, ons probleem niet het hunne is en zij er niets aan gingen doen.

  Wel gaven ze ons hun wensenlijst om hun woongenot te realiseren.

  Wij hebben toen twee ultrasoon kattenverjagers geplaatst, een houten ratel gekocht (en gebruikt), 2 supersoakers gekocht en gebruikt om hun BUITENkatten uit ónze tuin te weren.

  Na een uithaal van een buurBUITENkat (resultaat: een fikse kras op een hand en een tetanus injectie) en een nog een nieuwe poging van dezelfde buurBUITENkat die afgeslagen is door tegen ónze schutting te slaan sloeg bij de buurvrouw de vlam in de pan. En voor de duidelijkheid: wij waren de wielen van de auto na de wisseling aan het schoonmaken in ónze tuin.

  Inmiddels zijn we een jaar verder, is de ultrasoon verwijderd, hebben we onze tuin al een jaar niet kunnen gebruiken, staan er grote duivenpinnen op ónze schutting en zijn wij ten einde raad.

  En de buren?
  Die hebben inmiddels nog meer BUITENkatten…en komen de woorden ‘overleg’ en ‘kattenoverlast’ niet in hun woordenboek voor.
  En zijn het typische ’toonbeeld’ van egocentrische kattenbaasjes.

  Beantwoorden

Plaats een reactie