Een kat met warme oren is heel gewoon. Vaak is het onnodig voor baasjes om zich zorgen te maken over de gezondheid van hun huisdier. Katten gebruiken de doorbloeding van de oren om de lichaamstemperatuur te reguleren. Hierdoor heeft een kat soms hele warme oren.
Mensen associëren een warm gezicht (en warme oren) al snel met griep of koorts.
Als je nietsvermoedend op de bank die schattige kattenoortjes aait en denkt “oh nee, die oren zijn wel heel warm!”, dan kan het soms even schrikken zijn. Maar veel mensen weten niet dat katten relatief warme dieren zijn, met een standaard lichaamstemperatuur tussen de 38 en 39,5 graden Celsius.
Heeft Een Kat Met Warme Oren Koorts?
Tenzij de kat langdurig zeer warme oren heeft, zal er bij warme oren geen sprake zijn van koorts. Neem de temperatuur van de kat op om te bepalen of er sprake is van koorts. Vaak gaan warme oren na enkele uren vanzelf over bij een kat.
Ben je niet zeker over de gezondheid van je huisdier, neem dan contact op met de dierenarts voor professioneel advies. Doe dit zeker wanneer er ook andere symptomen zijn, zoals:
- Last met ademhaling
- Vreemde afscheiding uit neus of mond
- Overmatig drinken (of juist te weinig drinken)
- Overgeven
- Lusteloosheid
- Verminderde eetlust
- Plotseling kwijlen
- Ineengedoken houding
- Miauwen op de kattenbak alsof het pijnlijk is
- Constipatie of diarree
Kat Heeft Altijd Warme Oren: Is Dit Een Probleem?
Wanneer je kat vrijwel altijd last heeft van hete kattenoren (vaak ook in combinatie met hete pootjes), dan hoeft er nog altijd niet veel aan de hand te zijn. Het kan goed zijn dat je kat een relatief hoge lichaamstemperatuur heeft en deze probeert te verminderen. Dit is vooral in de zomer het geval.
Ook kan het zijn dat je poes of kater al wat ouder is. Een kat op leeftijd kan veranderingen hebben in het lichaam: de vacht kan minder dik zijn, waardoor het lichaam harder moet werken om op temperatuur te blijven.
Zijn de oren zichtbaar erg vies, of krabt de kat veel aan de oortjes, dan is het wel verstandig om er even naar te laten kijken bij de dierenkliniek. Maar anders zullen er weinig problemen zijn waar het dier last van kan hebben.
5 Feitjes Over Katten Met Warme Oren
Meer te weten komen over de oren van je huisdier kan je inzicht geven in mogelijke medische problemen. Maar het helpt je ook de lichaamsveranderingen van je huisdier beter te leren kennen. We willen graag een vijftal praktische weetjes delen over de warme oren van je kat:
- Slapende katten hebben warme oren: De meeste huiskatten houden ervan om lekker op te rollen tijdens het slapen. Lang slapen kan ervoor zorgen dan een deel van het lichaam enorm warm wordt, zo kan het voorkomen dat één oor bloedheet is, terwijl de ander nog koud is.
- Temperatuur wisselt afhankelijk van de omgeving: In de zomermaanden is het lastig voor een kat om de temperatuur laag te houden, zeker als het gaat om een kattenras met dikke vacht. Hier zijn enkele tips om je kat verkoeling te geven in de zomer.
- De vacht is dunner op de oren: Dus moet het lichaam harder werken om dit deel op temperatuur te houden. Dit is bijvoorbeeld ook het geval bij de neus van je kat. Dat is eigenlijk best logisch.
- Bij de Siamees zie je de warme plekken in de vacht: De kleurenprint van een Siamees wordt bepaald door de warme plekken op het lichaam. Ze zullen als kitten een lichte vacht hebben, welke donkerder wordt op warme plekken naarmate ze ouder worden. Ook bij de oren!
- Overdag zijn oortjes en neus soms warmer: Het kan voorkomen dat tijdens de dag de oren en neus van je kat opeens erg warm worden. Dit hoort bij de dagelijkse fluctuaties van de lichaamstemperatuur, en is volledig normaal.
Een Kat Met Warme Oren Is Meestal Ongevaarlijk
Al met al zal het niet heel gevaarlijk zijn voor je pluizige vriendje, die warme oortjes. Je hoeft je dus ook geen zorgen te maken als je deze opmerkt. Pas wanneer er andere symptomen bij komen kijken, is het wellicht handig om de dierenarts er bij te halen.
Katten zijn warmbloedige dieren, maar van origine ook woestijndieren. Ze zijn wel wat gewend op het vlak van hitte. En de gemiddelde lichaamstemperatuur is dan ook anders geëvolueerd dan bij ons mensen.
Heb je nog twijfels of vragen over de temperatuur van de kattenoortjes? Laat dan gerust een reactie achter onder dit artikel. Samen kunnen we elkaar helpen! Heb je twijfels over de gezondheid van je huisdier, dan is het altijd beter om gewoon even de dierenarts te bellen. Beter een keertje te veel contact opnemen met een medisch professional, dan te weinig.