Kat Stinkt Uit Bek: 5 Handige Tips En Oplossingen

Het kan behoorlijk vervelend zijn als je kat uit de bek stinkt: één keer gapen en de hele woonkamer ‘stinkt naar vis’. De oplossing voor een kat met stinkende adem is echter dichterbij dan veel baasjes denken.

De praktische tips in dit overzicht zullen je helpen het geurende probleem snel op te lossen.

Om te beginnen is het goed om te weten dat alle katten wel een beetje uit hun bek zullen stinken. Pas wanneer je kat uit de bek stinkt en kwijlt, niet eet, of hoest dan kan er eventueel een medisch probleem zijn. Vertoont jou huisdier deze symptomen in combinatie met een stinkende bek, breng dan een bezoek aan de dierenarts.

 

1. Poets De Tanden Van De Kat

Het is wellicht de meest vervelende, maar wel de meest effectieve oplossing. Zelf de tanden van je kat poetsen kan behoorlijk vervelend zijn, omdat de meeste katten hier niet van gediend zijn. De meeste katachtigen zijn gewend om zichzelf schoon te houden.

Een klassieke tandenborstel zal vaak niet werken, omdat je kat dit veelal actief tegenwerkt.

Er zijn gelukkig ook manieren om het tanden poetsen wél een leuke ervaring te laten zijn. Neem bijvoorbeeld dit kattenspeeltje met kattenkruid, welke jou katten kunnen helpen bij de dagelijse gebitsverzorging. De ervaringen van andere baasjes zijn overwegend positief, dus zeker eens de moeite waard om te proberen:

Tandenborstel Kat Kattenspeeltje
Bekijk hier dit tandenborstel speeltje voor katten op Bol.com

 

2. Gebruik Kauwsnacks

Gebitsverzorgende kauwsnacks zijn ook een goed alternatief voor het tanden poetsen van je kat. Deze kunnen zowel lekker als gezond zijn! Neem bijvoorbeeld deze Purina Dentalife kipsnacks, welke ontworpen zijn om het gebit van je kat te verzorgen en onderhouden.

Kauwsnacks kunnen (net als bij honden die uit de bek stinken) een manier zijn voor je huisdier om zelf het gebit bij te houden, op verschillende maineren:

  • Het kauwen zal tandplak vewijderen
  • Tandsteen wordt actief voorkomen, wat tandproblemen preventief kan tegengaan
  • De slechte bacteriën worden uit de bek van je huisdier verwijderd
  • Kauwsnacks zijn een lekker tussendoortje en een positieve ervaring voor de kat

Hoewel er op de Nederlandse markt relatief weinig keuze is, hebben we zelf positieve ervaringen gehad met DentaLife van Purina, welke je hieronder op Bol.com kunt bekijken:

Kauwsnack Kat Dentalife Purina
Bekijk hier deze katten kauwsnack op Bol.com

 

3. Verander Het Dieet Van De Kat

De oorzaak van het stinkende gebit van je kitten, poes of kater kan ook liggen bij het dieet. Dat klinkt ook vrij logisch, omdat het eten een direct verband heeft met de mondgeur. Als mensen knoflook eten zal het immers ook een paar uur niet zo fris ruiken.

Ga dus eens na welke dingen je kat zoal eet. Zijn het vooral droge brokken? Dan kan het hydrateren met natvoer wellicht een oplossing bieden. Verder kan ook de smaak (vis, kip, of een andere soort vlees) veel verschil maken. Vraag eens na bij de dierenspeciaalzaak welke maaltijden voor je huisdier geen vervelende langdurige geurtjes veroorzaken.

Heb je een buitenkat die veel jaagt op muizen, vogels of andere kleine dieren, dan kan de slechte adem ook afkomen van de lijkjes van deze prooien. Je kunt ervoor kiezen om je kat een halsband met belletje te geven, zodat deze prooien makkelijker kunnen ontsnappen.

 

4. Vreemde Voorwerpen In Het Gebit

Katten doen veel met hun tanden en bekjes. Ze ontdekken de wereld eigenlijk met hun neus en mond! Daarom kan het vrij regelmatig voorkomen dat er vreemde voorwerpen terecht komen in de bek van je huisdier.

Deze voorwerpen kunnen een nare mondgeur veroorzaken, maar na langere tijd kan het ook een oorzaak zijn van ontstekingen in tandvlees en bij de tanden zelf.

Controleer het gebit van je ‘stinkende huisdier’ dus regelmatig, om er zeker van te zijn dat er niet iets vreemds vast zit in de bek van het dier. Een uitzondering hierop is een kat die uit zijn bek stinkt door het wisselen van tanden. Dit zou vanzelf over moeten gaan als een kitten ouder wordt. Deze periode kan enkele weken aanhouden.

 

5. Accepteer De Stinkende Bek

Deze laatste tip klinkt niet heel praktisch, maar (helaas voor ons mensen) is het wel de realiteit. De geur die uit de bek van een kat komt is nu eenmaal niet prettig voor de meeste mensen. Dat zal in het overgrote deel van de gevallen niet betekenen dat er iets mis is met je pluizige vriendje.

Mensen zijn gewend dat niets in hun directe omgeving een vervelende geur heeft.

Maar katten zijn nog altijd dieren, en dieren zullen een geur met zich mee dragen. Hoewel katten erg schoon op zichzelf zullen zijn (en hun vacht regelmatig schoonlikken), zal de geur die uit de mond komt niet altijd even prettig zijn. Het is immers wel de plek waar al het vuil van de vacht terecht komt.

We moeten als baasje dan ook vooral accepteren dat niet alle geurtjes die van onze huisdieren af komen ook daadwerkelijk prettig zullen zijn. Dat is de realiteit die hoort bij het hebben van een kat als huisdier. Pas wanneer er medisch zorgwekkende symptomen bij komen kijken, kan je er iets op een directe manier tegen doen.

Plaats een reactie