3 Praktische Oplossingen Voor Een Hond Die Uit De Bek Stinkt

Een hond met een slechte adem is een regelmatig voorkomend probleem. Het is iets waar veel baasjes mee te maken zullen krijgen. Stinkt je hond uit zijn bek, dan zijn er gelukkig verschillende oplossingen te bedenken.

Een hond die regelmatig uit de bek stinkt heeft last van een ophoping van bacteriën in de mond, wat uiteindelijk kan resulteren in ontstekingen en gebitsproblemen. De vieze geur in de bek kan ook een symptoom zijn van medische problemen als diabetes, nierziekten, leverziekten of keelontsteking.

Het is dus zeker goed om het probleem direct serieus te nemen. Iedereen heeft wel eens een slechte adem (zowel mens als dier), maar keert de stinkende bek consistent terug, dan is het goed om de bron van de problematiek aan te pakken. Dat is belangrijk bij zowel honden als katten die uit de bek stinken.

 

1. Tandverzorging verbeteren

Omdat ophoping van bacteriën in de mond vaak te maken heeft met tandplak, is het goed om allereerst de dagelijkse tandverzorging aan te pakken. Het is hierbij natuurlijk niet handig om twee keer per dag de tanden van je trouwe viervoeter te poetsen.

Een tandverzorgende snack kan helpen om problemen met mondbacteriën te voorkomen, maar onthoud dat deze snacks vooral preventief zijn bedoeld. Een bekend voorbeeld zijn de populaire Dentastix snacks:

Dentastix Hond
Bekijk hier dit Dentastix Snackpakket op Bol.com

Dit soort gezonde snacks zorgen ervoor dat de mondverzorging van de hond preventief op orde wordt gehouden. De poetsmiddelen in dit soort snacks zorgen voor een actieve bijdrage aan de tandgezondheid van je huisdier.

Heeft de hond al lange tijd geen tandverzorging ontvangen, dan is het aan te raden om een bezoek te brengen aan de dierenarts. Deze kan tandarts-achtige taken uitvoeren als:

  • Spoeling van de mond met antibacteriële middelen
  • Verwijdering van tandsteen
  • Bijvijlen van tanden ter verwijdering van beschadigingen
  • Infectieonderzoek tandvlees (vaak per individuele tand)
  • Geven van advies rondom tandverzorging thuis

 

2. Verander het dieet van de hond

Wanneer je hond ongezond eet, voedsel voor mensen steelt, uitwerpselen eet, of soms door het vuilnis gaat, kan het voorkomen dat de mondgeur van het beestje problemen kan opleveren. Erger nog: het kan ook ziektes en medische aandoeningen veroorzaken.

Probeer de toegang van de hond naar niet voor het beestje bedoelde etensresten of snacks te limiteren.

Komt de slechte mondgeur voort uit de hondenbrokken of het vlees dat wél bedoeld is voor de hond, dan is het belangrijk te kijken naar het wijzigen van het dieet. Doe dit bij voorkeur in overleg met een medisch professional. Denk ook aan de volgende praktische tips:

  • Vermijd goedkoop hondenvoedsel dat wordt opgevuld met ondefinieerbare, goedkope ingrediënten
  • Geef de hond vooral grote brokken, waardoor beter kauwen belangrijk wordt
  • Geef de hond met regelmaat een bot of een kauwstaaf (zoals de Dentastix die we hierboven hebben benoemd)
  • Koop hondenspeelgoed helpt bij het reinigen van het gebit, zoals deze leuke kauwbal
  • Vermijd voedsel dat allergie, darmproblemen of maagproblemen veroorzaken, dit kan ook voorkomen bij ‘gewoon’ hondenvoedsel

 

Verander het voedsel van je huisdier altijd geleidelijk, in kleine stapjes. Kies voor natuurlijk voedsel van hoge kwaliteit, of maak zelf een maal klaar voor je trouwe viervoeter. Vermijd lactose, maar stimuleer het gebruik van volgranen of gekookte bruine rijst.  Je kunt je dierenarts vragen naar goede recepten.

 

3. Ter controle naar de dierenarts

Zoals vermeld kan een grote reeks medische aandoeningen ook een hoofdoorzaak zijn van een slechte adem uit de bek van je hond. Dit kan uiteen lopen van diabetes tot nier- of leverproblemen.

Om te bepalen waar je viervoeter precies last van heeft, is het verstandig om ter controle / ter onderzoek een afspraak te maken bij de dierenkliniek. Doe dit eventueel bij twee of meer verschillende klinieken, om zo een second opinion te kunnen krijgen om de problemen goed op te kunnen lossen.

Dit is ook het moment om de eerder genoemde eetgewoonten te bespreken. Overleg hoe het dieet kan worden gewijzigd om de chronische vervelende geuren op te kunnen lossen.

Verder kan je vragen naar de tandverzorging- en onderhoud. Een onderzoek of controle naar ontstekingen van het tandvlees is één van de eerste dingen die een dierenarts zal doen bij het bepalen van het probleem. Vraag hier naar, mocht dit niet het geval zijn. Het is belangrijk om infecties en rond de mond uit te kunnen sluiten, omdat deze potentieel verstrekkende gevolgen kunnen hebben voor de gezondheid van het dier.

Uiteindelijk zal een stinkende bek bij een hond een symptoom zijn van een groter probleem. Dit kan aan het gedrag en de gewoonten van het dier liggen, maar het kan dus ook medisch van aard zijn. Uitsluiten en het zoeken van de juiste oorzaak is cruciaal om te bepalen welke behandeling het beste is voor jou hond.

Plaats een reactie