15 Hondenrassen Met Extra Lange Oren

Een hond met lange oren wordt al snel als extra lief gezien. Hondenrassen met grote oren worden door veel baasjes graag in huis genomen. Het zal je verbazen hoeveel hondensoorten er zijn met uniek gevormde gehoorgangen!

Dit handige overzicht van 15 honden kan helpen bij het maken van jou keuze. We hebben honden met lange oren en kleine poten, grote honden met flaporen, maar ook schoothonden met rechtopstaande oren in de lijst staan. Lees je mee?

 

1. Weimaraner

Weimaraner Hondenras

De Weimaraner is een prachtige hond met lange, flueelachtige oren. Het ras staat ook wel bekend als het ‘grijze spook‘. Het zijn oorspronkelijk jachthonden die veel fysieke beweging nodig hebben, maar perfect in elk gezin zullen passen.

Verzorging van dit ras is minimaal: de kortharige vacht kan het af met één snelle borstelbeurt per week. De oren, welke afgevallen hangen langs de kop van het dier, moeten af en toe ook worden schoongemaakt. Zo blijft de gehoorgang open en worden infecties voorkomen.

 

2. Beagle

Beagle Fokker Ras

De Beagle is een relatief klein ras met een sterk jachtinstict, dus is het ras graag actief. Deze lieve hond heeft grote oren en kleine poten, een combinatie van kenmerken waar veel toekomstige baasjes naar op zoek zijn.

Begin je trouwens al een patroon te zien? Jachthonden zijn gefokt met grote oren, omdat dit voordelen heeft bij het jagen op wild. Je prooi kunnen horen is immers belangrijk!

Beagles zijn vrolijke dieren met een zeer nieuwschierig karakter. Hun lieve en intelligente aard maakt het een perfecte gezinshond, ze zijn bovendien gek op kinderen. Je kunt ook puzzel spelletjes met dit ras doen, waarmee je hun hoge IQ stimuleert.

 

3. Saluki

Saluki Hond

Een vrij uniek langorig ras is de Saluki, welke ook wel bekend is onder de naam Perzische Windhond. De hond werd altijd gebruikt voor de jacht door nomaden in de woestijn. Hierdoor werden ze al snel over de hele Arabische regio verspreid.

Saluki’s hebben een onafhankelijk en zelfstandig karakter. Het dier past zich goed aan in een gezin, maar is gereserveerd tegenover vreemden. De relatief grote honden hebben een elegante vorm en kortharige vacht, met kenmerkende langharige oren en staart.

 

4. Engelse Cocker Spaniël

Engelse Cocker Spaniël Hondenras

De Engelse Cocker Spaniël is een populair hondenras in Nederland. Het belangrijk de oren van dit ras wekelijks te verzorgen. Dit kan met dit soort babyolie en een doekje, waardoor oorsmeer infecties worden voorkomen en de oorhuid gezond blijft.

Engelse Cocker Spaniëls hebben een ijverig, actief en intelligent karakter. Niet heel verwonderlijk komt dit doordat het gaat om een rasechte jachthond. Het zijn aanhankelijke honden die veelal goed luisteren naar hun baas.

 

5. Teckel (Dachshund)

Teckel

De Teckel of Dachshund is niet direct de hond waar je als eerste aan denkt bij lange oren. Maar de opvallende proportie tussen hun oren en kop geeft het direct weg: ze kunnen hun flaporen moeilijk verbergen.

Deze van origine Duitse honden hebben een intelligent maar koppig karakter, zeker tijdens de puppytraining. Grote oren hoeven dus niet altijd gelijk te staan aan goed luisteren! Desondanks is dit ras met kleine poten één van de honden met de relatief langste oren.

 

6. Cavelier King Charles

Cavalier King Charles Spaniel

Ben je op zoek naar een schoothond met lange oren, dan kan de Cavelier King Charles Spaniël wellicht een uitkomst zijn. Deze kleine gezelschapshond heeft een langharige, zachte vacht. Ook de oren zijn voorzien van lange haren.

Het karakter van dit gezelschapsdier is sociaal, geduldig, aanhankelijk en speels. Het is dus de ideale hond die je op schoot wil hebben in huis. Spendeer veel tijd met dit huisdier en je hebt een vriendje voor het leven gemaakt!

 

7. Spinone Italiano

Spinone Italiano
Bron: Wikimedia Commons

De Spinone Italiano klinkt ontzettend Meditteraans, en dat is ook zeker het geval. Je hoeft echter geen Italiaans met deze hond te praten om hen te laten luisteren. Deze jachthond is al vele eeuwen oud en is nog altijd populair in de zuidelijke Europese landen.

Kenmerkend voor dit ras is zijn grote loyaliteit, maar ook het feit dat het dier erg geduldig is. Verder is het een prima gezinshond, omdat het dier houd van aandacht en spelen. Het is een aanhankelijke, trouwe en vriendelijke viervoeter!

 

8. Bloedhond

Bloedhond

Het is Tigger de Bloedhond die het Guiness World Record heeft voor de hond met de langste oren ter wereld. Het rechteroor van Tigger staat al jaren als wereldrecord in de boeken, met maarliefst 34,9 cm lengte. De ‘bloodhound’ is gefokt op langere hangende oren, maar Tigger is hierin een uitzondering.

Er is echter wel een keerzijde aan die extra lange flappen. Bloedhonden zijn gevoeliger voor oorinfecties, waardoor regelmatige verzorging van de gehoorgang essentieel is voor de gezondheid van de dieren. Ook de huid tussen de huidplooien verdient extra verzorging.

 

9. Deense Dog (Duitse Dog)

Duitse Dog Great Dane

De Duitse Dog, waarschijnlijk beter bekend onder de naam Deense Dog, is één van de grootste hondenrassen ter wereld. Bij een groot formaat heb je natuurlijk ook grote oren nodig, en die zijn zeker aanwezig bij dit ras.

Het slimme en trouwe ras heeft een gereserveerd, vriendelijk karakter. Wil je echter kunnen genieten van dit dier in huis, dan moet je wel even extra in de buidel tasten. Een extra grote luxe hondenmand is wel nodig met zo’n enorm beest!

 

10. Afghaanse Windhond

Afghaanse Windhond

In de categorie windhonden hebben we ook nog de Afghaanse Windhond, welke wellicht nog mooiere langharige oren heeft dan de eerder genoemde Perzische variant. Uniek aan dit ras is de langharige buik, welke over het hele lichaam strekt.

Van origine is deze hond een beschermer in de bergen, en een jager op wilde prooien. Het karakter van de Afgaanse Windhond is zelfstandig en terughoudend, maar hij kan ook lekker gek doen. Een behoorlijk groot hondenras.

 

11. Pembroke Welsh Corgi

pembroke-welsh-corgi

Allemaal leuk en aardig natuurlijk, al die hangende oren, maar wellicht ben je wel op zoek naar de vrolijke spitsoren van de Pembroke Welsh Corgi! Deze kleine hond is een echte mensenvriend en heeft schattige korte pootjes. De ultieme combinatie waar veel leifhebbers naar op zoek zijn.

Ondanks zijn kleine formaat staan de puntige grote oren als een kers op de taart van het lieve koppie. Corgi’s zijn qua karakter echte speelse extraverte beestjes, maar soms ook wel een beetje brutaal en vasthoudend.

 

12. Poedel

Poedel Oren

De Poedel is de ultieme elegante hond van de bovenklasse, toch? Niet helemaal, want de populariteit en diversiteit is enorm. Er zijn kleine poedels met kleine oortjes, maar ook grote krulharige varianten met lange oren. Voor ieder wat wils!

Poedels hebben een opvallend intelligent en vriendelijk karakter, wat ze makkelijk trainbaar maakt. Ze zijn trouw en gehoorzaam aan hun baasje, en houden van lange wandelingen.

 

13. Ierse Setter

Ierse Setter Hond

De Ierse Setter is een hond waar veel mensen aan denken bij een ras met lange oren. Het is een zeer actief dier dat veel beweging behoeft, en dus graag buiten is. Natuurlijk is ook dit een jachthond, wat past in het patroon wat we in deze hele lijst terug zien.

Er zijn meerdere kleurvarianten, maar alleen hebben ze de kenmerkendde langharige flaporen. Qua karakter valt vooral het levendige en aanhankelijke op, evenals het gezellige en speelse aspect. Dat maakt van deze hond een prima gezinsdier!

 

14. Papillon

papillon

De Papillon, ook wel continentale dwergspaniël genoemd (op z’n Frans: épagneul nain continental) is een Belgisch-Frans hondenras met kenmerkend ‘vlinderachtige oren’. De lange haren op het oor maken de unieke look helemaal compleet.

Papillons zijn kleine hondjes die een energiek karakter hebben. Ze zijn over het algemeen blij, vriendelijk en alert. Ook zijn ze goed trainbaar dankzij hun (gemiddeld gezien) bovenmatige intelligentie.

 

15. Basset Hound

Basset Hound

De Basset Hound is naast de eerder genoemde bloedhond wellicht één van de rassen met de langste oren ter wereld. Het is een rasechte laagbenige jachthond die werkelijk enorme flappen heeft. Zo kunnen we dat wel noemen, gezien de bovenstaande afbeelding.

Basset Hounds zijn vasthoudende en toegewijde dieren qua karakter. Het zijn echte goedzakken: ze zijn vriendelijk naar mens en dier, maar zullen alles doen om een prooi te pakken. Tegenwoordig vooral een gezelschapsdier dankzij hun lieve karakter.

 

Waarom Hebben Honden Lange Oren?

De meeste jachthonden die op geur af gaan, hebben lange oren om beter geuren in de omgeving op te vangen. De lange oren helpen de hond meer geurdeeltjes op te vangen en ze richting de neus te leiden. Lange oren verminderen bovendien de mogelijkheid om verre geluiden op te vangen, waardoor de focus bij de geur blijft.

Het is dus niet zo dat een grotere oorflap gelijk staat aan beter horen, integendeel zelfs! De functie van de grote flappen heeft voornamelijk met de neus te maken. En het is hierdoor logisch dat we deze kenmerken vooral terug zien bij de jachthond.

De meeste geur-gebaseerde hondenrassen voor de jacht hebben bovendien meer geurreceptoren in hun neus, welke worden opgevangen door de lange oren. Hierdoor worden de oorflappen feitelijk een soort geurgeleiders.

We horen graag van onze lezers wat hun favoriete hondenras is in overzichtslijstjes als deze! Laat ons weten in de reacties onder dit artikel welke jou persoonlijke favoriet is. Ook horen we het graag als je nog een ras zou willen toevoegen aan het overzicht.

1 gedachte over “15 Hondenrassen Met Extra Lange Oren”

  1. Ik heb een Griekse jachthond die heeft enorme oren.
    Het is geen rashond maar die oren lijken op de oren van een Nubische bok.
    Groeten Bea zou graag een foto sturen

    Beantwoorden

Plaats een reactie