Mijn Hond Niest Veel: Dit Zijn De 4 Belangrijkste Redenen

Een hond die niest zijn niet ongewoon, maar soms merk je dat een hond excessief veel moet niezen of hoesten. De oorzaken van niezen bij honden zijn erg uiteenlopend. Het is voor baasjes belangrijk om de context te observeren. Houd ook bijbehorende symptomen in de gaten: denk aan overgeven, diarree, bloed, snot, of benauwdheid.

Niet schrikken — vaak is de oorzaak van niezen klein en ongevaarlijk.

Honden zullen om uiteenlopende redenen niezen. Het kan iets ongevaarlijks zijn, zoals een reactie op stof. Of het gaat om ‘speels niezen’ – later meer hierover. Wil je het risico inschatten, let dan op de volgende vier factoren:

 1. Hoe vaak de hond niest
 2. Wat de kleur van het slijm of snot is
 3. Of er andere symptomen bij komen kijken
 4. Wat de context van het gedrag is

 

1. Irritatie In De Neus

De meest voorkomende oorzaak van een hond die niest is irritatie aan de neus. Irritatie kan worden veroorzaakt door stof, huishoudelijke producten, parfum, of zelfs pollen. Niezen kan bij honden ook worden veroorzaakt doordat een object vast zit in de neus, bijvoorbeeld grond na het graven.

Wanneer je hond overmatig veel niest, kan het een reactie zijn op iets in het binnen- of buitenklimaat. Wees voorzichtig met sprays rond je huisdier, omdat het voor dieren snel irriterend kan werken.

Jachthonden en rassen die graag de bodem af snuffelen kunnen veel vreemde objecten in de neus krijgen, zoals stukjes tak of bladeren. Wanneer jou hond graag met de neus de wereld ontdekt, dan is het belangrijk om hier op te letten.

Niezen is een manier om deze objecten zelf weer uit de neus te verwijderen. Mocht de neus blijven bloeden of irriteren (als de hond bijvoorbeeld vaak de poot bij de neus veegt omdat het ‘kriebelt’), dan kan het verstandig zijn om contact op te nemen met de dierenarts. Deze kan de objecten uit de neus verwijderen.

 

2. Speels Niezen

Als baasje is het je waarschijnlijk wel eens opgevallen dat honden vaak niezen als ze aan het spelen zijn, of ergens enthousiast van worden. Dit niezen tijdens het spelen is bedoeld om anderen te laten weten dat de hond alleen speelt en niet aggressief is. Het is een manier voor de hond om te communiceren dat deze blij is.

Het is vooral bij kleine hondenrassen een gedraging die veel voor komt.

Ook grote honden doen het echter regelmatig. Vaak in combinatie met lichaamstaal: de voorpoten en kop laag houden geeft een speelse houding aan. Dit gedrag is hetzelfde tegenover mens en dier. Het zal vaak samen met niezen of snuiven worden gebruikt door de hond tijdens het spel.

 

3. Infectie Of Ziekte

Mocht het niezen vaker achter elkaar voorkomen, dan kan er mogelijk een medisch probleem zijn. Vaak gaat het om iets relatief onschuldigs als een infectie aan de neus of tand. Dit moet wel worden behandeld door de dierenarts, dus maak zeker een afspraak bij de dierenkliniek als je hond doorlopend problemen heeft met niezen.

Een veel voorkomende neusinfectie is Aspergillus fungus, een schimmel die ook mensen dagelijks binnen krijgen tijdens de ademhaling. Inhaleren van stof, hooi, of stukjes gras kan bij een hond al snel voor een neusinfectie zorgen van deze schimmel. Symptomen zijn onder meer als volgt:

 • Overmatig niezen
 • Pijn aan de neus
 • Bloedneus
 • Snot of andere vochtproductie bij de neus
 • Zihtbare zwelling bij de neus

Wanneer je hond één of meer van deze symptomen vertoond, dan is het verstand om het dier naar de dierenarts te brengen op korte termijn. In een zeldzaam geval kan het ook gaan om neusmijten. Deze miniscule beestjes nestelen zich in de neusholtes. Vooral honden die veel in de grond snuffelen en graven kunnen deze mijten krijgen.

Mijten zijn zeer irriterend voor een hond en kunnen zorgen voor bloedneuzen en snotproductie bij de neus. Wanneer je denkt dat je hond last heeft van neusmijten, dan moet deze worden behandeld bij de dierenarts.

Zeldzamer is het voorkomen van een tumor bij de neus van de hond. Overmatig en doorlopend niezen kan hier een symptoom van zijn. De meest voorkomende oorzaak van tumoren in de neus is het meeroken met het baasje: de sigarettenrook kan zorgen voor ernstige gezondheidsproblemen bij mens en dier. Dit komt vaker voor bij hondenrassen met lange, spitse neuzen.

 

4. Bouw Van Het Ras

Een andere reden van overmatig niezen kan simpelweg liggen bij de bouw van de kop van een bepaald hondenras. Er zijn bepaalde hondenrassen zo ver doorgefokt dat deze helaas niet langer goed kunnen ademhalen. Het kan dan veel sneller voorkomen dat er irritatie is in de neus. Ook zullen objecten sneller vast komen te zitten, vaak in combinatie met acute ademhalingsproblemen.

Honden met een schedelafwijking of brachycephalie zullen vaker problemen hebben met niezen, denk hierbij aan onder meer de volgende rassen:

 • Boston Terriër
 • Bulldog
 • Pug

De ademhalingsgang bij de neus is bij deze rassen ingedrukt, wat zeer gevaarlijk kan zijn. Vaak is het fokken van dit soort populaire rassen dan ook afgeraden of verboden, afhankelijk van het ras.

Vaak komt een ‘reverse sneeze‘ voor bij (vooral kleine) hondenrassen die brachycephalie hebben. Hierbij wordt lucht snel en luid door de neus getrokken, wat een luide ‘knor’ kan veroorzaken. Soms denkt het baasje dat een hond aan het lachen is, maar niets is minder waar. Vaak staat de hond in een aparte houding (ellebogen uit elkaar) tijdens deze niesaanval. Een omgekeerde nies behoeft geen behandeling, en het is verder relatief ongevaarlijk.

Plaats een reactie