Hond Hijgt Veel: 5 Mogelijke Oorzaken (En Wat Je Kan Doen)

Wanneer je hond veel hijgt en onrustig is, kan er meer aan de hand zijn dan je huisdier laat merken. Soms is hijgen bij een hond onschuldig, maar het is ook mogelijk dat er onderliggende medische problemen aanwezig zijn.

Als baasje kan je vooral aan de context afleiden wat de oorzaken zijn van een hijgende hond.

Is het bijvoorbeeld erg warm en drinkt je hond veel? Heeft het dier wellicht pijn? Is je hond misschien oud en zorgt de leeftijd voor eventuele gezondheidsproblemen? Een symptoom als hijgen kan veel oorzaken hebben. Laten we ze eens langslopen.

 

1. Je Hond Heeft Het Warm

Wist je dat honden niet kunnen zweten? Wanneer je huisdier oververhit raakt, zal het andere strategieën gebruiken om de lichaamstemperatuur te reguleren. Ze verliezen veel warmte via hun voetzolen, maar ook door middel van hijgen en de tong uit de bek te laten hangen.

Het hoeft buiten trouwens helemaal niet zomers warm te zijn om de hijgreflex te activeren.

Wanneer je huisdier zich flink heeft ingespand door te spelen, rennen, of simpelweg door te lang op een warme plek te liggen, dan kan hijgen helpen om sneller af te koelen. Dat is dus helemaal niet gevaarlijk of eng, en het zal binnen een paar minuten weer over gaan.

Warmte kwijtraken hoeft echter niet de enige reden te zijn waarom je hond excessief veel hijgt. Het kan bijvoorbeeld ook komen door angst of stress.

 

2. Een Stressvolle Situatie

Je hebt waarschijnlijk ook zelf wel eens een situatie meegemaakt waarbij je even flink schrok, of even heel oplettend moest zijn. Adrenaline zorgt er vaak voor dat het hart sneller gaat kloppen en je extra alert bent. Je ademhalign versnelt hierbij snel.

De activering van angst, stress, of zelfs paniek kan ook bij je hond zorgen voor eenzelfde lichamelijke reactie. Dit is in feite een overlevingsmechanisme, waarbij er snel gevlucht kan worden voor eventueel gevaar.

Gelukkig leven we niet langer in een wereld waar roofdieren achter elke boom schuil kunnen gaan. Maar de stress- of angstreactie van je hond is er zeker niet minder om. Een hard geluid, de aanwezigheid van vreemden, of simpelweg een bewegende schaduw op de muur kunnen voor sommige honden al angstaanjagend zijn. Hijgen is simpelweg een reactie hierop.

 

3. De Hond Wil Water Drinken

Het probleem kan zo simpel zijn als dorst: het kan ook gewoon zijn dat je trouwe viervoeter toe is aan een lekkere dorstlesser. Het komt veel voor dat een hond veel hijgt en veel water drinkt, beide kunnen een indicatie zijn van de eerder genoemde oververhitting.

Drinkt je hond dus veel water naast het hijgen, dan is het verstandig om te controleren of het komt door oververhitting of stress.

Vooral op oudere leeftijd kan je huisdier de neiging hebben om overmatig veel te drinken en meer moeite hebben met het afvoeren van de hogere lichaamstemperatuur. Dit hoeft geen probleem te zijn, maar bespreek het bij langdurige symptomen zeker even met de dierenarts.

 

4. Enthousiasme Of Blijdschap

Een gespannen hond zal de staart tussen de benen doen en de bek weinig openen. Het tegenovergestelde is een gelukkige hond, welke enthousiast kan zijn over de aanwezigheid van gezelschap of lekker eten. De lichaamstaal van een blije hond kan ook hijgen zijn.

Als baasje moet je dus niet gek opkijken als je hond zonder duidelijke reden veel aan het hijgen is. Het kan simpelweg zijn dat je huisdier ergens enthousiast van wordt en deze blijdschap deelt door middel van excessief hijgen.

Deze vorm van hijgen heeft vaak een snelle ademhaling en kan gepaard gaan met piepen of blaffen. Erg veel blaffen kan ook duiden op ongeduldigheid. Je hond kan bijvoorbeeld een snoepje verwachten en deze niet krijgen, en dan uit frustratie van zich laten horen.

 

5. Onderliggend Medisch Probleem

Heb je de context van het hijgen goed bestudeerd en denk je dat er iets met je huisdier aan de hand kan zijn op medisch gebied? Het is goed mogelijk dat veel hijgen een symptoom is van een onderliggend medisch probleem.

In dit soort situaties is het altijd belangrijk om je zorgen eerst te bespreken met de vaste dierenarts. Deze kan direct kijken of je zorgen terecht zijn, of dat het gaat om loos alarm. Medische risico’s kun je als baasje beter overschatten dan onderschatten, dus schroom niet om een afspraak te maken.

Controleer of je hond andere symptomen vertoond zoals verwijde pupillen, rusteloosheid, verminderde eetlust, of slaapproblemen. Veel hijgen bij een hond kan een symptoom zijn van onder meer de volgende medische aandoeningen:

  • Pijn, zowel inwendig als uitwendig
  • Problemen aan het hart
  • Allergische reactie
  • Problemen aan de longen
  • Vergiftiging door iets verkeerd te hebben gegeten

Plaats een reactie