Kan Een Geit Alleen Zijn? Of Toch Samen Houden?

Geiten zijn kuddedieren, maar niet elke geit in ons land wordt gehouden in een kudde van twee of meer dieren. Sommige geiten worden hun hele leven alleen gehouden.

Dit is niet per definitie een slecht gegeven, zeker wanneer er een vervangende kudde aanwezig is. Denk aan het houden van andere diersoorten in de directe omgeving van de geit, om er voor te zorgen dat het dier minder alleen zal zijn.

In dit artikel gaan we wat dieper in op de kuddedrang van geiten en of het houden van een enkele geit (in zijn eentje, zonder soortgenoten) acceptabel is. Laten we beginnen met de basisvraag of het beter is om geiten alleen te houden, of samen.

 

Een Geit Alleen Houden Of Samen?

Wanneer je een geit alleen houd, zal hij luidruchtig worden, omdat hij op zoek gaat naar andere geiten. Het is dus nooit een goed idee om een geit alleen te houden. Het is belangrijk minimaal twee geiten samen te houden, om te voorkomen dat deze kuddedieren eenzaam worden.

Bij het samen houden van geiten, is geslacht wel relevant. Twee vrouwelijke geiten, of een vrouwtjesgeit en een hamel (een mannelijke geit die gecastreerd is) gaan prima samen.

Wanneer je klaar bent voor kleine geitjes, kan je ook twee (of meer) geslachtsrijpe dieren bij elkaar plaatsen. Let er wel op dat de bok (een mannelijke geit die niet gecastreerd is) niet te al te agressief gedrag vertoond tegenover zijn soortgenoten.

 

Geit Alleen Houden Kuddedier
Geiten zijn sociale kuddedieren en worden snel eenzaam.

 

Kan Een Geit Alleen Zijn?

Slechts één geit houden is mogelijk, wanneer andere diersoorten geïntroduceerd worden, zoals schapen. Een geit alleen houden maakt het dier ongelukkig en eenzaam. Het dier zal mekkeren totdat hij een soortgenoot heeft gevonden, of een surrogaat hiervoor.

Ze hebben bij voorkeur het gezelschap van soortgenoten nodig om gelukkig te zijn. Het beste is om twee of meer geiten uit dezelfde kudde samen te houden, omdat ze dan al comfortabel met elkaar zijn. Onthoud dat de dieren van nature nieuwsgierig zijn, graag klimmen en houden van veel sociale interactie.

Mensen zullen niet in staat zijn de hele dag in de wei te zijn met hun geitjes, dus is het logisch om andere dieren te introduceren. Heb je geen ruimte voor meer dieren, start dan niet met het houden van geiten. Het samen houden van deze dieren is een voorwaarde voor de kwaliteit van leven van de geit. Kijk maar naar de onderstaande YouTube video, en zie hoe rustig en gelukkig ze zijn in een kudde:

 

 

Geiten Zijn Kuddedieren

Concluderend kunnen we stellen dat het houden van één enkele geit onverstandig is. Het gaat simpelweg tegen het oerinstinct van de soort in. In eerste instantie zal het beestje beginnen met langdurig mekkeren. Maar het kan verder escaleren.

Een eenzame geit raakt alleen snel gefrustreerd en zal trachten te ontsnappen, op zoek naar een kudde. In het proces zal het dier overal op klimmen en in kijken, en mogelijk een spoor van vernieling in de buitenomgeving of schuur achter laten.

Neem ons advies dus ter harte en zorg er direct voor dat in de leefomgeving van jouw huisdier de geitenkudde zo snel mogelijk wordt gevormd.

Zeker wanneer het dier altijd buiten staat (vaak zelfs aan een touw), dan is het erg belangrijk iets te veranderen aan de leefsituatie van het dier, onafhankelijk van het aanwezige voer en water. Geef het dier goede beschutting, plekken om op te klimmen, maar ook een vriendje voor het leven.

Plaats een reactie