Golden Retriever Herplaatsing: Hoe Werkt Dat?

Het herplaatsen van een Golden Retriever is een mooie kans om snel en vrij goedkoop aan een hond van dit ras te komen. Ook is het een stuk goedkoper dan het kopen van een Golden Retriever bij een Nederlandse fokker. Er kunnen verschillende redenen zijn om een hond bij een nieuw baasje te plaatsen:

 • Wijziging levensstijl: Onderhouden van een hond kan ingewikkeld zijn bij verhuizing, emigratie, wijziging baan, scheiding, medisch-psychologische problemen, of overlijden;
 • Ongewilde hond: Een baas kan niet langer interesse hebben in het houden van de hond, om welke reden dan ook;
 • Medische redenen: Een hond blijkt erfelijke afwijkingen te hebben of op latere leeftijd een medisch of psychologisch probleem te hebben ontwikkeld
 • Gedragsproblematiek: Slecht getrainde (of verkeerd getrainde) Golden Retriever.

 

Golden Retriever Herplaatsen

Herplaatsing voltrekt zich enkel bij honden die al een baasje hebben, en het gaat vrijwel altijd om volwassen dieren. Golden retriever pups aanschaffen doet men eerder via een erkende fokker.

We willen benadrukken dat herplaatsing zeer weinig voorkomt in de praktijk.

Gezien de grote populariteit van het hondenras, zal het zeer lastig zijn om een Golden te reserveren via de herplaatsingsmethode. Toch kan proberen nooit kwaad. Er zijn verschillende platformen en locaties waar je aangeboden herplaatsingen van Golden Retrievers bij kunt houden:

 • Asiel: Een asiel bij jou in de buurt kan een hond van dit ras binnen hebben gekregen. Dit kan je nagaan door te bellen naar asiel locaties in de buurt. Ook kan je lid worden van deze Facebook groep, welke plaatsingen van Goldens en Labradors in Nederlandse en Belgische asielen bijhoud.
 • Rasvereniging: De Golden Retriever Vereniging (GRV) of Golden Retriever Club Belgium (GRCB) kunnen een bemiddelende rol spelen in herplaatsingen van rashonden. Je kunt bij de rasclub navraag doen of er momenteel een volwassen hond wordt aangeboden via de vereniging.
 • HHIN: Het platform Herplaatsing Honden In Nederland (HHIN) wordt veel gebruikt om honden van allerlei rassen een nieuw thuis te geven. Soms kont het voor dat er een Golden tussen staan.

 

Het komt voor dat mensen op eigen initiatief hun hond ‘wegdoen’ op sociale media of via Marktplaats. Dit zijn absoluut onbetrouwbare manieren om aan een hond te komen. We raden ten sterkste af deze methoden te gebruiken.

Mocht je toch via sociale media (bv. Facebook, Twitter), of een tweedehands platform een Golden Retriever aangeboden zien? Vraag de verkoper dan expliciet of de verkoop middels een bemiddelaar van de rasvereniging voltrokken kan worden.

 

Zo Werkt De Herplaatsing Van Een Hond

Voor geïnteresseerden is het fijn om kennis te nemen van het herplaatsingsproces. Dit zogenoemde proces van overplaatsing is iets anders voor elke aanbieder. In grote lijnen kunnen de volgende stappen worden onderscheiden:

 1. Geïnteresseerden kunnen reageren op advertenties van Golden Retrievers die aangeboden worden voor herplaatsing.
 2. Elke geselecteerde kandidaat wordt beoordeeld op geschiktheid. Honden hebben immers al een geschiedenis en passen niet in elke situatie. De ervaring en de leefsituatie van de nieuwe baas moet passen bij het karakter en het geschiedenis van de Golden Retriever.
 3. Het veiligste is het inschakelen van een bemiddelaar om het selectieproces makkelijker te maken voor beide partijen. We adviseren hiervoor te informeren bij de contactpersoon voor herplaatsing van de Golden Retriever Vereniging.
 4. Geselecteerde kandidaten zullen vervolgens fysiek kennismaken met de hond. Hierbij is het vooral belangrijk dat er een goede klik is tussen potentiële baas en hond.
 5. Tot slot wordt er een plaatsingsovereenkomst opgesteld. In het contract worden alle overeenkomsten tussen betrokken partijen vastgelegd. Meer info over herplaatsingscontracten is hier te vinden.
 6. Mogelijke kosten voor overplaatsing worden overgemaakt naar de oude eigenaar. In de plaatsingsovereenkomst staat beschreven hoe de overdracht vervolgens in zijn werk zal gaan.

 

Kosten Herplaatsing Golden Retriever

Een herplaatsing is over het algemeen goedkoper dan het kopen van een rasechte pup. Naast de beschikbaarheid is dit voor veel geïnteresseerden de voornaamste reden om te kiezen voor de adoptie van een herplaatste hond.

De kosten voor het herplaatsen van een Golden Retriever liggen gemiddeld rond de 150 euro per hond. De prijs kan iets hoger of lager uitvallen afhankelijk van de aanbieder, maar zal enkel kostendekkend zijn. Het is niet gebruikelijk dat er winst wordt gemaakt op de kosten voor herplaatsing van een Golden Retriever.

 

Golden Retriever Pup Herplaatsen: Kan Dat?

Veel mensen vragen zich af of het mogelijk is om een rasechte Golden Retriever pup een nieuw thuis te geven. In de regel komt dit nooit voor, omdat het dan beter is om de pup simpelweg te retourneren naar de fokker.

Herplaatsing is dus absoluut bedoeld voor volwassen honden, in een zeldzaam geval ook jongvolwassen honden. Een Golden Retriever kan een hoge leeftijd behalen, dus je zal nog vele jaren van je huisdier kunnen genieten.

Mochten er zaken onduidelijk zijn of niet aan de orde zijn gekomen in dit praktische overzicht, dan horen we graag van je. Samen kunnen we deze informatiebron verbeteren. Laat ons weten in de reacties of deze herplaatsingsinformatie je heeft geholpen!

1 gedachte over “Golden Retriever Herplaatsing: Hoe Werkt Dat?”

 1. Ik ben al bijna een jaar aan het zoeken naar een herplaats golden van 4, 5of 6 jaar. Tot op bheden geen succes helaas!!!!
  Wie helpt mij aan een lieve Golden Retriever?

  Beantwoorden

Plaats een reactie