Golden Retriever Leeftijd: Hoe Oud Worden Deze Honden Gemiddeld?

Hoe oud worden Golden Retrievers eigenlijk? De gemiddelde Golden Retriever leeftijd zal wellicht anders zijn dan veel baasjes verwachten. De leeftijdsverwachting van deze hond is namelijk behoorlijk veranderd.

De trend van de laatste tientallen jaren is helaas dat Retrievers steeds eerder overlijden.

Dat de hond maximaal plezier beleeft in zijn relatief korte levensduur, mag duidelijk zijn. Dit hondenras is wellicht één van de meest vriendelijke, trouwe en nieuwschierige honden ter wereld. Dit artikel geeft je meer inzicht in hoe oud jou huisdier zou kunnen worden.

 

Gemiddelde Leeftijd Golden Retriever

Vandaag de dag ligt de gemiddelde leeftijd van een Golden Retriever tussen de 10 tot 12 jaar oud. Slechts enkele tientallen jaren geleden werden Golden Retrievers echter veel ouder, meestal rond de 16 tot 17 jaar. Wetenschappers weten niet precies waarom de levensverwachting van Golden Retriever zo snel is gedaald.

De wetenschap heeft natuurlijk wel een vermoeden. Ze denken dat het allemaal te maken heeft met de ziektes die dit hondenras plagen. Verschillende typen kanker lijken het ras vaker te overkomen dan welk ander hondenras dan ook. Dan gaat het met name om botkanker, bloedkanker en lymfomen.

De oorzaak van het vaker voorkomen deze kankersoorten is tot nu toe niet helemaal duidelijk. Het kunnen omgevingsfactoren zijn, maar het probleem kan ook genetisch liggen. Of een combinatie van meerdere factoren.

Het kan bij individuele Golden Retrievers gerust voorkomen ze een stuk ouder worden dan levensverwachting die we zojuist hebben geschetst. Sterker nog, de oudste Golden Retriever ter wereld heeft recent de mooie leeftijd van 20 jaar mogen behalen.

 

Oudste Golden Retriever Ooit

Dat Goldens ook relatief lang kunnen leven bewijst de hond August, welke op 24 April 2020 de mooie leeftijd van 20 jaar oud wist te bereiken. De bejaarde hond uit de Amerikaanse staat Tenneessee vierde haar verjaardag in de spotlight met een mooie poster.

Dat leeftijd slechts een getal is bewijst “Augie” zeker, want de oude dame geniet nog altijd evenveel van alle aandacht en snoepjes die ze krijgt.

Op het moment van schrijven is August de oudste nog levende Golden Retriever, maar ook de oudste Golden die ooit heeft geleefd. Omdat deze vriendelijke dame nog volop geniet van het leven, hopen we dat haar nog vele mooie jaren gegund zijn.

Oudste Golden Retriever Ter Wereld Augie
August, de oudste Golden Retriever ter wereld (Bron)

 

Deze Factoren Bepalen De Levensverwachting

Wil je dat jou hond ook gelukkig oud kan worden, dan kan je als baasje zeker het nodige doen om een verschil te maken. Zoals altijd zijn hierbij drie kernfactoren van groot belang:

  • Ziektes: Herken eventuele symptomen tijdig en zorg voor adequate behandeling bij een gelicenseerde dierenkliniek;
  • Dieet: Geef je huisdier alleen het beste voedsel en pas de porties aan op zijn/haar benodigheden, maar houd ook het gewicht goed in de gaten;
  • Beweging: Loop lang en regelmatig met je Golden Retriever. Doe dit niet alleen voor een plasje, maar ook voor de gezondheid!

Onthoud natuurlijk ook dat je hond al als puppy volop aandacht moet geven. Een hond wil onderdeel uitmaken van het gezin, en zal alleen gelukkig zijn wanneer je het dier alles geeft wat het nodig heeft. Want uiteindelijk zijn het niet de jaren die zullen tellen, maar het mooie leven in deze jaren!

 

Je Golden Retriever Gelukkig Oud Laten Worden

Hoewel de leeftijd van dit ras wellicht iets korter is dan andere hondenrassen, mag dit zeker geen belemmering vormen voor het adopteren van een Golden Retriever pup bij een fokker. Ruim tien jaar zal jou nieuwe huisdier je gezin gelukkige momenten geven.

Want als er één levensgenieter is, dan is het wel een hond van dit mooie ras. Geen dag zal voorbij gaan waarbij deze lieve schatten geen glimlach op je gezicht toveren. Maak jezelf dus niet teveel zorgen over de (relatief) korte tijd die je mag besteden met je trouwe viervoeter. Het is het dubbel en dwars waard!

Plaats een reactie